Mondo ponovo preskočio svijet: Centimetar po centimetar do nestvarnih 6,24

Armand Duplantis osmi put u karijeri oborio svjetski rekord u skoku s motkom

14036 pregleda 1 komentar(a)
Duplantis pored novog svjetskog rekorda, Foto: Tingshu Wang - REUTERS
Duplantis pored novog svjetskog rekorda, Foto: Tingshu Wang - REUTERS

Priča koja je krenula 8. februara 2020. u poljskom Torunju se nastavlja i trenutno joj se ne nazire kraj - Armand Duplantis, švedska atletska legenda, još jednom je pomjerio granicu u skoku s motkom.

Mondo je ponovo srušio svjetski rekord, čak osmi put u karijeri - magičnu granicu sada je na mitingu Dijamantske lige u kineskom Sjamenu pomjerio na 6,24 metra.

O kakvoj dominaciji se radi možda i najbolje govori da su dva čovjeka koja su prije njega držala svjetski rekord ostali mnogo niže - Reno Lavileni je 2014. u dvorani skočio 6,16, a čuveni Sergej Bubka 1994. na otvorenom 6,14.

Šta tek reći za dominaciju u Sjamenu - drugoplasirani Sem Kendriks skočio je 5,82, a trećeplasirani Bokai Huang 5,72 metra.

- On očigledno ima ‘božju ruku na leđima’. Gledao sam ga kako je od 14-godišnjaka došao do ovih visina i iskreno uvijek me čini srećnim kada sam i samo drugoplasirani iza takvog svjetskog rekordera - rekao je Kendriks, a prenosi BBC.

Ono što je posebno zanimljivo, Duplantis je svaki put svoj svjetski rekord popravljao za po centimetar.

- Da bih srušio svjetski rekord sve mora da bude savršeno tog dana - bez vjetra i sa sjajnom energijom sa tribina. Ovog puta sve se poklopilo, a imao sam neku posebnu vatru u sebi - rekao je Mondo nakon još jednog skoka za istoriju.

Duplantis je i Kini najprije preskočio 5,62, 5,82 i šest metara nakon čega je bilo jasno da će slaviti na ovom takmičenju, pa je letvicu odmah pomjerio na 6,24 i nije bilo greške.

- Imao sam osjećaj da je ovo taj dan nakon što sam preskočio šest metara - već tada je je bilo kao da mi je rekord na dohvat ruke - dodao je Duplantis.

8

puta je Armand Duplantis rušio svjetski rekord - u Torunju (6,17), Glazgovu (6,18), dva puta u Beogradu (6,19 i 6,20), Judžinu (6,21), Klermon Feranu (6,22), ponovo u Judžin (6,23) i Sjamenu (6,24)

Pitanje svih pitanja je koliko visoko može da leti da 24-godišnje čudo iz Švedske.

- Znam šta sve treba da uradim da bih jednog dana pored mog imena stajalo 6,30 - želim da budem dominantan, jer znam i osjećam za šta sam sve spreman - rekao je nedavno Mondo za CNN.

Šveđanin koji je rođen u Luizijani prije svega želi da juri trijumfe.

- Želim da pobjeđujem na svim takmičenjima na kojima se pojavim, a ukoliko uz sve to dođu rekordi onda je to trešnja na vrhu torte - naglasio je tada Duplantis.

Novi svjetski rekord stigao je u olimpijskoj godini, na samo tri mjeseca do početka Igara u Parizu - čini se da najava najvažnijeg sportskog događaja nije mogla da bude bolja.

Torunj, Glazgov, dva puta Beograd, Judžin, Klermon Feran, ponovo Judžin i Sjamen - centimetar po centimetar do legende, Armand Mondo Duplantis i sa 24 godine je već jedan od najvećih sportista u istoriji.

Bonus video: