Crna Gora peta u Konferenciji 2 u ragbiju

Prvo i drugo mjesto na takmičenju u Baru osvojili su Kipar i Slovačka, koji prelaze u viši rang takmičenja. Obje ove ekipe bile su u grupi sa Crnom Gorom

7073 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović
Foto: Danilo Dado Pavlović

Crnogorska ragbi reprezentacija sa dva poraza i tri pobjede osvojila je peto mjesto na evropskom prvenstvu Konferencije u olimpijskoj verzi ragbija 7, na takmičenju koje je tokom vikenda održano u Baru.

Prvak Konferencije je Kipar, dok je druga bila Slovačke, i ove dvije reprezentacije prelaze u viši rang takmičenja Konferenciju 1.

Crna Gora je u grupi bila upravo sa Kiprom i Slovačkom, kao i Kosovom.

Kosovo su dobili rezultatom 12:5. Zatim su uslijedio poraz od favorizovanog Kipra 21:38. I u ovom duelu crnogorska reprezentacija je pokazala da može da igra sa jakim protivnicima, i izuzev Slovačke bili su jedina ekipa na turniru koja je Kipranima dala esej.

U odlučujućoj utakmici za plasman u grupi Crna Gora - Slovačka, domaći ragbi ekipa je slabo krenula. Slovaci u dva prva napada koriste greške crnogorskih igrača i lako postižu dva eseja sa pretvaranjima i već nakon tri minute igre dolaze do vođstva od 14:0.

Na kraju prvog poluvremena Slovaci još jednom uspješno prolaza crnogorsku odbranu za vođstvo od 21:0. Na počeku drugog poluvremena esej za crnogorsku ekipu postiže Dušan Vučević, dok je precuzan iz šuta za pretvaranje bio Srđan Popović pa domaćini smanjuju na 21:7. Međutim nije bilo snage za preokret, a Slovaci krajem drugog poluvremena postižu još jedan esej i pretvaranje za konačnih 28:7.

Kako je Crna Gora bila treće u grupi, narednog dana je igrala za razgrivanje od petog do osmog mjesta gdje su dobili Bosnu i Hercegovinu sa 14:12. Crnogorska reprezentacija dobila je tim MNE2, druga domaća reprezentacija koja je revijalno učestvovala zbog neparnog broja ekipa.

Za crnogorsku reprezentaciju igralu su Ivan Čolaković, Đorđe Marstjepović, Boris Mijušković, Novica Raonić, Srđan Popovoć, Dušan Vučićević (K), Martin Mijušković, Ilija Miranović, Vuk Sekulić, Eduard Hardi, Marko Kosović i Vladan Čelebić. Selektor reprezentacije bio je engleski trener Aleks Lidel.

Ragbi savez Crne Gore je po drugi put dobio povjerenje da bude domaćin osvog takmičenja.

U ovoj verziji ragbija, koja se od 2016. vratila na Olimpijske igre, ekipe na terenu imaju po sedam igrača, a igraju se dva poluvremena od po sedam minuta. Utakmice se igraju jedna za drugom pa ekipa odigra više utakmica tokom dana.

Bonus video: