Drašković: Ministar Janović diskriminiše najbolju sportistkinju

Bokserski selektor pita Ministra sporta zbog čega najbolja bokserka i mlada sportistkinja Crne Gore nije pozvana na Dane reprezentacija
7287 pregleda 16 komentar(a)
Evropa im se divi, Crna Gora ih zaobilazi
Evropa im se divi, Crna Gora ih zaobilazi
Ažurirano: 12.03.2020. 21:28h

Na svečanu akademiju povodom Dana reprezentacija Ministar Nikola Janović nije pozvao dvostruku uzastopnu najbolju mladu sportistkinju Crne Gore, bokserku Bojanu Gojković.

Selektor bokserske reprezentacije Boško Drašković u otvorenom pismu izrazio je sumnju da poziv dvostrukoj evropskoj šampionki nije slučajno izostao.

"Uvaženi Ministre Janoviću. Na svečanoj akademiji koja je održana povodom obilježavanja Dana reprezentacija, nijeste pozvali Bojanu Gojkovic, dvostruku šampionku Evrope koja je dva puta od strane Crnogorskog olimpijskog komiteta izabrana za najbolju mladu sportistkinju Crne Gore.

Uvaženi Ministre, ne mogu prihvatiti ako kažete da je Gojković slučajno zaboravljena ili izostavljena nenamjerno, jer je previše slučajnosti da bi po ko zna koji put povjerovao u tako nešto. Podsjećam da je Gojković, nakon druge evropske titule koju je osvojila prosle godine, jedina sportiskinja koju niste zvanično primili, iako niste propustili priliku da upriličite prijem za sve ostale uspjehe iz drugih sportova, iako su rezultatski bili ispod njenih podviga. Ne mogu da prihvatim da se kao Ministar ne razumijete, ili da nijeste dovoljno upućeni, pa na pravi način ne vrednujete sportske rezultate".

Ali i od toga ima gore, a to je da je Bojani Gojković osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, uskraćeno zakonsko zvanje perspektivnog sportiste, koje joj od Ministarstva sporta nije pripalo. Zašto pitali smo Ministarstvo, i dobili apsurdne odgovore u smislu da nije protekla godina od osvajanja prvog evropskog zlata. Zar nakon što je istekla godina nije se mogao produžiti taj status koji zaslužuje?!

Nakon izostanka poziva najboljoj sportiskinji Crne Gore za svečanost Dana reprezentacije, vjerujem da je sve ipak namjera i iz nama nepoznatog razloga, namjerna diskriminacija.

Pitam se šta posle!? Do sada smo svjedoci izostavljanja sa spiska za svečanu akademiju, neupriličenog prijema povodom osvajanja evropskog zlata i, kako rekoste, “rupe” u zakonu zbog koje niste Bojani produžili status perspektivnog sportiste koji joj po Zakonu o sportu pripada... Šta dalje možemo očekivati...

Nijesam neko ko prihvata teorije zavjere, ali svakodnevni život sa boksom i bokserima već dvadeset godina, puno puta sam se zapitao da li neko želi uništiti ovaj sport, koji ipak opstaje i pored svih opstrukcija, složili se Vi sa tim ili ne. I ne samo to, već boks bilježi najbolje rezultate od svih crnogorskih sportova. Tako je bilo prije 2006., tako je i pošto je Crna Gora postala nezavista drzava, ali ste ga kategorizovali u drugu kategoriju sportova u Crnoj Gori.

To je prema rezultatu neprihvatljivo, a bez obzira na kriterijume kategorisanja, ipak ovaj sport se morao podići na najveću ljestvicu. Jedan od kriterijuma je popularnost sporta, a kako je moguce napraviti procjenu realnog stanja popularnosti i zašto boks po tom kriterijumu nije prepoznat, kad su neki od boks mečeva crnogorskih boksera gledani u cijelom svijetu, čak i bili najgledaniji sportski događaj na kom se mogla istaći crnogorska zastava.

Podsjećam i da su od sticanja nezavisnosti, tri boksera nepravedno zaobiđena u izboru najboljeg sportiste godine - Milorad Gajović 2007, Dejan Zlatičanin 2016. i ja 2009. godine. Ako mislite da je to moj subjektivni osjećaj, uzmite spisak rezultata iz navedenih godina.

Osnivanjem Ministarstva sporta, i dolaskom na čelo vrhunskog sportiste, što nesporno jeste, vjerovao sam da će u sportu nastupiti reforme kojima će biti manje "slučajnih” grešaka, te da će talenti uz pomoć svih nas koji radimo u sportu dostići i dati svoj maksimum kako bi sebe i Crnu Goru što bolje predstavili u svijetu.

Podsjećam i da je Inspekcija za sport ranije obavjestila i ukazala na nepravilnosti koje je učinilo rukovodstvo BSCG i zatražilo da reagujete zbog kršenja Statuta, niste preduzeli ništa nakon izvještaja i time ste pokazali da nemate jednak kriterijum prema istim problemima u različitim sportovima.

Crnogorski boks je u poslednje tri godine na evropskim prvenstvima za mlade osvojio četiri medalje, a to je dokaz da će generacija mladih boksera u budućnosti biti jedan od najvećih reprezenata našeg sporta. Zbog toga sa pravom očekujem da ubuduće neće izostati pažnja i podrška Minsitarstva, jer ako ovaj sport u Vašem mandatu vratimo na nivo koji mu pripada, to će dijelom biti i Vaša zasluga.

Ocekujem da ovu kritiku prihvatite kao bivši sportista i moj kolega sa dvije Olimpijade, a ne kao političar, jer ne pripadam niti jednoj političkoj strukturi, a kao selektor vrednujem samo rad, zalaganje i rezultat", zaključuje se uz sportski pozdrav u saopštenju Boška Draškovića.

Bonus video: