Ko je "vanzemaljac" sa čestitkom Nikšićaninu Bošku Draškoviću na fenomenalnom boksu?!

Aeksandar Usik dokazao da nije sa ove planete

16578 pregleda 64 reakcija 7 komentar(a)
Usik nije zaboravio sjajan otpor Draškovića iz ringa u Liverpulu, Foto: Privatni album
Usik nije zaboravio sjajan otpor Draškovića iz ringa u Liverpulu, Foto: Privatni album

Liverpul 2008. godine, četvrtfinale Evropskog prvenstva, najvažniji bokerski meč jer direkto odlučuje o medalji. Crnogorski reprezentativac poluteške (-81 kg), Boško Drašković nakon prve runde ima neriješeno na sudijskim listama.

Ništa neuobičajeno, reklo bi se, s obzirom na trofeje i borbe koje je dobijao mladi Nikšićanin, ali... Ali na drugoj strani je bio niko drugi do Aleksandar Usik!

"Dobio me je sudijskom odlukom, prišao, zagrlio i srdačno iskreno zadivljen mi je čestitao na sjajnom boksu", prisjeća se sada trener BK Nikšić i mlade selekcije Crne Gore.

"No, polufinale i finale je Usik dobio laganim prekidima. Tačno je da sam znao da je odličan, bio je uostalom "ime" još od 2006. godine. Ali tek nakon našeg meča, posmatarjući ga u polufinalu i finalu, shvatio sam da je najbolji, tvrdi Drašković.

Tek na krilima tog meča, Drašković "uzima" zlato na Mediteranskom prvenstvu u Peskari sa ubjedljivom pobjedom nad tada prvorangiranim bokserom AIBA, Alžircem Benčalbom 2009. godine.

"Značio mi je taj jak otpor Usiku, pa sam i u Moskvi dobio prvu rundu protiv Artura Beterbijeva 2010, neporaženog profi prvaka svijeta i to u Moskvi i isto u borbi za evropsku medalju. Dobio je, ali on nije tako jednostavno iskren i prijatan u ophođenju kao Usik", iskustvo je Draškovića.

Tek Usik je u olimpijskom boksu - Olimpijski, Svjetski i Evropski šampion, osvajač svjetske WSB lige.

"Da, bio sam na OI u Londonu, i tvrdim da je najbolja borba bilo finale do 91 kilogram, u kojem nje Usik dobio Beterbijeva. Usik je "monstrum", počeo je 2006. godine u srednjoj a naredne je boksovao do 91 kilogram, pa je "šetao" kroz kategorije bez probelma. To mislim da niko drugi nije mogao da ne izgubi na kvalitetu vraćajući se u nekoliko kategorija ispod", kaže Drašković, i dodaje: Mesi + Kristijano Ronaldo = Usik

O meču u Rijadu Usika protiv Tajsona Fjurija...

"Samo ko ne poznaje boks reći će da ova borba nije spektakularna, porediće je sa nekim starim tučnjavama, ne znajući vještinu boksa, ne znajući koliko ova dva borca mogu i šta jedna greška u stotinki može negativnog nanijeti... A ja znam da su svi koji su bili u blizini moje borbe sa Usikom, znali da je on nešto "vanzemaljsko". Srećan sam da sam dijelio ring sa takvim asom i volio bih da ga ponovo sretnem", iskren je Drašković.

A šta je sve "vanzemaljsko" uspio momak u profi finrgu i apsolutnoj kategoriji, iako je prirodno bio srednjak!?

• Drugi apsolutni svjetski prvak u kruzeru i teškoj kategoriji, prije njega samo Ivander Holifild, koji je u Riadu navijao baš za Usika.

• Prvi neprikosnoveni svjetski prvak u eri četiri velika pojasa (WBC, IBF, WBA i WBO) - Holifild i Lenoks Luis su bili u eri bez WBO.

Lenoks Luis je bio posljednji apsolutni, Holifild je to bio u dvije najveće težinske kategorije. uis je navijao za Fjurija, Ivanderov borac dobio je meč vijeka
Lenoks Luis je bio posljednji apsolutni, Holifild je to bio u dvije najveće težinske kategorije. uis je navijao za Fjurija, Ivanderov borac dobio je meč vijekafoto: REUTERS

• Apsolutni svjetski prvak u tek četiri borbe u teškoj, 24. apsolutni svjetski prvak u istoriji teške kategorije. Prvi je Džek Dempsi 1921.

• U eri četiri pojasa bilo je ukupno 12 apsolutnih prvaka - Usik je to dostignuće ponovio dva puta.

• Treći apsolutni svjetski prvak u dvije težinske kategorije u eri četiri pojasa. Prva dvojica su Terens Kraford i Naoi Inue. Da Fjuri nije odgađao okršaj bio bi prvi.

• Usik je proveo najmanje borbi u svojoj profesionalnoj karijeri do tog rezultata - 22 borbe naspram 26 za Inuea i 40 za Kroforda.

• Usik je dobio sve borbe za naslov van svoje zemlje: dvije u Engleskoj, dvije u SAD-u, dvije u Poljskoj, dvije u Saudijskoj Arabiji, jednu u Njemačkoj, jednu u Letoniji i jednu u Rusiji.

Bonus video: