Kanibal sa ljudskim srcem

Slovenački biciklista Tadej Pogačar "progutao" konkurenciju i dominantno osvojio Điro d’Italija

5846 pregleda 4 komentar(a)
Nakon Tur de Fransa pokorio i Điro: Pogačar tokom jedne od etapa kroz Italiju, Foto: Giro d'Italia/Facebook
Nakon Tur de Fransa pokorio i Điro: Pogačar tokom jedne od etapa kroz Italiju, Foto: Giro d'Italia/Facebook

Najveći svih vremena Edi Merks zbog želje da “proguta” svaku etapu dobio je nadimak Kanibal, a od ovog proljeća biciklizam ima i “Kanibala sa ljudskim srcem”...

Tadej Pogačar je “progutao” Italiju, fenomenalni Slovenac je dominantno osvojio Điro, a zbog svoje druge strane nevezane za biciklizam koju je pokazao tokom trka od specijalizovanog portala “Cycling News” uz Kanibal je dobio i ono “sa ljudskim srcem”.

Bilo je momak iz slovenačkih Alpa veliki favorit i prije početka Trke oko Italije, ali sve ono što je pokazao tokom tri sedmice zaslužuje veliki naklon i jedna je od priča za sva vremena.

Đonatan Narvaes mu je “ukrao” pobjedu na prvoj etapi, ali već narednog dana Pogačar je preuzeo roze majicu i više je nije skidao.

OD OROPE I PADINA GRAN SASA DO ALPA

Do roze majice Pogačar je stigao na Oropi, čuvenom usponu Marka Pantanija, a onda je krenuo da piše istoriju...

Preletio je Pijemont, Liguriju, Toskanu, slavio na hronometru u Peruđi i dan kasnije na Apeninima kod čuvenog masiva Gran Saso d’Italija, a nakon što je Điro prošao i jadransku obalu slovenački Supermen je znao da mu Alpima tek više niko neće moći ništa.

Upisao je još tri etapne pobjede - na čuvenom Livinju, u Santa Kristina Valgardeni i jednako čuvenoj Monte Grapi...

Sve to dovoljno je bilo za skoro 10 minuta više od drugoplasiranog u generalnom plasmanu Danijela Martinesa, što je najveća razlika koju je pobjednik Đira napravio još od 1965. i trijumfa Vitorija Adornija od 11 minuta i 26 sekundi.

- Ne, nisam jurio nikakve rekorde, samo sam želio da budem miran, a to se dešava samo kada imate veliku prednost na vrhu. Nikada ne znate šta sve može da se dogodi, posebno prilikom mnogih spuštanja - rekao je Pogačar, a prenosi RTV Slovenije.

REAKCIJE KOJE SU “KUPILE” ITALIJU

Povratak na početak i ljudsku stranu o kojoj priča Italija... Sve je krenulo tokom kišne 16. etape kada je Pogačar na usponu u Valgardeni u samom finišu pretekao mladu domaću nadu Đulija Pelicarija.

Nakon trke je Italijan prišao Slovencu i tražio mu kao suvenir naočare koje je nosio - Pogačara je taj potez toliko oduševio da je Pelicariju poklonio i naočare, ali i roze majicu u kojoj je tog dana slavio.

U narednim etapama Pogačar je usporio i svoju grupu kako bi sačekali jednog od njegovih rivala Gerajnta Tomasa koji je doživio pad, a stigao je i da u toku vožnje od zvaničnika uzme bočicu sa vodom i pokloni je dječaku koji je navijao pored puta...

“Tadej je klasa za sebe”, napisala je “Gazeta delo Sport”.

MOŽE LI TADEJ KAO VELIKI MARKO?

Nakon odmora vrijeme je za Tur de Frans, najveću trka na svijetu koju je Pogačar već osvajao dva puta...

I glavno pitanje - posebno jer još nije poznato da li će se šampion Jonas Vingegord oporaviti na vrijeme nakon teškog pada u Baskiji - da li može u istoj godini da veže Điro i Tur.

Ukoliko to uspije postao bi prvi koji je to uspio nakon velikog Pantanija iz 1998...

"Tempo na Turu biće još jači - Primož Roglič, Jonas Vingegord i Remko Evenepul... Mislim da će se mnogo takmičara boriti za trijumf", istakao je Pogačar.

Bonus video: