Makron: Ceremonija otvaranja OI na Seni mogla bi zbog bezbjednosti da bude premještena na Stad de Frans

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja je planirana 26. jula bi trebalo da bude prva ikad održava van nekog stadiona

11013 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da bi ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu planirana da se održi na rijeci Seni krajem jula, mogla da se premjesti na stadion Stad de Frans ako se ocijeni da je prijetnja po bezbjednost previsoka.

Govoreći za francusku televiziju BFM-TV i radio stanicu RMC, Makron je naveo da će francuske snage bezbjednosti biti mobilisane "na izuzetnom nivou" kako bi se osigurala bezbjednost događaja na otvorenom.

"Ako procijenimo da su rizici previsoki, imamo rezervne scenarije" rekao je on. Kako bi se ograničila bezbjednosna prijetnja organizatori bi mogli da odluče da skrate paradu učesnika Olimpijskih igara i "čak da premjeste cjelokupni događaj na stadion Stad de Frans", dodao je lider Francuske.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja je planirana 26. jula bi trebalo da bude prva ikad održava van nekog stadiona. Prema scenariju, oko 10.500 sportista će prodefilovati na čamcima po Seni stazom dugom šest kilometara.

Organizatori su prvobitno planirali grandioznu ceremoniju otvaranja za čak 600.000 ljudi, od kojih bi većina gledala cegađaj besplatno sa obala reke Sene. Ali bezbjednosni i logistički problemi naveli su vladu da postepeno smanjuje svoje planove pa je tako ranije ove godine ukupan broj gledalaca smanjen na oko 300.000.

Bonus video: