Crna Gora poražena na debiju, slab otpor Holandiji

U subotu se Crna Gora od 19 sati sastaje sa Estonijom, koja je u prvom kolu grupe D izgubila od Poljske 3:1
10303 pregleda 12 komentar(a)
Reprezentativci Crne Gore pred meč sa Holandijom, Foto: CEV
Reprezentativci Crne Gore pred meč sa Holandijom, Foto: CEV
Ažurirano: 14.09.2019. 00:24h

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Roterdama

Crnogorski odbojkaši imali su loš debi na Evropskom prvenstvu. Ne toliko zbog maksimalnog poraza od domaće Holandije, koji nije neočekivan, naprotiv, već zbog toga što su bili previše stegnuti i impresionirani ambijentom i rivalom, da, objektivno, nisu pružili ono što mogu.

Trema je bila očigledna, zbog čega su i ruke bile “stegnute” na servisu i napadu, dok je prijem potpuno pao pod servisima izvanrednog Nimira Abdel-Aziza, koji je, po zvaničnoj statistici, uknjižio devet aseva, a na kraju je utakmicu završio sa 27 poena.

Jedina dobra stvar je da se naša selekcija nije istrošila protiv domaćina, pa će biti svježija za meč sjubotnji meč sa Estonijom.

"Debi nije baš ispao kako smo se nadali. Holanđani su odigrali, stvarno, nevjerovanu utakmicu, mislim da nijesu pogriješili tri servisa. Nama je bilo teško, odradili smo samo jedan trening u ovoj sali, bilo je teško da se prilagodimo. Ali, ipak, napravili smo dosta grešaka, pogotovo na servisu, nismo uspjeli da ispratimo njihov ritam, i zasluženo su nas savladali 3:0", rekao je libero “crvenih” Nikola Lakčević.

Crna Gora je dobro odigrala prvu polovinu prvog seta, imala je i dva vođstva (2:1, 3:2), a zahvaljujući dobrom napadu Marka Bojića držala je priključak do 9:9, ali je onda potpuno stala. Serijom 4:0, Holandija je natjerala selektora Veljka Bašića da zatraži dva tajm-auta u kratkom periodu, ali ni savjeti nisu pomogli. Domaćin je vrlo brzo poveo 16:9, a onda su “lale” serijom aseva Nimira Abdel-Aziza poveli sa nedostižnih 20:10…

Slično je bilo i u drugom setu, Crna Gora je bila u igri do 10:9, Holandija je povela 15:10, naša selekcija je držala priključak do 20:17, a onda je nakon jedne greške naše selekcije Abdel-Aziz ponovo preuzeo stvari u svoje ruke i sa četiri uzastopna asa sam završio set.

Ni nešto veća pauza od uobičajene između drugog i trećeg seta, zbog muzičkog i plesnog performansa mladih holandskih tinejdžera, nije pomogla našoj selekciji u nastavku meča. Crna Gora je držala priključak do 15:13, a onda je i serijom svojih grešaka pomogla rivalu da dođe do velike prednosti od 21:13, samim tim i do lakše pobjede od očekivanog

Holandija - Crna Gora 3:0 (25:13, 25:17, 25:15)

Roterdam - Dvorana: “Ahoj”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Geukes (Njemačka), Puečer (Italija). Poeni iz napada: Holandija 28, Crna Gora 27. Poeni iz bloka: Holandija 11, Crna Gora 3. Poeni iz servisa: Holandija 12. Greške: Holandija 27, Crna Gora 24.

Holandija: Kemink, Van Garderen, Ter Horst 10, Van der Ent, Dronkers (libero), Jorna 3, Plak 5, Gomans, Hogendorn 1, Abdel-Aziz 27, Van Solkema 1, Ter Mat, Parkison 4, Andringa (libero).

Crna Gora: Minić, Babić, G. Ćuk 1, Strugar 1, Ćaćić 7, Radonić, Lakčević (libero), Bojić 11, B. Ćuk, Milić, Vukašinović, Ječmenica 3, Ćulafić 7, Peruničić.

Sa Estoncima izrazito negativan skor

Crna Gora će u subotu veče (19 sati) igrati protiv Estonije, koja je na premijeri poražena od prvog favorite grupe, Poljske (igrala bez najboljeg igrača Vilfreda Leona) sa 3:1 (25:22, 25:27, 25:22, 25:17).

"Protiv Estonije očekujem naš dosta bolji meč, jer mislim da su Holanđani uz Poljake favoriti u našoj grupi. Protiv Estonaca imamo veće šanse, i ućićemo maksimalno motivisani i nadamo se pozitivnom rezultatu", kazao je Nikola Lakčević.

Sa Estonijom je naša selekcija odigrala najviše utakmica od svih rivala u Roterdamu - sedam. Skor je izrazito negativan, 1:6.

Jedinu pobjedu protiv Estonaca Crna Gora je uknjižilla u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu 2012. Slavila je 3:2 na kvalifikacionom turniru u Slovačkoj, u grupi, 23. novembra 2011. godine, pod vođstvom selektora Ivana Joksimovića.

"Očekujem veliku borbu protiv Crne Gore, sa kojom se poznajemo prilično dobro. Utakmica je biti puna emotivnog naboja", rekao nam je selektor Estonije, George Kretu.

U prvom meču dana, Ukrajina je bila bolja od Češke 3:1 (25:21, 25:19, 19:25, 25:22).

Bonus video: