Džudo: 20 klubovova podržalo gašenje saveza

Oni su naveli da su potpuno spremni i sposobni da budu odgovoran partner Ministarstvu sporta koji će pratiti njegovu politiku i u okvirima novog Zakona o sportu raditi u interesu sporta i sportista
833 pregleda 2 komentar(a)
Ibar, klub Srđana Mrvaljevića, podržao gašenje saveza
Ibar, klub Srđana Mrvaljevića, podržao gašenje saveza

Najbolji crnogorski džudo klubovi saopštili su da pružaju punu i nedvosmislenu podršku ministarstvu sporta i mladih i ministru Nikoli Janoviću.

On je juče saopštio da je Džudo savez izbrisan iz registra sportskih organizacija, jer, kako je kazao, "nije htio da ispuni zakonsku obavezu u procesu preregistracije, uskladi Statut i dostavi svu dokumenataciju".

"Svjedoci smo dugogodišnjeg nepoštovanja prije svega osnovnih ljudskih vrijednosti i prava, a onda i potpunog nepoštovanja zakona i finansijskih malverzacija rukovodstva saveza, prije svih njegovog predsjednika.

Isti je, svoju funkciju i budžet dobijen od Vlade, godinama koristio za obračun sa najboljim klubovima i takmičarima", piše u saopštenju klubova.

Oni su optužili predsjednika Dragomira Bečanovića da se služio vjerskom, nacionalnom, ali i svakom drugom vrstom diskriminacije, kao i ucjenama, manipulacijama, medijskim iznošenjem neistina i finansijskim malverzacijama.

"Potpuno je uništio takmičarski potencijal koji su ovi klubovi godinama stvarali i nanio nesagledivu i dugoročnu štetu Džudo sportu, ali i Državi Crnoj Gori. Gospodine Janoviću, Vaša odluka da izbrišete Džudo savez iz registra je za sve nas iskrene i poštene Džudo radnike najteži mogući udarac. Potpuno Vas podržavamo jer znamo da želite dobro sportu i sportistima, a iznad svega želite da se funkcioniše po zakonu", piše u saopštenju.

Oni su naveli da su potpuno spremni i sposobni da budu odgovoran partner Ministarstvu sporta koji će pratiti njegovu politiku i u okvirima novog Zakona o sportu raditi u interesu sporta i sportista.

"Znamo da ni Vama nije bilo lako da džudo sport koji je okarakterisan kao sport od posebnog interesa za državu Crnu Goru i jedini pojedinačni olimpijski sport koji pripada prvoj grupi sportova izbrišete iz registra, ali vas razumijemo, podržavamo i obećavamo da ukoliko nam stvorite zakonske uslove i biranje rukovodstva po novom Zakonu i Statutu", piše u saopštenju.

Navodi se da među njima ima dovoljno kapaciteta i kredibiliteta da časno i pošteno obavljaju svoje funkcije i rade u zajedničkom interesu.

"To je stvaranje vrhunskih sportskih rezultata i kvalitetna promocija države Crne Gore kroz Džudo sport", piše u saopštenju crnogorskih džudo klubova.

Podršku ministarstvu sporta dali su klubovi Proleter, Milenijum, Gorica, Nenad Sinanović, Arso Milić, Budućnost, Mladost, Miloš Stanković, Stara varoš, Borac, Džudo džin, Ostroška gora, Kodokan (Podgorica), Akademik, Straševina, Tivat, Kodokan Berane, Bar 2016, Ibar i Favorit.

Bonus video: