Nemanja Mikulić daje sve za bronzu na EP u Zadru

Crnogorski karatista stao u polufinalu: Neiskusno se borio za ulazak u finale, nije smio da potroši čelendž - rekao je Slađan Mikulić, otac i trener mladog borca

3127 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Brnović/KSCG
Foto: Boris Brnović/KSCG

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Crnogorski borac Nemanja Mikulić u subotu ima šansu da donese medalju crnogorskom karateu na evropskim prvenstvima. Boriće se za bronzu, pošto je zastao u borbi za ulazak u finale 59. EP u Zadru.

Novi standardi organizacije najboljeg i najmasovnijeg šampionata u fantastično funkcionalnoj hali „Krešimir Ćosić” dali su mogućnost sudijama savršen pregled, video kontrol, ali naš reprezentativac je do polufinala i došao kroz tri uspješna čelendža koja je potrošio baš u najvažnijem meču, pa vazari u tijelo Italijana De Viva nije bodovan za ulazak u finale.

Iako najmlađi u kosturu do 75 kilograma, 20-godišnji borac Bijele je furiozno prekidom dobio Švajcarca Tirmansa, potom je gubio 6:0 od pobjednika Olimpijade mladih Belgijanca Kventina Mondinija, da bi nakon čelendža razbio strategiju rivalu i slavio 7:6.

Na osam sekundi do kraja provjerom je dobio i trofejnog Mađara Herstepakija.

„Neiskusno se borio za ulazak u finale, nije smio da potroši čelendž. Tako je omogućio Italijanu da kontroliše tok borbe”, rekao je Slađan Mikulić, otac i trener mladog borca.

A greške su se nizale i sve na štetu izabranika Almira Cecunjanina i selektorke Milene Milačić. I posebno bolna bila je nepravda prema Vladimiru Mijaču.

On je u žestokoj konkurenciji u prva tri kruga u katama djelovao najsigurnije za dvije ubedljive pobjede, ali i neshvatlljiv poraz od Šveđanina kineskih korijena Vua.

Bio je karatista Bara precizniji, snažniji, sigurniji, odlučniji sa težom katom, ali rezultat je bio 41,75:41,73 u korist rivala. Neshvatlljivo, dvojica od sedam sudija su previsoke ocjene dali Vuu.

„To je sada iza mene, dobio sam samo čestitke. Moram da se pripremim za odbranu medalje kata tima”, kazao je Mijač.

Ostali naši takmičari nisu bili konstantni. Nemanja Jovović je nakon remija odlukom sudija izgubio od Italijana, Milena Jovanović je pobijedila evropsku prvakinju - Hrvaticu Golombo, a potom ispala od takmičarke iz Poljske.

I Nikola Malović je nakon eliminacije evropskog prvaka, Italijana Martinija, izgubio od Brezančića iz Srbije.

„Uzletio sam nakon pobjede nad favoritom i potpuno taktički promašio meč druge runde. Moramo da budemo na maksimumu, kvalitet se toliko podigao da ne možete da se oslonite samo na iskustvo”, priznao je trofejni borac.

I Tina Vujadinović (do 61 kg) izgubila je u drugoj borbi, Vasilisa Bujić (do 68) u prvoj borbi. I debitantkinja u katama Mila Mraković je poražena u prvom meču.

U četvrtak bi 13. medalju u istoriji šampionata Crnoj Gori mogli da donesu po tri takmičara u nižim težinskim kategorijama.

Prvi meč odradiće i muška ekipa u borbama, a kata tim se nada rezultatu iz Gvadalahare i novoj medalji.

Bonus video: