Crna Gora dominirala u Tbilisiju: Zlatne Una, Jovana i Vuk

Na nikada brojnijem Evropskom prvenstvu u Tbilisiju Crna Gora u vrhu karate poretka sa šest medalja - tri zlatne. Crna Gora četvrta u poretku 49 zemalja u uzrastima kadeta i juniora

27196 pregleda 558 reakcija 24 komentar(a)
Una počela žetvu crnogorskih medalja u Tbilisiju, Foto: Wkf.net
Una počela žetvu crnogorskih medalja u Tbilisiju, Foto: Wkf.net
Ažurirano: 11.02.2024. 18:00h

Na nikada brojnijem Evropskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u Tbilisiju, Crna Gora je završila u vrhu poretka 49 zemalja sa šest medalja - tri zlatne, srebrom i dvije bronzane.

Kadetkinja Omladinca Una Raković i njen vršnjak 15-godišnji Vuk Vučinić iz Iskre, evropski su prvaci u karateu. Juniorka Omladinca u teškoj kategoriji Jovana Damjanović je zlatna, a njena klupska drugarica Helena Backović srebrna.

Bronze su zaslužili borci iz Iskre, kadet Anes Arifaj i junior Balša Vojinović.

Una je u finalu kategorije do 60 kilograma bila bolja od Njemice Dalije Daud sa čak 6:0.

Vučinić je u finalu kategorije do 63 kilograma nadvisio Rajana Zuenija. To je i klubu iz Danilovgrada prva zlatna evropska medalja.

Backović je od današnjih pet borbi naše selekcije u finalima i mečevima za bronzu, jedina izgubila i morala se zadovojiti srebrom u kategoriji do 53 kilograma od Turkinje Buse Kilić.

Tačnije, bilo je 0:0, pa je Backović izgubila preglasavanjem sudija a odlukom su bili zatečeni u stručnom štabu naše selekcije.

Taj poraz spriječio je Crnu Goru da u generalnom poretku 49 zemalja bude druga, i završili smo kao četvrti u kadetima i juniorima - iza Francuske, Turske i Italije. Backović je tajko uzela srebro, nakon što je 2021. u finskom Tampereu bila zlatna.

Damjanović je u posljednjem finalu u Tbilisiju "razbila" Čehinju Amali Hakovu (8:3), koja je prvi poen osvojila kod 7:0 i opuštanja naše sjajne takmičarke.

To je njeno treće veliko odličje, nakon kadetskih bronzi na prošlogodišnjem šampionatu Evrope u Larnaki i Svjetskom prvenstvu u Konji 2022. godine.

Anes Arifaj dobio je meč za bronzu danas protiv domaćeg borca Nikolasa Abuladzea u kosturu do 70 kilograma.

Heroj dana je Balša Vojinović, junior Iskre je zbog povrede ostao bez finala ali je stisnuo zube i u meču za bronzu kategorije do 61 kilogram dobio Turčina Savaša Oguša (1:0). Vojinović je prije dvije godine u Pragu bio srebrni.

Takmičenje u Tbilisiju najmasovnije je evropsko za kadete, juniore i seniore sa 1.100 takmičara iz 49 zemalja.

U popodnevnom programu na tatami će i crnogorski kadetsko-juniorski kata tim, u sastavu Benjamin Aljošević, Aleksa Janjić i Ajsel Geršvic(15.45 sati), ali i borbe mlađih seniora i seniorki, pa Bosna i Hercegovina ima tri finala i šasnu da poremeti poredak ukupni na šampionatu.

Bonus video: