Predsjednik FIA pod istragom, navodno je uticao ja ishod trke Formule 1

Uzbunjivač je rekao FIA da je Ben Sulajem navodno intervenisao kako bi se poništila kazna vozaču Aston Martina Fernandu Alonsu u trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije prošle sezone

4555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Predsjednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Mohamed ben Sulajem je pod istragom zbog navodnog miješanja u rezultat prošlogodišnje trke Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

Uzbunjivač je rekao FIA da je Ben Sulajem navodno intervenisao kako bi se poništila kazna vozaču Aston Martina Fernandu Alonsu, objavio je BBC.

Tvrdnja se nalazi u izvještaju službenika FIA za usaglašenost sa Etičkim komitetom Paola Basarija u koji je BBC imao uvid.

Uzbunjivač je naveo da je Ben Sulajem pozvao šeika Al Kalife, koji je potpredsjednik FIA za sport za region Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, i rekao mu da misli da bi Alonsovu kaznu trebalo poništiti.

Alonso je dobio kaznu od 10 sekundi za nedozvoljeni rad na njegovom bolidu dok je služio prethodnu kaznu od pet sekundi tokom trke.

Zbog te kazne Alonso je sa trećeg pao na četvrto mjesto, iza Džordža Rasela iz Mercedesa, a povlačenje kazne vratilo ga je na pobjedničko postolje.

U izvještaju se navodi da je uzbunjivač rekao da je Ben Sulajem tražio od stjuarda da ponište svoju odluku o kazni sa Alonsa.

Kako se navodi, iskoristio je izraz "pretendere", što na italijanskom znači da zahtijeva ili očekuje.

Očekuje se da će Etičkom komitetu biti potrebno četiri do šest sedmica se izjasni o ovom slučaju.

Bonus video: