Englez Aleks Lidel vodi Crnu Goru - cilj je stvaranje nove kulture ragbija

Njegov angažman, kako najavljuju iz Saveza, označava novu fazu ragbija u našoj zemlji

6108 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ragbi savez Crne Gore je pred novu reprezentativnu sezonu ozvaničio saradnju sa mladim i ambicioznim engleskim trenerom Aleksom Lidelom.

Njegov angažman, kako najavljuju iz Saveza, označava novu fazu ragbija u našoj zemlji.

Aleks je za vrijeme svoje igračke karijere nastupao u nacionalnim engleskim ligama, da bi nakon toga napravio transfer u njemački Forzhajm.

Tamo je zavrijedio poziv za nacionalni tim Njemačke, za koji je debitovao u meču protiv Rusije. Ipak, povreda koljena je okončala njegovu igračku karijeru.

Kao pomoćni i glavni trener ovaj 30-godišnjak je radio sa više od 20 muških i ženskih timova. Kao najveća dostignuća ističe mjesto u Top 3 u diviziji sa muškim timom i mjesto u 20 najboljih klubova Njemačke sa Women 7s timom u toku prve godine kao glavni trener (Ragbi Šaumburg), kao i učešće u grupi šampiona u Holandiji sa Ragbi Rozendalom.

"Lidel preuzima vođstvo nad crnogorskom ragbi reprezentacijom, s jasnom vizijom i ciljem - stvaranje nove kulture ragbija u zemlji. Svoju filozofiju temelji na prenošenju znanja, razvoju pojedinaca i osnaživanju njih da postignu ciljeve koje postave", saopštili su iz Ragbi saveza.

Njegov cilj je da usadi novi stil igre - “crnogorski standard” koji karakteriše brz, tehnički i pametan ragbi.

“Crnogorski ragbi ima mnogo talenata. Agilni trkači, dominantni skram i strast za igrom. Uzbuđen sam što ću blisko sarađivati sa timom na uspostavljanju nove ere crnogorskog ragbija. Uz nedavne uspjehe drugih manjih nacija u ragbi Evropi, nema razloga zašto se Crna Gora ne bi mogla takmičiti na višim nivoima. Nadam se da ću tokom svog vremena sa ragbijem u Crnoj Gori stvoriti kulturu ragbija kojoj bi se mlađi igrači sa ponosom pridružili uz poštovanje onoga što su prethodne generacije uspostavile”, kazao je Lidel.

Selektor navodi da je za njega, ragbi više od igre -to je životni put koji je mu je omogućio da putuje i izgradi veze sa ljudima širom svijeta.

On ističe da ima veliku čast i zadovoljstvo što mu je ukazane prilika da vodi crnogorsku reprezentaciju.

Bonus video: