Olja kada baci disk potamni svod iznad Volujice

Mojkovačka Tara ostvaruje nevjerovatne rezultate u atletici iz generacije u generaciju, ali Olja Simićević pomjera sve granice

15101 pregleda 204 reakcija 4 komentar(a)
Atietičari Tare opremom prate standarde najvećih klubova, Foto: AK Tara
Atietičari Tare opremom prate standarde najvećih klubova, Foto: AK Tara

Svod iznad Volujice u djeliću sekunde zatamnio je predmet ovalnog oblika - riječ je o disku od 600 grama koji je mlađa pionirka Tare Olja Simićević bacila na 41,30 metara, oborivši državni rekord za preko šest metara! Djevojčica iz Mojkovca pokazala je još jednom, nakon što je rekorderka u svim prethodnim uzrastima, da je još jedan biser koji brusi Tara, najbolji crnogorski atletski klub.

Ne samo Simićević, sjajne rezultate ostvarili su i drugi učenici profesora Marka i Danila Ristića na Prvenstvu Crne Gore za mlađe pionire.

"Sjajne rezultate postižu svi naši takmičari, ali Simićević je - apsolutno sam siguran najtalentovanija pionirka u Crnoj Gori i to nezavisno od sportske discipline. Nema u njenom uzrastu evropskih tabela, ali sam siguran da nijedna takmičarka rođena 2011. godine, ne može baciti za taj rezultat. Pa drugoplasirana na šampionatu sa trenerom iz Rusije, imala je hitac za čak 19 metara kraći", nije krio oduševljenje pokretač mojkovačkog trofejnog kluba, Marko Ristić.

Uz Simićević, koja je trijumfovala i u kugli od tri kilograma, potvrdili su enorman talenat Jelena Kljajević - skokom uvis za 11 centimetara iznad drugorangirane, Mladen Ristić u disku 800 grama bio je prvi, a rođen je 2014. godine, i rivali su za tri godine stariji, a odlične su bile i najmlađe Tamara Filipović u kugli i disku te Dunja Ristić, kojoj je izmakla medalja.

"Ako su reper mišljenja najboljih stručnjaka iz regiona da je visina od 129 centimetara izvanredan rezultat za mlađe juniorke od 11 godina, onda je Dunja jednako talentovana kao i Olja, pošto sa devet godina preskoči letvicu na 130 centimetara. Ipak za mene to još nije uporedivo, jer Dunja je premlada i dalji razvoj će opredijeliti pravi potencijal. Mladen je i prošle godine bio prvak, ali uporedo trenira i košarku", dodao je profesor Marko.

A Danilo Ristić je pravi nasljednik, na prijemnom za Fakultet fizičke kulture u Nikšiću bacio je kuglu na 15 metara i oborio 35 godina star rekord svog oca Marka (13,12 metara). I Danilo se bavi pedagoškim radom i treninzima u Tari.

"Veliki je radnik, a napreduje i konstantno uči i pohađao je seminare u Americi, usavršavao se u Izraelu ali i kod prestižnog američkog stručnjaka tokom šest dana radionice u Podgorici, za koji je prije 20-tak dana Atletski savez uplatio 1.750 eura. Uglavnom je fokusiran na Svjetsko prvenstvo za starije juniorke u Peruu, za koji jedina crnogorska takmičarka Vesna Kljajević ima normu u bacanju kugle. Jedina je imala i prošle godine normu za Evropsko prvenstvo u Izraelu. Problem je što je Vesna rođena 12. decembra, a konkurentkinje rođene u janauru su maltene godinu starije. U tom periodu i uzrastu to je napredak za cijeli metar. Ipak, bacila je normu da može da bira Univerzitet a njena je odluka da studira matematiku u Americi", kazao je profesor Marko.

Vesna je izabrala matematiku na prestižnom Kvinsu
Vesna je izabrala matematiku na prestižnom Kvinsufoto: AK Tara

Njena stipendija je četvrta izborena treningom u Tari, na pomolu je i peta - iako ima 15 godina Anđelina Lašić je blizu normi u koplju.

"Već u septembru može do tog rezultata a ima vremena još četiri godine, a izuzetno je talentovan i godinu stariji Radovan Sošić, koji je kao mlađi junior bio treći u skoku uvis u konkurenciji seniora na MOSI". Oni putuju, Malta, Island, balkanska prvenstva...tamo stiču poznanstva, nauče jezik i klub im omogući pripremu i pomogne pri odlasku na najprestižnije svjetske fakultete, tvrdi Ristić.

Optšina Mojkovac i porodični budžet čuvaju sjaj Tare

Osim rezultatima, takmičari Tare na prvenstvima plijene ponašanjem i opremom. Društvenu odgovornost pokazali su i prije nekoliko dana u akciji pošumljavanja Bojne Njive.

"Članovi Tare ne plaćaju članarinu, opremu, kao ni putovanja i boravak na takmičenjima. Opština Mojkovac je pokrovitelj u skladu s mogućnostima, a privreda u gradu je slaba i nema sponzora pa "rupe" u budžetu kluba pokrijemo odvajanjem od porodičnog. Priteknu supruga, kćerka i drugi sin. Naprijed nas tjera entuzijazam i dobrobit zajednice, rezultate imamo ali kao klub nismo adekvatno nagrađeni. U jednom momentu se krenulo s promjenama, pa se odmah vratilo po starom. Vlada mora da ima poseban budžet za klubove i sportiste sa izuzetnim rezultatima", smatra Marko Ristić.

Sjajne rezultate u mlađim uzrastima prečesto ne isprate medalje u najjačoj seniorskoj konkurenciji - zašto?

"Takmičari bljesnu, a onda pođu na studije. Podgorica kao najveći centar nema atletski stadion, pričalo se o nacionanom sportskom centru u Podgorci i jednom na sjeveru tokom ljeta, ali Bar je ostao jedini sa uslovima za rad. Povratak nakon studija u naš klub uglavnom je praćen manjkom interesovanja, drugim prioritetima pa bude da takmičar ima rezultat za 20 odsto slabiji nego prije odlaska. Tara nema kadra da bi mogla da gubi vrijeme, posvetio sam se atletici iz razloga da mogu da radim u skladu sa mogućnostima. Ako ih nemam radiću sa jednim takmičarom, ako ima uslova i sa 31 članom - objasnio je Marko Ristić.

Crna Gora neće imati atletičare sa olimpijskom normom u Parizu

"Definitivno ne vidim na osnovu ovosezonskih rezultata da iko može ponoviti podvig Marije Vuković i osvojiti A normu za Tokio. Čak ni B normu, i jedino na osnovu pozivnice - "vajld kard", crnogorska atletika može biti zastupljena u Parizu. Crna Gora se vratila sistemu sporta koji nije davao rezultat, i ponavljam - tako će biti dok Vlada ne bude imala fond za najperspektivnije sportiste i klubove koji imaju rezultat. Uzalud je što je država dala za trećinu veći budžet atletici - rezultati su gori, i tako će biti dok to dobar plan i sistem ne isprati", zaključio je Ristić.

Teodora i Dunja su najmlađe uzdanice profesora Marka
Teodora i Dunja su najmlađe uzdanice profesora Markafoto: AK Tara

Bonus video: