Otvorene Igre malih zemalja: Svečana ceremonija u slavu sporta i Crne Gore

Tokom dvočasovnog programa u režiji našeg poznatog reditelja Nikole Vukčevića, uz moto Igara „How big we are (Koliko smo veliki)“ prikazani su djelovi crnogorske istorije kroz desetak slika koje na sjajan način prikazuju veličinu pojedinca - Crnogorca
6327 pregleda 11 komentar(a)
Bojana Popović je upalila olimpijski plamen
Bojana Popović je upalila olimpijski plamen
Ažurirano: 27.05.2019. 23:33h

Budvu i Crnu Gora večeras je obuzeo olimpijski duh - svečanom ceremonijom ispred zidina Starog grada sinoć su otvorene Igre malih zemalja Evrope, najveće multi sportsko takmičenje ikada organizovano u našoj zemlji.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović ponosan je što je naša zemlja domaćin ovako velike smotre sportista.

„Združili smo se ovdje, na harmoničnom i uzbudljivom dodiru mora i planina, da slavimo Igre malih zemalja Evrope. Takmčenje koje nas već prvom rječju upućuje i po dsjeća na ono što u 21. vijeku – vijeku digitalnih tehnologija i sveopšte komercijalizacije – olako zaboravljamo. Sport je, prije svega - igra. A igra je radost, emocija, prostor slobode. Igra nas oplemenjuje i spaja. Ujedinjuje u različitosti i šarenolikosti. Baštineći izvorne i temeljne olimpijske vrijednosti, mi ćemo danas i narednih dana, takmičeći se, i, nadasve, družeći se, biti svijet u malom. Svijet koji se igra”, istakao je prvi čovjek našeg olimpijskog komiteta na svečanoj ceremoniji.

Kišoviti maj i oblaci nad Budvom, prijetili su da poremete dvočasovni program, koji je osmislio i režirao Nikola Vukčević.

Entuzijazam, energiju i maštu ništa nije moglo da zaustavi – kroz moto Igara „How big we are (Koliko smo veliki)“ prikazani su djelovi crnogorske istorije kroz desetak slika koje su na efektan način prikazali Crnu Goru, njenu prošlost, teške i slavne trenutke.

Uz specijalno osmišljenu scenografiju i efekte, emotivnu muzičku podlogu, te stihove iz Njegoševe Luče Mikrokozme gledaoci su imali priliku da se upoznaju sa burnom istorijom antičkog grada Budve, štampanjem Oktoiha, topljenjem olovnih slova u metke za odbranu od Otomanske imperije.

Podsjetili smo se, a goste upoznali, sa Markom Miljanovim, Mojkovačkom bitkom, princezom Jelenom, osmjehom Ljuba Čupića, solidarnošću nakon zastrašujućeg zemljotresa 1979. godine, te 21. majskom noći 2006. godine kad je obnovljena nezavisnost. Bio je tu i omaž zlatnim lavicama iz Londona...

„Kao što je rekao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, nije važno da li dolazimo iz velikih ili malih zemalja. Jedino što se broji je da imamo veliko srce u kome staje strast prema sportu. Pozivam vas da svi zajedno, u skladu sa geslom naših Igara, prvih čiji je ponosni domaćin Crna Gora, stvaramo nove sportske veze i uspomene, i pokažemo „Koliko smo veliki“, poručio je Simonović.

Igre malih zemalja otvorio je premijer Crne Gore Duško Marković.

Zastavu Crne Gore tokom svečanog defilea sportista nosio je stonoteniser Filip Radović, dok je Bojana Popović olimpijskom bakljom upalila plamen. Zakletvu ispred svih sportista položila je naša skakačica u vis Marija Vuković.

Marković: U sportu nema malih i velikih, svi imaju podjednaku šansu da pobijede

"Vjerujem da ćete tokom boravka u Crnoj Gori prepoznati proevropski entuzijazam kod naših ljudi, ali i naše tradicionalne vrijednosti i posebnosti, na koje smo ponosni i koje s ljubavlju njegujemo. Sve naše različitosti, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga Evrope, okupljene ovih dana na jednom mjestu – to je bogatstvo koje nam donose ove Igre", kazao je Marković.

On je naglasio da organizacija Igara predstavlja posebnu čast za naš Olimpijski komitet, za gradove u kojima će se takmičenja održati i za cijelu Crnu Goru koja od obnove nezavisnosti poseban značaj pridaje sportu u afirmaciji države na međunarodnoj sceni kao i izgradnji sportske infrastrukture.

"S posebnom pažnjom se odnosimo prema najmlađim talentima i vrhunskim sportistima, stipendirajući i nagrađujući uspješne, vodeći računa takođe i o osvajačima medalja nakon završetka njihove karijere. Sve se to vraća državi kroz vrhunske uspjehe naših klubova i reprezentacija, nesrazmjerne objektivnoj veličini naše sportske i materijalne baze. Zato mnogi u svijetu Crnu Goru prepoznaju, prije svega, po prirodnim ljepotama i vrhunskim sportistima", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je poželio sportistima da takmičenja proteknu u duhu viteštva poručujući da u sportu nema malih i velikih, već da svi imaju podjednaku šansu da pobijede.

Otvaranju Igara malih zemalja Evrope prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, princ Albert od Monaka, regenti San Marina Nikola Selva i Mikele Murator, princeze od Luksemburga i Lihtenštajna, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič te ministri sporta sedam država učesnica.

Bonus video: