Vrijeme je za krunisanje: Ko je svjetski vladar - Fjuri ili Usik?

Nakon četvrt vijeka svijet dobija neprikosnovenog šampiona - za krunu se bore Britanac i Ukrajinac

9117 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dilemu ko je stvarno najbolji bokser današnjice riješiće međusobni meč dvojice velikih i neporaženih šampiona teške kategorije - Tajsona Fjurija i Oleksandra Usika u Rijadu, a bokserski program od osam borbi počinje u 21 sat.

Kralj Cigana je vlasnik najprestižnijeg WBC pojasa, dok Usik vlada u tri ostale prestižne federacije - WBA, WBO i IBF.

Bokserski spektakl u Kraljevskoj areni je pratila višegodišnja uvertira, čak je i papa Franjo blagoslovio pojas WBC federacije, čiji je predsjednik Maurisio Sulejmani oduševljeno uzviknuo: “Ovo je nezaboravan momenat”.

Da nije lako organizovati tako veliki meč pokazuje podatak da je Britanac Lenoks Luis posljednji boksovao za apsolutnog prvaka teške kategorije, kada je 1999. godine dobio Amerikanca Ivandera Holifilda. Mada, uslijedio je potom period vladavine ukrajinske braće Kličko, a Vitalij i Vladimir su bili decidni da nikada ne bi boksovali jedan protiv drugog.

A kada je već bilo jasno da će do meča doći, Fjuri je prvo odgodio borbu zakazanu za 23. decembar zbog nokdauna i udarca Fransisa Nganua, kojeg je dobio podijeljenom sudijskom odlukom. Drugi termin u februaru je Britanac pomjerio zbog posjekotine na sparingu. Organizator je onda pristupio mjerama - kazna da Fjuri ne izađe u ring 198. maja je iznosila 10 miliona dolara.

A zarada za boksere je enormna - podijeliće 103 miiona dolara, s tim da će Britancu pripasti čak 69 miliona. Milion je prema ugovoru obavezan da uplati za pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom. No, Fjuri sigurno nije pristao da boksuje za taj honorar, on je od septembra prošle godine u pregovorima sa zvaničnim Rijadom i insajder Sajmon Džordan čak tvrdi da je cilj Kralja Cigana da preuzme primat na Forbsovoj listi najplaćenijih sportista i da će dobiti 115 miliona dolara za meč, a Usik nešto preko 60 miliona. Ukrajinca više od “podjele plijena” zanimaju titule.

- Odnijeću pojaseve kući. Imaću četiri pojasa za svoje četvoro djece. Za svako dijete po jedan. Moja dva sina nakon treninga dolaze u teretanu u Valensiji. Daju mi ​​snage i motivacije. I prije nego sam postao otac zamišljao sam da će moja djeca donijeti čašu vode, dodati mi štitnik za zube i reći: “Hej oče, daj, možeš ti to”, rekao je 37-godišnji Ukrajinac, koji je slavio u svih 21 profi borbi. Prethodno je sve osvojio u olimpijskom boksu.

boks
foto: Graphic News

On je vladao kruzerom do prelaska u tešku kategoriju, a nakon pobjede nad Entonijem Džošuom čak tri godine su trajale pregovori sa Fjurijem. Godinu i po mlađi Fjuri je profesionalac već 16 godina sa skorom od 30 pobjeda i remijem u prvom meču sa Dontejom Vajlderom. Upravo je protiv Bronzanog bombradera padao, potom i od udarca Nganua, ali je Fjuri pokazao da ima “gvozdenu bradu”.

- Zašto ću ja pobijediti? Pa valjda jer tako je bilo uvijek, pobjeda, pa pobjeda, pobjeda, bez obzira na bilo šta. Jedino što stvarno znam da radim je da pobjeđujem, nevažno je prekidom ili nakon duge borbe. Na kraju slavim ja. Sve svodi na to ko je na kraju večeri više želio pobjedu, a ja sam taj koji je najviše želi - kazao je Fjuri koji je na mjerenju imao 118,8 kilograma naspram Usikovih 105,7.

On je i na pitanje da “spoji” idealnog boksera uvrstio sebe u rubrici borbeni duh, Ukrajinac ni u jednoj od sedam rubrika u kojima je sastavio idealnog boksera nije pronašao karakteristiku u kojoj je neprikosnoven. Oba boksera, međutim, u rubrici su od sedam imena imali samo jednog zajedničkog - Flojd Mejveder Džunior po njima ima najbolji osjećaj za borbu - bokserski intelekt.

Bonus video: