Marko Odermat - čovjek sa druge planete na dva koraka od Stenmarka i vječnosti

"Može da napravi greške, može da radi šta god želi, ali svejedno nakon toga ide brzo i to je ono što je ustvari ludo", rekao je Loik Mejar, veliki prijatelj, zemljak, ali i rival Marka Odermata

3180 pregleda 0 komentar(a)
Maestro sa Lucernskog jezera: Marko Odermat, Foto: Reuters
Maestro sa Lucernskog jezera: Marko Odermat, Foto: Reuters

Tri trijumfa u veleslalomu iz prošle sezone i svaki iz ove - Val d'Izer, dva puta Alta Badija, njegov Adelboden, Šladming, Bansko, Palisad Tahou i još dva puta Aspen poklonili su kraljevskoj klasi alpskog skijanja.

Marko Odermat nastavlja da pomjera granice, maestro iz Švajcarske već je osvojio veliki kristalni globus u generalnom plasmanu i mali u veleslalomu, do kraja njegovi mogu da budu i Super G trofej, kao i u spustu, ali i jedan veliki rekord.

Momak sa Lucernskog jezera vezao je 12 uzastopnih pobjeda u veleslalomu, a ukoliko slavi i na posljednja dva u sezoni - u Kranjskoj Gori i Salbahu - postaće jedini u istoriji uz velikog Ingemara Stenmarka koji je pobijedio na 14 trka zaredom.

Ujedno sa ta dva trijumfa stao bi uz rame pored švedske legende i kao prvi koji je nakon njega sa svim pobjedama u veleslalomskoj sezoni stigao do malog kristalnog globusa.

Stenmark je u sezoni 1978/79 sve pobjede u veleslalomu upisao ispred Švajcarska Petera Lišera i jugoslovenske legende, tada 22-godišnjeg, Bojana Križaja.

Posebna priča ove sezone kada je u pitanju Odermat bile su njegove posljednje dvije pobjede.

Obje su stigle iz američkog Aspena i to nakon grešaka u gornjem dijelu staze - nakon jedne jedva je uspio da pravilno "uhavtio kapiju", a onda je letio do kraja.

Njegov veliki prijatelj, zemljak, ali i rival Loik Mejar ko zna koji put se uhvatio za glavu i kao da se u nevjerici zapitao šta treba da uradi da bi savladao Odermata.

"Mislim da ljudi još ne razumiju šta on zapravo radi - u ovom trenutku on je čovjek sa druge planete. Može da napravi greške, može da radi šta god želi, ali svejedno nakon toga ide brzo i to je ono što je ustvari ludo", rekao je Mejar.

Veleslalom u Kranjskoj Gori zakazan je već za subotu, a ukoliko Odermat i tu nastavi dominaciju, šansu za vječnost imaće na finalnom vikendu Svjetskog kupa 16. marta u Salbahu.

Bonus video: