Sada su "dinastija" - Mahomsovo sjajno dodavanje donijelo Čifsima novi Superboul: Spektakl u Las Vegasu

Ekipa iz Kanzas Sitija je i prvi tim koji je odbranio trofej Superboula poslije 19 godina kada su to učinili Nju Ingland Pejtriotsi

35297 pregleda 5 komentar(a)
Slavlje igrača Kanzas Sitija, Foto: Reuters
Slavlje igrača Kanzas Sitija, Foto: Reuters

Ako je i postojala neka dilema, sada je više nema - Kanzas Siti Čifsi, predvođeni kvoterbekom Patrikom Mahomsom, etablirali su se kao prava "dinastija" u NFL ligi, pošto su treći put za posljednjih pet godina osvojili Superboul.

U spektakularnom okršaju u Las Vegasu, koji je riješen poslije produžetka, Čifsi su savladali San Francisko Fortinajnerse sa 25:22 (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3). Trenutak odluke dogodio se na šest sekundi prije kraja produžetka, kada je Mahoms sjajnim dodavanjem pronašao Mekola Hardmena, a ovaj tačdaunom ušao u istoriju.

Ekipa iz Kanzas Sitija je i prvi tim koji je odbranio trofej Superboula poslije 19 godina kada su to učinili Nju Ingland Pejtriotsi.

Hardmen nije shvatio da je ekipa pobijedila kada je uhvatio tačdaun u završnici.

"Sve mi se zamračilo čovječe. Zaboravio sam da smo zapravo pobijedili", rekao je Hardman, prenio je AP.

O tome ga je obavijestio Mahoms.

"Bacio sam tačdaun ovom momku na kraju utakmice i on me je pogledao. Nije imao pojma. Rekao sam: 'Čovječe, upravo smo osvojili Superboul'. Nije imao pojma. Nije ni slavio na početku", rekao je Mahoms.

"Sada je vrijeme za slavlje", dodao je Hardmen.

Mahoms je treći put u karijeri proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) Superboula i treći put u karijeri osvojio je Lombardijev trofej.

On je postao šesti kvoterbek u istoriji NFL koji je osvajao titulu više od tri puta, dok je trener Endi Rid postao peti trener koji je tri ili više puta bio šampion.

"Uz sve nedaće koje smo prošli ove sezone da bismo ovo uradili večeras... Ponosan sam na momke. Ovo je sjajno. Legendarno. Večeras ću slaviti, slaviću na paradi, a onda ću raditi na povratku u ovu utakmicu sljedeće godine", rekao je Mahoms.

"Kanzas Siti Čifsi nikada nisu autsajderi. Znajte to", dodao je 28-godišnji Mahoms.

San Francisko Fortinajnersi su ostali na pet titula, a treći put su poraženi u Superbuolu otkako su 1995. godine osvojili posljednji trofej.

San Francisko je bio blizu pobjede pošto je Mudi postigao pogodak iz polja za vođstvo od 22:19. Ali onda su do izražaja došli šampionski karakter Čifsa, Mahomsova kreativnost, kao i taktička hrabrost trenera Endija Rida koji nije tražio tajm-aut iako je vrijeme isticalo.

Dvadesetosmogodišnji Mahoms je proglašen za najkorisnijeg igrača Superboula, treći put u karijeri.

Pobjedu Čifsa burno je proslavila i pop zvijezda Tejlor Svift, koja je u vezi sa igračem Kanzas Sitija, Trevisom Kelsijem.

Čim je Hardmen postigao pobjednički tačdaun, reditelj televizijskog prenosa je odmah prebacio kadar na ložu u kojoj se nalazila Svift. Ona je utakmicu pratila zajedno sa glumicom Blejk Lajlvi i hip-hoperkom Ajs Spajs.

Svift je, inače, prije dva dana imala koncert u Japanu, ali je uspjela da stigne na vrijeme da gleda "utakmicu svih utakmica".

Primjetna je bila nervoza na obje strane, odbrane su dominirale, prva četvrtina je završena sa nulama na semaforu i bilo je jasno da nas čeka tvrda utakmica, a u nekoliko situacija igrači su bili na ivici koškanja.

U drugoj deinici prvi su "potegli" Najnersi, poslije samo 12 sekundi, pogotkom Džejka Mudija sa 55 jardi, što je novi rekord Superboula. Trevis Kelsi je bio izuzetno nervozan, a sredinom druge četvrtine čak je ušao u žestoku raspravu sa trenerom Endijem Ridom.

Kako je vrijeme prolazilo, tako je postajalo jasnije da Najnersi djeluju mnogo mirnije od velikog rivala, a potvrda toga stigla je u vidu tačdauna Kristijana Mekafrija, a potom je dodatni poen donio Mudi za vođstvo kalifornijske ekipe od 10:0.

Znake života Čifsi su počeli da pokazuju u samoj završnici prvog poluvremena, kada je Harison Batker pogotkom sa 28 jardi smanjio na 10:3.

Odbrane su i u trećoj četvrtine bile u glavnoj ulozi, a nervoza na obje strane je samo rasla. Nešto odlučniji su, međutim, djelovali Čifsi u ovom periodu, iako je bilo evidentno da im napad i dalje ne funkcioniše.

Ali kvoterbek Čifsa Patrik Mahoms je bio riješen makar da pokuša da svojoj ekipi omogući realnu šansu za odbranu trofeja. Nije bilo tačdauna za njih ni u ovom periodu, ali zato jeste pao još jedan rekord.

U završnici treće četvrtine Batker je pogodio iz polja sa razdaljine od 58 jardi, čime je srušio Superboul rekord koji je Mudi postavio sat vremena ranije i dao nadu braniocu titule.

A onda je proradio napad Čifsa, dva i po minuta prije kraja treće četvrtine, kada je Mahoms pronašao rupu u odbrani Najnersa i uposlio Markesa Valdesa Skentlinga za tačdaun. Potom je Batker donio dodatni poen i vođstvo Čifsima od 13:10.

"Probudili" su se u posljednjoj dionici Najnersi, shvativši da nemaju više vremena za čekanje. I takav pristup donio je rezultat - Džuan Dženings je postigao tačdaun, ali je potom izblokiran Mudijev udarac za dodatni poen i Najnersi su poveli sa 16:13.

U sljedećem napadu je djelovalo da su Čifsi bili blizu tačdauna i da je konačno proradila osovina Mahoms - Kelsi. Ipak morali su da se zadovolje izjednačenjem koje im je donio pogodak Batkera iz polja.

Bilo je napeto u posljednja dva minuta. Prvo je Mudi pogotokom iz polja donio vođstvo Najnersima, ali je na isti način Kanzas Siti izborio produžetak zahvaljujući Batkeru.

Zvijezda nastupa na poluvremenu bio je Ašer čiji nastup je podigao publiku na noge, a gošća iznenađenja bila je maestralna Ališa Kiz koja je izvela numeru "If I Ain’t Got You". Ašer je tokom nastupa pokazao i zavidno znanje vožnje rolera, a tu su bili Lil Džon i Ludakris.

Krcate su bile tribine stadione Alidžent u Las Vegasu, čiji je kapacitet 65.000 mjesta. Među njima su bile brojne poznate ličnosti poput glumaca Pola Rada i Leonarda di Kaprija nekadašnjeg košarkaške zvijezde Šekila O’Nila i muzičara Džej Zija, Pola Makartnija, Bijons i Gven Stefani, kao i Lebrona Džejmsa.

Američku himnu prije utakmice izvela je "kraljica kantri muzike" Riba Mekintajer.

Bonus video: