Beličik i Brejdi kao Džekson i Džordan

Nju Inglend Petriotsi u 53. Superboulu savladali Los Anđeles Remse sa 13:3, a legendarni trener i kvoterbek osvojili šesti trofej „Vins Lombardi”
871 pregleda 0 komentar(a)
Najuspješniji tandem u istoriji NFL-a: Bil Beličik i Tom Brejdi slave šestu titulu, Foto: Reuters
Najuspješniji tandem u istoriji NFL-a: Bil Beličik i Tom Brejdi slave šestu titulu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 21:27h

Kada su Ivan Biličić i Marija Barković davne 1897. godine iz Draganića, mjesta u Karlovačkoj županiji‚ „trbuhom za kruhom” otišli u SAD, nisu mogli ni da pomisle da će ih se iko, pa čak i najbliža rodbina koju su ostavili iza sebe, sjećati u XXI vijeku.

Ali, za njih se sada zna i za to je zaslužan njihov unuk, koji je postao najuspješniji trener ikad u američkom fudbalu.

Njegovo ime je Bil Beličik i sa Nju Inglend Petriotsima je ispisao istoriju NFL-a osvajanjem šestog Superboula, jer je u noći između nedjelje i ponedjeljka u Atlanti savladao Los Anđeles Remse 13:3.

Dvije odluke 2000. godine promijenile istoriju NFL-a

Kada je 2000. godine, nakon 25 sezona u NFL-u u raznoraznim trenerskim ulogama, Beličik nakon prave sapunice u Njujork Džetsima preuzeo tim iz Masačusetsa, koji je do tada igrao dva Superboula i oba izgubio, niko nije mogao ni da pretpostavi šta se sprema.

I odmah je povukao potez koji je prošao neprimijećeno, a postaće istorija - u 6. rundi drafta, kao 199. pika, uzeo je Toma Brejdija, kvoterbeka sa Univerziteta Mičigen.

Brejdi je kasnije priznao da je plakao što je čak šest kvoterbekova, koji su malo šta uradili u karijerama (Čed Penington, Đovani Karmaci, Kris Redman, Ti Martin, Mark Burgler i Spergon Vin) izabrano ispred njega, ali da je bio srećan što ga je neko uzeo jer nije morao da radi kao prodavac osiguranja.

Jutro poslije drafta, stigao je na stari stadion „Foksborou” i nakon rukovanja sa vlasnikom Petriotsa Robertom Kraftom samouvjereno rekao:

„Ja sam najbolja odluka koju je ova organizacija ikada donijela”.

Kako je samo bio u pravu. Brejdi je sezonu počeo kao tek četvrti kvoterbek, iza neprikosnovenog Drua Bledsoa, te Džona Friša i Majkla Bišopa.

Do kraja godine je postao drugi, a onda je 2001. krenula istorija - nakon povrede Bledsoa, tada 24-godišnji organizator igre je dobio šansu, poslije nekoliko slabijih izdanja počeo da igra spektakularno i doveo Petriotse do trećeg Superboula.

Brejdi je kreirao napad za pobjedu (20:17) protiv Sent Luis Remsa (2016. se vratili u Los Anđeles), postao MVP i sa 24 godine i šest mjeseci najmlađi startni kvoterbek sa trofejem „Vins Lombardi”.

To je bio samo početak, jer su Beličik i Brejdi sada zatvorili krug baš protiv Remsa i u svom devetom Superboulu stigli do šestog šampionskog prstena.

Time su postali drugi najuspješniji tandem u istoriji američkog sporta, jer su šest puta NBA osvajali Fil Džekson i Majkl Džordan. Uspješniji su samo Red Ojerbah i Bil Rasel, koji su zajedno sa Bostonom devet puta bili NBA šampioni.

Uzgred, njih dvojica su prvi ljudi koji su bili učesnici devet mečeva za trofej „Vins Lombardi”, a Brejdi je sa 41 godinom i šest mjeseci najstariji startni kvoterbek u istoriji Superboula.

Edelman MVP

Meč na „Mercedes Benc stadionu” u Atlanti nije bio spektakularan, jer su dominirale odbrane.

3 poena na poluvremenu je drugi najgori učinak u istoriji mečeva za trofej „Vins Lombardi”. Na čelu je i dalje meč Pitsburg Stilersa i Minesota Vajkingsa 1975. godine, kada je nakon 30 minuta bilo 2:0, a završeno je 16:6

Remsi, koji su imali drugi najbolji napad u NFL, postigli su samo tri poena, jer je odbrana Petriotsa potpuno neutralisala kvoterbeka Džereda Gofa.

Ni Brejdi nije blistao, izgubio je dvije lopte (presječena i fambl), ali je pokazao kakav je velikan u posljednjoj četvrtini - pri rezultatu 3:3 je sa dva lob pasa našao svoju omiljenu metu, tajt-enda Roba Gronkovskog u vjerovatno njegovoj posljednjoj utakmici u karijeri, a jednom MVP-a Superboula, hvatač Džulijana Edelmana (ukupno 141 jarda), da bi u end zonu lagano ušetao ruki raning bek, Soni Mišel.

8 uzastopnih napada Remsa završeno je pantom, što je novi rekord Superboula. Džoni Heker je sa 65 jardi postao vlasnik najdužeg panta u mečevima za titulu

Minut i 12 sekundi prije kraja, nakon što je Stefon Gilmor prekinuo pas Gofa za izjednačenje, Stiven Gostkovski je pogodio fild gol sa 41 jarde i donio timu iz Bostona nedostižnih 13:3...

- Svi su nas otpisali nakon lošeg starta sezone, ali mi smo opet ovdje, na vrhu - trijumfalno je poručio Beličik, koji se sa šest titula izjednačio na tronu sa Džordžom Halasom i Krlijem Lamboom, s tim da su oni pehare osvajali prije ujedinjenja NFL i AFL i Superboul ere.

„Otpadnici” najbolja ofanzivna linija

Osim što je vjerovatno najbolji taktičar u istoriji, Bil Beličik ima i nevjerovatan njuh za igrače. Na stranu Tom Brejdi i sve što je postigao u karijeri, o osjećaju 66-godišnjaka iz Nešvila najbolje govori ofanzivna linija.

16 poena je najmanje ikad postignuto u Superboulu. Do sada je rekord držala utakmica Majami Dolfins - Vašington Redskins (14:7), koja je odigrana davnog 14. januara 1973. u 7. Superboulu

Pet momaka koji su tek u Superboulu dozvolili da im neko sruši kvoterbeka i učinili da dvostruki uzastopni najbolji defanzivac lige, Eron Donald, bude potpuno neprimjetan, pravi su „otpadnici”. Centar Dejvid Endrjus nije ni izabran na draftu 2015. godine, već ga je Beličik doveo kao slobodnog agenta.

Sa najbolje pozicije je izabran lijevi gard, Džo Tani, koji je bio 78. pik na draftu 2016. godine. Godinu ranije su izabrani desni gard i takl, Šak Mejson (131) i Trent Braun (244), a lijevi takl Markus Kenon je bio 138. pik 2011. godine.

Bonus video: