Savojski dvorci, Pantanijev uspon, Mortirolo, Stelvio... Kreće Điro, ima li Pogačar dostojnog rivala

Od okoline Torina do Koloseuma - počinje Điro d’Italija, 107. izdanje ima velikog favorita

7669 pregleda 3 komentar(a)
Već viđen u rozom: Tadej Pogačar, Foto: Shutterstock
Već viđen u rozom: Tadej Pogačar, Foto: Shutterstock

Rim je prošle godine krunisao jednog Slovenca, a samo ako se u naredna 22 dana desi veliko čudo u Vječnom gradu 26. maja kruna neće završiti na glavi drugog već sada legendarnog bicikliste iz te aplske zemlje...

Vrijeme je za Điro d’Italija, 107. po redu, koji danas kreće iz Venarije Reale - mjesta u Pijemontu koje krase mnogi dvorci Dinastije Savoja, dobro poznate u Crnoj Gori.

Šampion Primož Roglič ove godine neće braniti titulu, ali je apsolutni favorit njegov zemljak Tadej Pogačar.

Điro
foto: Graphic News

Dvostrukog osvajača Tur de Fransa svi vide u rozom na kraju, zbog njegove klase i činjenice da na Điru (nisu se prijavili ili su povrijeđeni) neće biti mnogih velikih imena poput Jonasa Vingegorda, Remka Evenepula...

NIJE POŠTENO PREMA OSTALIMA

Slovenački majstor kaže da ne osjeća pritisak koji ima kao veliki favorit, ali...

- Mislim da nije pošteno prema ostalim učesnicima Trke oko Italije to što su me novinari proglasili za jedinog favorita - rekao je biciklista Emirata za RTV Slovenije.

Mediji čak očekuju da bi Pogačar već nakon današnje prve brdske etape do Torina mogao da obuče rozu majicu i da je ne skida od Rima

- Tako nešto je teško zamisliti - ne vidim sebe u takvoj situaciji, niti mi je takav plan, pa makar i bio potpuno siguran u sebe - treba da vozim koristeći glavu. Zbog sebe i ekipe - dodao je Pogačar.

TOMAS, BARDE I MLADA VISMA

Razlog zbog kojeg Pogačar traži poštovanje za sve rivale je i taj što će na Điru nastupiti i neka velika biciklistička imena, bez obzira što posljednjih godina nisu na vrhuncu - poput nekadašnjeg velškog osvajača Tur de Fransa Gerajnta Tomasa iz Ineosa ili majstora planina Romana Bardea iz ekipe DSM.

- Da, njih dvojicu vidim kao glavne rivale, ali i mnogi drugi koji dolaze u sjajnoj su formi, a iznenađena na ‘grand turu’ su uvijek moguća - naglasio je Pogačar.

Ekipa Visme je prošle godine osvojila sve tri najveće trke (Điro, Tur i Vueltu), a na ovogodišnju Trku oko Italije stiže sa mladim timom - Vingegord i da nije bilo stravičnog pada u Baskiji vjerovatno bi preskočio Điro, Vut van Aert je povrijeđen, a Roglič je sada član Bore, pa će tako Belgijanac Sijan Ujtdebruks imati priliku da pokaže o kakvom talentu se radi.

Uz sve njih u užem krugu favorita je i Ben O'Konor (Dekatlon–AG2R) iz Australije.

PANTANIJEVA OROPA, MORTIROLO, STELVIO, MONTE GRAPA...

Spektakl na Điru kreće već od sjutra i druge etape koja se završava na čuvenom usponu Oropa, gdje je 1999. veliki Marko Pantani upisao jednu od epskih pobjeda.

Tokom prve sedmice Điro će ići od Torina ka Napulju, a taj dio obilježiće šesta etapa kroz Toskanu kada će se voziti i po šljunku. Dan kasnije na programu je prvi hronometar koji završava u Peruđi.

Ipak, pravi spektakl se očekuje kada se Điro vrati u alpski dio - 15. etapa donosi povratak legendarnog prevoja Mortirolo, a 16. jednako čuvene serpentine Stelvija.

Stelvio je tokom Đira 2020. bio pod snijegom
Stelvio je tokom Đira 2020. bio pod snijegomfoto: Printscreen YouTube/Eurosport

Điro je sačuvao šou i za kraj, pa će 20. etapa donijeti dvostruki uspon na Monte Grapu, planinu koja je odigrala veliku ulogu u dva svjetska rata.

Za kraj ostaje Rim i Koloseum - za krunisanje novog kralja Italije.

Bonus video: