Darko Pešić: Cijeli sistem je postavljen da radi naopako

Darko Pešić, najbolji crnogorski atletičar, uzdrmao je sportsku javnost odlukom da sa 26 godina završi karijeru zbog nerazumijevanja Atletskog saveza
4213 pregleda 4 komentar(a)
Darko Pešić na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2018., Foto: Reuters
Darko Pešić na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2018., Foto: Reuters

Sjajni nastup na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu Cetinjanina Darka Pešića digao je na noge prije dvije godine ne samo Crnu Goru, već i region.

Euforija sa kojom je ispraćen njegov nastup, kojim je samo zbog neočekivano slabog nastupa u skoku s motkom ostao bez četvrtog mjesta, obilježila je cjelokupni šampionat, jer je Pešić pobrao najjači aplauz beogradske publike.

Samo dvije godine nakon najboljeg seniorskog plasmana crnogorskog atletičara od sticanja nezavisnosti - šestog mjesta u Evropi u sedmoboju, Pešić je prinuđen da kaže zbogom. Ne zbog godina, jer Cetinjanin ima tek 26, i pred njim su najbolje godine za desetobojce, niti zbog nedostatka motiva da brani boje svoje zemlje.

Razlog je, kako ističe - nerazumijevanje Atletskog saveza Crne Gore.

- Nakon 17 godina u atletici čini mi se da cijeli sistem postavljen da radi naopako. Traži se rezultat da bi se iole išta uložilo, a ne ulaže se da bi se napravio rezultat. Cijela moja karijera bila je kao nekakva klackalica, i to od prvog velikog takmičenja 2009. godine i nastupa na Svjetskom prvenstvu za mlade, pa i nakon tog Evropskog prvenstva u Beogradu na kojem sam ostvario istorijski rezultat. Nakon njega sklopili smo dogovor, ali Savez ga nije ispoštovao, ili jeste samo djelimično. Bili su upoznati koliko je potrebno za realizaciju plana mog rada, ali su to ‘skratili’ - kazao je Pešić “Vijestima”.

Vlasnik devet crnogorskih rekorda, srebrni sa Igara frankofonije i vlasnik najboljeg rezultata sa najvećih seniorskih takmičenja, prinuđen je, dakle, da kaže zbogom atletici.

- Pa, ne treba valjda moja porodica da bude stalna žrtva želje da dajem sve od sebe i borim se za boje svoje države. Nastupao sam i sa teškim povredama, naprsnućem potkoljenice i nikada se nijesam predavao. Znaju to oni dobro u Savezu. Ono što izgleda ne shvataju jeste da Savez treba da bude servis nas sportista, za ostvarivanje naših i ciljeva države. I ne vjerujem više u promjenu odnosa, jer da su htjeli to bi odavno uradili. I ako nisu mogli da izdvoje novac za moj plan iz budžeta Saveza, trebalo je valjda da se potrude putem sponzorstava ili drugim uobičajenim načinima - rekao je Pešić.

Sva je prilika da će trostruki prvak Balkana u desetoboju (2014. godine je prekinuo post crnogorskih atletičara dug pola vijeka) karijeru završiti četvrtim mjestom u trci na 60 metara sa preponama na Balkanskom prvenstvu. Tim rezultatom Pešić nije ispunio normu za Evropsko prvenstvo u toj disciplini.

- Kap koja je prelila čašu jeste Balkansko prvenstvo u Istanbulu, tokom kojeg sam uvrijeđen od strane sekretara Saveza Milana Madžgalja. Nakon svih odricanja, to ne mogu zaboraviti - zaključio je Pešić.

Iz Saveza tvrde da su o povlačenju Pešića saznali iz medija

Atletski savez Crne Gore će stav o povlačenju sjajnog desetobojca Darka Pešića donijeti danas.

- Savez je o odluci Darka Pešića da napusti atletiku upoznat putem medija. Na današnjoj sjednici ASCG će iznijeti stav povodom takve odluke i javnost će biti obaviještena - naglasio je Milan Madžagalj, generalni sekretar ASCG.

Pešić je, međutim, juče kazao “Vijestima” da je obavijestio Madžgalja o povlačenju i dostavio redakciji odgovor genereralnog sekretara ASCG, u kojem piše:

“U vezi tvog obavještenja meni da napuštaš atletiku, o istom sam obavijestio čelne ljude ASCG. Sa žaljenjem smo to prihvatili, međutim niti imamo pravo, niti želimo da utičemo na tvoja lična i životna opredjeljenja. Srdačan pozdrav, Milan Madžgalj”.

Bonus video: