Lopes je tihi sportski heroj, Kubanac u srcu i duši

Mihain Lopes, 41-godišnji rvač iz Kube, prije tri godine u Tokiju osvojio je četvrtu zlatnu olimpijsku medalju u drevnom sportu koji je prava esencija olimpizma i postulata “brže, više, jače”. Sada se sprema da u Parizu uradi ono što nije nijedan sportista, nikada - da peti put zaredom postane olimpijski šampion

4624 pregleda 100 reakcija 3 komentar(a)
Fidelov "vojnik" i sportska legenda: Mihain Lopes, Foto: Reuters
Fidelov "vojnik" i sportska legenda: Mihain Lopes, Foto: Reuters

U vrijeme kada su fudbaleri, košarkaši, teniseri, vrhunski atletičari, plivači... - globalne zvijezde, i to ne samo sportske, ispod radara prolaze možda i pravi i istinski sportski heroji, oni koji pobjeđuju neopaženo i stvaraju sportska čuda o kojima se malo zna...

Recimo, o jednom od njih na Vikipediji postoji samo nekoliko redova i par osnovnih informacija, a riječ je o legendi tradicionalnog sporta, izvornog olimpijskog.

Mihain Lopes je 41-godišnji rvač iz Kube, čovjek koji je prije tri godine u Tokiju osvojio četvrtu zlatnu olimpijsku medalju u drevnom sportu, koji je prava esencija olimpizma i postulata “brže, više, jače”.

Jedini je rvač u istoriji koji je ostvario takav olimpijski rezultat, a sada se u dvorani u Varaderu, rizortu koji je 140 kilometara udaljen od Havane, sprema da uđe u istoriju - nijedan sportista nikada nije pet puta zaredom postao olimpijski šampion.

- Mislim da svi željno iščekuju da to uradim, ali ja nisam nervozan. Zašto bih bio? Radim ono što sam radio od svoje desete godine. Uživaću svakog momenta, u svakoj borbi i nadam se da ću na kraju uspjeti da ostvarim to što želim. Ali, prije svega želim da uživam u takmičenju, pa tek onda u medaljama. Tako sam ostvario i prethodne rezultate. I hvala Bogu, do sada nisam iznevjerio moj narod i moju Kubu.

5 sportista je u istoriji Olimpijskih igara osvajalo po četiri zlata u istim disciplinama - veslač Pol Evstrem, plivač Majkl Felps, atletičar Al Erter u bacanju diska, rvačica Kaori Ičo, kao i rvač Mihain Lopes, koji u Parizu želi i peto uzastopno zlato

Mihain Lopes je Kubanac u srcu i duši. Osim što je nacionalni sportski heroj, on je radnik na plantažama voća u okolini rodnog grada Pinar del Rio.

Jednom je na pitanje odakle mu tolika snaga odgovorio - da je neko cijeli dan pretovarao gajbe pune voća, znao bi odakle mi.

Iako je u poznim sportskim godinama, jači je nego ikad - kažu njegovi sparing partneri i trener.

- Kada pričamo o Mihainu i njegovim godinama, 41 je samo broj, a ne biologija. Prema svim kliničkim i medicinskim izvještajima, njegovo tijelo je u skladu sa sportistom od 30 do 32 godine. On je u savršenom zdravstvenom stanju, optimalno mentalno spreman, oporavlja se brzo. Bolji je od mnogo mlađih takmičara - kaže Raul Truhiljo, trener Mihaina Lopesa.

- Trenirao sam s njim mjesec prije Igara u Tokiju i siguran sam da je sada mnogo bolji. Sve govori da će osvojiti još jedno zlato -

poručuje kubanski rvač Jasmani Akosta.

Na šampionskom olimpijskom putu, od Pekinga 2008. do Tokija 2021. godine, Mihain Lopes je osvojio ukupno 55 poena, a izgubio samo jedan, i to u Pekingu, od Rusa Hasan Baroeva, jedinog čovjeka koji ga je pobijedio na Olimpijskim igrama - 2004. u Atini. London, Rio i Tokio je pokorio sa nulom.

Šuškalo se da je još prije 20 godina imao ponudu Sjedinjenih Američkih Država da poput miliona Kubanaca, promijeni zemlju - ali, Mihain je i tada i danas ostao vojnik Kube i Fidela Kastra.

U Riju je zlatnu medalju posvetio Fidelu, u Tokiju je govorio o “glavnom komandantu i njegovoj posvećenosti kubanskom narodu”.

Nakon što osvoji zlato, vojničkim pozdravom odsluša himnu svoje domovine, i sprema se da to uradi i u Parizu.

- Želim sreću mojim rivalima. Ovo je moj posljednji nastup. Moji rivali će se boriti protiv najboljeg svih vremena, a ja sam spreman da ostvarim veliki cilj. Znam da će svi pokušati da me spriječe, moja poruka je kao i uvijek - neka najbolji pobjedi - ističe Mihain Lopes.

U istoriji Olimpijskih igara samo je još četvoro sportista osvajalo po četiri zlata u istim disciplinama - veslač Pol Evstrem, plivač Majkl Felps, aletičar Al Erter u bacanju diska, kao i rvačica Kaori Ičo.

Niko nikada nije izbrojao do pet - Pariz je mjesto gdje bi Mihain Lopes, kubanski gorostas, mogao da promijeni istoriju.

Bonus video: