Kreće potjera za Letećim Holanđaninom

Formula 1, u svom u 75. izdanju, počinje danas u 16 sati u Bahreinu. Maks Ferstapen favorit za četvrtu titulu u nizu

5603 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Maks Ferstapen, Foto: Reuters
Maks Ferstapen, Foto: Reuters

Svjetski šampionat Formule 1 počinje danas u Bahreinu, a 75. izdanje najbržeg cirkusa donijeće rekordne 24 trke. Pretrpan kalendar i umor ekipa biće veliki problem, ali na osnovu pretsezonskih testiranja Red Bul i trostruki aktuelni prvak, Maks Ferstapen, spremni su za još jednu godinu dominacije.

Do 8. decembra u 24 trke biće i perioda da se u tri vikenda zaredom vozi - biće to slučaj sredinom ljeta, kao i u oktobru. Ferstapen, popularni “leteći Holanđanin”, požalio se na težak raspored.

- Imam osjećaj da je previše trka. Da, lično još sam jako mlad, ali takođe razumijem da se ovim neću baviti još deset godina ako bude tako naporan tempo. Smatram da prvenstveno trebamo voditi računa o kvalitetu, a ne o kvantitetu. I, kao što sam rekao, nije ekološki prihvatljivo. Volim trke, to radim i izvan Formule 1, ali u jednom trenutku pomislite na kvalitet života, na to koliko vremena provodite izvan doma zbog omiljenog sporta. Možda će doći dan kada ću odlučiti da ostanem kod kuće i usresredim se na druge projekte. Ludilo je koliko vremena mora da se odvoji za ovaj posao. Sviđa mi se, nesporno, tako da zasada nema problema. Istovremeno razumijem da će se za nekoliko godina situacija uveliko promijeniti, jer potrošnja je ogromna - kazao je trostruki svjetski prvak.

Timovi se već pripremaju za tako naporan kalendar: okupljaju različite trkačke posade i pripremaju se za njihovu rotaciju. To, ipak, neće takmičenje spasiti od grešaka, kao ni odsustvo vrhunskih menadžera na nekim trkama i u nekim važnim njihovim epizodama. Faliće pravih i brzih odluka.

Ferstapen je kvalifkacije počeo u sporom ritmu, ali se ipak izborio za pol-pozciju na današnjoj trci u Bahreinu.

- Fokusirani smo na sebe, jeste bilo malih problema s balansom, ali ništa ozbiljno, samo smo pokušavali da pronađemo idealne postavke. Ovdje je to posebno važno, kod ovako grubog asfalta. Fokusirani smo na dužu vožnju, jesu kvalifikacije važne, ali automobil mora da ostane u odličnom stanju za trku. I baš me briga ako na startu zaostajem za prvim mjestom, jer oni koji su koristili agresivniji rad motora tokom kvalifkacija, mogu da imaju problema - istakao je Ferstapen.

Pouzdanost i savršen rad novog tehničkog koncepta ugrađenog u bolid Red Bula, iako je sa promjenama izgledao moćno tokom testiranja u Bahreinu, ipak nisu garancija da će automobil ostati stabilan na drugim stazama, u promjenjivim vremenskim uslovima. Čak i veliki inženjeri mogu da pogriješe i zato ne smije da se izgubi vjera u intrigu prije početka takmičenja.

Formula 1
foto: Graphic News

A sedmostruki prvak u Mercedesu vozi posljednju sezonu, pošto je ozvaničeno da će Britanac Luis Hamilton naredne godine voziti za Ferari, gdje želi da završi karijeru. Intriga je i kako će se njegava odluka odraziti na odnose u timu, kako će reagovati na timske naredbe i podatak da će “srebrne strijele” sada budućnost graditi na Džordžu Raselu. Hamilton će postepeno biti uklonjen iz razvojnog programa za automobil 2025. ali najvažnije je da Mercedes mora da riješiti strateške i taktičke dileme tokom trka i da se nada u razboritost tandema. Prije svega - hoće li sami piloti propustiti jedan drugog na zahtjev tima!?

Nije prelazak Hamiltona prvi mega transfer, Fernando Alonso je kao šampion potpisao da vozi za Meklaren od 2007, ali je potom i u posljednjoj godini u Renou odbranio titulu.

Španski veteran je i prošle sezone bio sa Aston Martinom prijatno iznenađenje - zelena kopija Red Bula odmah je izborila podijum. Ove godine, međutim, ambicije nisu najveće.

- Teško mi je da razumijem raspored snage u motoru. U nekim momentima me iznanadi što se dignemo visoko, ali sve se promijeni kada je opterećenje dodavanjem gasa drugačije. Tako da... No, zadovoljan sam načinom na koji smo promijenili neke postavke, ali moramo da radimo još. Mišljenja sam da smo prije 12 mjeseci u Bahreinu bili u jačoj poziciji u odnosu na konkurenciju nego što je to sada slučaj. No, vidjećemo - objasnio je Alonso.

Borba za sredinu podijuma će svakako biti žestoka, jer svaka ekipa uz malo sreće i povoljne okolnosti može da se nada visokim pozicijama.

Bonus video: