Ko je bio O Džej Simpson? NFL legenda, zvijezda i kada ga je jurila policija, njegovo suđenje pratio i Bil Klinton

Nekadašnji NFL as u "suđenju vijeka" bio oslobođen optužbi za ubistvo bivše supruge i njenog prijetelja, da bi kasnije, ipak, završio u zatvoru zbog oružane pljačke

7330 pregleda 2 komentar(a)
Simpson tokom suđenja za oružanu pljačku u Nevadi 2008., Foto: Reuters
Simpson tokom suđenja za oružanu pljačku u Nevadi 2008., Foto: Reuters

Bio je to 17. jun 1994, praktično sve televizije u Sjedinjenjim Američkim Džavama prekinule su program i počele direktan prenos policijske potjere za bijelim fordom na autoputu u Los Anđelesu.

Ništa neobično za američko podnebelje, ali u fordu se u tom trenutku nalazio jedan od najvećih sportista te zemlje - O Džej Simspon, NFL zvijezda tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Policijska potjera uskoro je postala jedna od najgledanijih u istoriji SAD, a sve što joj je prethodilo i što je došlo nakon nje bacilo je sjenku na veliku sportsku karijeru nekadašnjeg igrača Bafalo Bilsa i San Francisko 49-ersa.

O Džej Simpson od juče više nije među nama, preminuo je u 77. godini nakon duže borbe sa tumorom, a njegova ličnost ostaje jedna od najkontroverznijih u istoriji američkog sporta.

Zahvaljujući uspjesima na terenu Simpson je bio primljen u NFL Kuću slavnih, ali su dešavanja van sporta učinila da njegova velika karijera, ipak, bude u drugom planu.

Simpson je u procesu koji je nazvan "suđenjem vijeka" tokom devedesetih oslobođen optužbi za ubistvo bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmena.

Cijeli slučaj imao je holivudski scenario - od pomenutog prenosa jurnjave sa policijom do suđenja koje je imalo rekordnu gledanost u SAD.

U "medijskom cirkusu" koji je nastao, izvještavano je da je čak i tadašnji predsjednik Bil Klinton pomno pratio suđenje.

O Džej Simpson i Nikol Braun Simpson sa djecom
O Džej Simpson i Nikol Braun Simpson sa djecomfoto: Reuters

Tužilaštvo je tada tvrdilo da je Simpson ubio Nikol u bijesu izazvanom ljubomorom, priložilo je i testove krvi i kose sa mjesta nesreće koji se povezuju sa Simpsonom, dok je odbrana uzvratila da je slavnom optuženiku sve smjestila "rasistička bijela policija".

Kada ga je porota sastavljena od 10 žena i dva muškarca oslobodila optužbi, Simpson im je mahnuo i rekao "hvala".

Nešto kasnije u građanskom postupku koji su pokrenule porodice Braun i Goldmen sud je donio odluku da je Simspon dužan da plati oko 30 miliona dolara odštete pomenutim porodicama.

"Konačno smo dobili pravdu za Nikol i Rona", rekao je Fred Goldmen, Ronov otac.

O Džej Simpson
foto: Reuters

Ako je tada uspio da izbjegne zatvor, nije 2008. kada je ga sud u Nevadi osudio na devet godina zatvora zbog oružane pljačke i otmicu dvojice radnika.

Osim u sportu Simpson je bio popularan i u Holivudu, a pamti se njegova uloga u filmu "Goli pištolj" (The Naked Gun).

Bonus video: