Četiri maratonke u Londonu brže od rekorda, najbrža olimpijska šampionka Džepčirčir

Kenijska atletičarka Peres Džepčirčir pobijedila je danas na maratonu u Londonu i postavila novi svjetski rekord

4722 pregleda 0 komentar(a)
Peres prva ispod 2,17 minuta, Foto: REUTERS
Peres prva ispod 2,17 minuta, Foto: REUTERS

Kenijska atletičarka Peres Džepčirčir pobijedila je danas na maratonu u Londonu i postavila novi svjetski rekord u ženskoj konkurenciji.

Olimpijska šampionka Džepčirčir pobijedila je rezultatom dva sata, 16 minuta i 16 sekundi i oborila svetski rekord koji je od 2017. godine držala Kenijka Meri Kejtani - 2:17,01.

"Zahvalna sam. Toliko sam srećna zbog pobjede. Nisam očekivala da ću istrčati svjetski rekord, znala sam da to može da se dogodi, ali nisam očekivala da ću to biti ja", rekla je Džepčirčir..

"Znala sam istoriju trke i da su takmičarke jake. Radila sam izuzetno naporno. Moji rezultati su bili slabiji, ali danas sam bila dobra i postavila lični rekord. Srećna sam što sam se plasirala na Olimpijske igre, zahvalna sam na tome. Srećna sam što ću biti u Parizu, molila sam se da odem tamo, da dobro trčim i odbranim titulu. Znam da neće biti lako, ali daću sve od sebe", dodala je ona.

Takođe i takmičarke plasirane do četvrtog mjesta trčale su brže od prethodnog svjetskog rekorda.

Drugo mesto zauzela je Tigst Asefa iz Etiopije rezultatom 2:16,23, treća je bila Kenijka Džojslin Džepkosgei sa 2:16,24, a četvrto mjesto zauzela je Mergutu Alemu iz Etiopije rezultatom 2:16,34 sata.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Kenijac Aleksander Mutiso Munjao rezultatom 2:04,01. Drugo mesto zauzeo je Kenenisa Bekele sa 2:04,15, a treći je bio Britanac Emil Keres sa 2:06,46 sata.

Bonus video: