Tinejdžer Berman oduševio u Džedi na jubilarnom 100. podijumu Ferstapena

Oliver Berman priznat za najboljeg vozača Formule 1 u Džedi, drugi Maks Ferstapen a treći Šarl Lekler

4261 pregleda 2 komentar(a)
Britanskom tinejdžeru priznanja od prekaljenih asova Formule 1, Foto: REUTERS
Britanskom tinejdžeru priznanja od prekaljenih asova Formule 1, Foto: REUTERS

Operacija Karlosa Sainsa dala je priliku 18-godišnjem Britancu da se oproba u najbržem svjetskom prvenstvu, a Oliver Berman je oduševio u bolidu Ferarija.

Dobio je priznanje za najbojjeg vozača trke u Džedi za Veliku nagradu Saudijske Arabije, koju je zavšio na sedmoj poziciji

“Odrastao sam gledajući te momke oko sebe kako se trkaju i sada sam odjednom uz njih. Lijepo je od njih dobiti pohvale", kazao je Berman i dodao:

"Luis Hailton me je nakon trke bukvalno izvukao iz bolida, jer sam se baš osjećao loše. Dinamična trka po velikoj vručini i sa stazom koaj ne troši gume previše ali zato su ogromne bočne sile, tako da praktično vozite 50 kavlifikacionih krugova", objasnio je Berman.

Iako je tek jednom sjeo u bolid Formule 1, i to u trećoj probi kvalifikacija, Berman tvrdi da nije imao tremu.

“Da budem iskren, osjećao sam se kao prije svake druge trke, iznenađujuće" Procedura je malo drugačija negu u Formuli 2, ali kada se svjetla upale a krene plamen iz auspuha, fokusirani ste samo na ono što se događa oko vas."

Berman će naredne sezone biti mogući partener upravo Luisu Hamiltonu za mjesto u timu Ferarija.

A kao razmiščkaju šampioni'!

"Stoti podijumu Džedi u 188 trci za mene znači da sam ispustio 88 šansi", kazao je pobjednik u bolidu Red Bula, Maks Ferstapen.

Bonus video: