Sve što treba da znate o novoj F1 sezoni: Najduža u istoriji, prve dvije trke u subotu, povratak Kine i naravno Maks...

Slobodnim treningom sjutra (četvrtak, 12.30h) počinje 75. sezona Formule 1

6801 pregleda 0 komentar(a)
Pustinja u Bahreinu je spremna: Sa staze Šahir četvrtu godinu zaredom kreće nova sezona, Foto: Reuters
Pustinja u Bahreinu je spremna: Sa staze Šahir četvrtu godinu zaredom kreće nova sezona, Foto: Reuters

Dobro poznata pustinja u Bahreinu, staza Sahir i mart - čekanje je završeno, još jedna sezona Formule 1 može da krene.

Nova stranica najbržeg karavana donosi i nekoliko novina, a jedna od njih je i da će se prve dvije trke u sezoni voziti u subotu, a ne kao što je uobičajeno nedjeljom.

Razlog je upravo druga trka, koja se već narednog vikenda vozi u Saudijskoj Arabiji, a kako praznik Ramazan počinje u nedjeju 10. marta, odlučeno je da se trka pomjeri dan ranije.

A, kako bi vozači i timovi imali tačno sedam dana između dvije trke organizatori su donijeli odluku da se i prva trka sezone vozi u subotu.

Sezona sa 24 epizode, povratak Kine

Ono što je i najvažnija novost jeste da će se tokom 2024. voziti najduža sezona u istoriji Formule 1 sa 24 trke - od Bahreina do Abu Dabija 8. decembra.

I prošla sezona trebala je da ima 24 epizode, ali je zbog otkazanih trka u Kini i Imoli donijela 22.

Upravo je novost da se trka za Veliku nagradu Kine vraća u F1 kalendar - prvi put od 2019. i pandemije koronavirusa.

Kina i Majami će premijerno biti domaćini sprint formata, a preostale četiri sprint trke voze se na stazama koje su i prošle godine bile domaćini - Austrija, Velika Britanija, Katar i Brazil.

Kada su u pitanju bodovanja za te trke ona ostaju ista - 8-7-6-5-4-3-2-1.

Prvi put iste postave, dva tima promijenila imena

Osim što će biti najduža sezona u istoriji, nova priča Formule 1 ostaće upamćena i kao prva u kojoj će timovi nastupi sa istim postavama kao tokom prethodne sezone.

Naravno, između dva šampionata ozvaničen je super zvučan transfer Luisa Hamiltona u Ferari, ali će sedmostruki prvak tek od sljedeće sezone voziti za "Skuderiju".

Kad već nije bilo promjena u sastavima, jeste u imenima timova - i to kod dvije ekipe.

Alfa Romeo je sada "Stejk F1 tim kik Zauber" nakon što je Zauberu istekao sponzorski ugovor sa talijanskim proizvođačem, a imaće i zanimljivu zelenu boju, dok je AlfaTauri postao "Viza keš ep RB F1 tim".

Maks i Red Bul, naravno

Ljubitelji Formule 1 širom planate vjeruju da bi nova sezona mogla da bude uzdbuljivija od prethodne dvije, a posebno od posljednje kada je Maks Ferstapen dominirao i sa 19 pobjeda treći put pokorio F1 svijet.

Ipak, čini se da od toga ni ovog puta neće biti ništa i da su "leteći" Holanđanin i Red Bul ponovo veliki favoriti da četvrtu godinu zaredom budu najbolji - novi RB20 tokom testiranja izgledao je fantastično, posebno Ferstapenovim u rukama.

Prvi izazivač trebalo bi da bude legendarni Ferari sa Šarlom Leklerom i Karlosom Sainsom, a iza njih šansu će juriti Meklaren (Lando Noris i Oskar Pjastri), Mercedes (Hamilton i Džordž Rasel) i Aston Martin (Fernando Alonso i Lens Strol).

Majstori brzine su spremni, a sve zvanično kreće sjutra (četvrtak) slobodnim treningom od 12.30h.

Kvalifikacije su zakazane za petak od 17 sati, a prva trka u subotu od 16.

Bonus video: