Odluka suda u Lozani: Rusija ostaje suspendovana iz MOK-a

“Vijeće Suda za sportsku arbitražu (CAS) nadležno za ovo pitanje odbilo je žalbu i potvrdilo osporenu odluku, navodeći da Izvršni odbor MOK-a nije prekršio principe zakonitosti, jednakosti, predvidljivosti ili proporcionalnosti”, navodi se u saopštenju CAS-a

2000 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu Rusije na suspenziju iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), prenosi Rojters.

Odluku o suspenziji Rusije, MOK je donio u oktobru prošle godine jer je Ruski olimpijski komitet (ROC) priznao olimpijske savjete za regione Ukrajine koje je okupirala - Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

MOK je tada rekao da taj potez predstavlja kršenje Olimpijske povelje, jer je narušio teritorijalni integritet ukrajinskog Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOC).

Rusija, koja je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, koju Moskva naziva 'specijalnom operacijom', osudila je mjeru CAS kao politički motivisanu.

U svojoj žalbi CAS-u sa sjedištem u Lozani, Rusija je tražila da se zabrana ukine i da joj se priznaju svi prerogativi koje status podrazumijeva.

“Vijeće CAS-a nadležno za ovo pitanje odbilo je žalbu i potvrdilo osporenu odluku, navodeći da Izvršni odbor MOK-a nije prekršio principe zakonitosti, jednakosti, predvidljivosti ili proporcionalnosti”, navodi se u saopštenju CAS-a.

Rusima i bjeloruskim sportistima u početku je bilo zabranjeno da se takmiče na međunarodnom nivou nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prošle godine je, međutim, MOK izdao početni set preporuka za međunarodna sportska upravljačka tijela kako bi se omogućio povratak Rusima i Bjelorusima, da se takmiče kao pojedinačni sportisti bez zastave, amblema ili himne.

MOK je rekao da sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada.

Bonus video: