Ragbisti Crne Gore pobjedili Kosovo sa 35:12

U Baru održan i prvi crnogorski turnir u ragbiju za žene. Crnogorske zauzele drugo mjesto

4293 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Ragbi reprezenacije Crne Gore pobijedila je danas ekipu Kosova sa rezultatom 35:12 u razvojnoj ligi Kupa nacija, i time se revanširala za poraz u Prištini iz decembra prošle godine.

Ovo je i prva pobjeda crnogorskih "Vukova" u zvaničnoj utakmici pod vođstvom novog selektora Aleksa Lidela.

Utakmica je počela vođstvom Kosova u 10. minutu, kada su gosti preciznim šutem iz kaznenog udarca došli do vođstva od 0:3. Tri minuta kasnije Srđan Popović je bio precizan sa šutem iz kazne i Crna Gora je došla do izjednačenja 3:3.

U narednih deset minuta dva crnogorska igrača dobila su žute kartone (po deset minuta van terena) a Kosovo je iz nove kazne ponovo došlo do vođstva od 3:6.

Crnogorska ekipa od tada nošena velikom energijom navijača sa skoro punih tribina stadiona u Baru preuzela potpunu dominaciju na terenu. Sjajno organizovani napad i prodor Dušana Vučićevića kroz odbranu protivnika donijeli su domaćinu prvi esej, a Popović je bio precizan iz šuta za pretvaranje, pa je crnogorska reprezentacija došla do vođstva od 10:6.

Ragbisti Crne Gore
foto: Danilo Dado Pavlović

Do kraja poluvremena čak i sa igračem manje Crna Gora je postigla dva nova eseja (ponovo Vučićević i Popović), dok je iz šuta za pretvaranje bio precizan Novica Raonić za povećanje vođstva na 22:6.

Na početku drugog dijela igre Kosovo iz kaznenog udarca smanjilo razliku na 22:9, ali je Crna Gora nastavila dobru igru u odbrani i napadu. Dušan Vučićević je postigao i treći esej za 27:9.

Posljednjih 15 domaća ekipa je imala igrača manje zbog drugog žutog katorana za Martina Mijuškovića, ali već u sljedećem minutu ponovo organizovala dobar napad koji je esejom krinisao Vladan Čelebić za 32:9.

Kosovo je ponovo iz kaznenog udarca smanjilo na 32:12, a na samom kraju Popović je ponovo bio precizan sa šutem iz kazne za konačnih 35:12.

Utakmica je odigrana na glavnom terenu sportskog centra Topolica u Baru, a prethodio mu je turnir ženskih ekipa u olipmpijskoj verziji ragbija 7 - crnogorske reprezentacije, Nade iz Splita, Lynx iz Prištine. Ovo je bio prvi ženski turnir u ragbiju u Crnoj Gori.

Crnogorke su dobile "Lynx" sa rezultatom 31:5, dok su od splićanki izgubili sa 26:12, pa su zauzele drugo mjesto.

Ragbistkinje Crne Gore
foto: Danilo Dado Pavlović

Za mušku reprezentaciju nastupili su Miloš Mihaljević, Danilo Đalović, Luka Lučić, Nikola Vuletić, Damjan Nikčević, Ivan Čolaković, Miloš Lončar, Boris Mijušković, Novica Raonić, Srđan Popović, Eduard Hardy, Dušan Vučićević, Blago Lukačević, Vladan Čelebić, Martin Mijušković, dok su meč sa klupe počeli Nikola Lagator, Milan Martinović, Andrija Dakić, Marko Kosović, Ilija Miranović, Nikola Dragojević, Vuk Sekulović i Vladimir Žarković. Za žensku reprezentaciju igrale su Maja Baošić, Ivana Čađenović, Marija Rašović, Katarina Martinović, Auset Mitchel, Vera Martyn, Anđela Pajović i Aleksandra Lukačević, a njih je kao selektor predvodio Danilo Đalović.

Ženski turnir sudilo je troje crnogorskih licenciranih sudija Zoran Radulović, Ognjen Radonjić i Aleksej Naumčik.

Bonus video: