Zlato za Šifrin, Von bez plasmana u pretposljednjoj trci u karijeri

Šifrin je i pored greške koju je napravila u donjem dijelu staze pobijedila u vremenu 1:04,89 minuta
224 pregleda 0 komentar(a)
Mikaela Šifrin, Foto: Reuters
Mikaela Šifrin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 15:19h

Prvo zlato na Svjetskom skijaškom prvenstvu u švedskom Oreu, očekivano, otišlo je u ruke Mikaele Šifrin.

I pored greške koju je napravila u donjem dijelu staze, američka skijašica je bila najbolja u superveleslalomu, a do četvrtog zlatnog, ukupno petog odličja na šampionatima svijeta, došla je u vremenu 1:04,89 minuta.

Srebro je osvojila Italijanka Sofija Gođa sa svega dvije stotinke slabijim vremenom od šampionke, a bronzu Švajcarkinja Korin Suter, kojo je za pobjednicom zaostala pet stotinki.

"Trka je bila veoma teška, razlike između prve tri, praktično, nije bilo. Nakon velika borbe svaka od ovih djevojaka je zaslužila da pobijedi - skromna je nakon trke bila Šifrin, koja je na prethodna tri šampionata svijeta bila zlatna, a ima i veleslalomsko srebrno iz Sent Morica 2017. godine.

Slovenka Ilka Štuhec završila je na osmom mjestu (1:05,15), dok je šampionka iz Sent Morica Nikol Šmidhofer zauzela 11. mjesto (1:05.58). Olimpijska šampionka u superveleslalomu, Čehinja Ester Ledecka, nastup je završila na 27. mjestu.

U svojoj posljednjoj trci superveleslaloma, Lindzi Von je pala, pa je trku završila bez plasmana. Američka skijašica izgubila je kontrolu, poslije čega je završila u zaštitnoj mreži. Odmah su prema njoj potrčali organizatori i medicinsko osoblje, ali je 34-godišnja Lindzi ustala i spustila se do cilja uz ovacije okupljenih navijača.

Von je najavila da će poslije SP okončati bogatu karijeru, pa će joj posljednja trka biti spust u nedjelju.

Amerikanka je u karijeri ostvarila 82 pobjede u Svjetskom kupu, osvojila je četiri velika Kristalna globusa, uz 16 malih, olimpijsko zlato u spustu, a svjetska je prvakinja je bila u spustu i u superveleslalomu. Ima još dvije olimpijske medalje, i još pet odličja na SP.

Šampionat će biti nastavljen sjutra superveleslalomom skijaša.

Bonus video: