Padova pred velikim ispitom, pobjede Crnogorca i Budućnosti

Mladi šahista Crnogorca Savo Vujović ne zna za poraz na velikom takmičenju u Ulcinju
758 pregleda 0 komentar(a)
Prvi favorit, Alkaloid gubi korak ka tituli
Prvi favorit, Alkaloid gubi korak ka tituli

Kup evropskih šampiona u Ulcinju, i u 5. kolu donio je uzbudljive partije. Na 35. šampionatu jedina maksimalna je ekipa italijanske Padove, koja je zahvaljujući dvojici hrvatskih velemajstora, Leka i Šarića dobila i sjajnu azerbejdžansku ekipu Vulgar Gašimov

Peto kolo Kupa šampiona je donijelo izuzetno zanimljive partije i direktne duele ekipa koje su povele trku nakon četiri kola.

Prošlogodišnji šampion Medni Vsadnik iz Rusije podijelio je bodove za predstavnicima Ukrajine, SK Džoli, pa ove dvije ekipe imaju po devet bodova, bod iza Padove. One će šansu za titulu tražiti u direktnim mečevima sa italijanskim klubom.

Prvi favorit po rejtingu, skopski Alkaloid, nakon jučerašnjeg poraza, pokazao je moć protiv ekipe Ciriha i trijumfovao sa maksimalnih 6:0. Makedonsku ekipu predvodio je Šahrijar Mamđarov, najveća zvijezda turnira i trenutno osmi igrač svijeta.

Na pobjednički kolosjek vratile su se i ruske ekipe Molodežke, Moskovski šahovski tim i Primorski Distrikt, pa su se tako vratile u krug favorita za najveći plasman na ovom prestižnom takmičenju.

Pored pomenutih ekipa, konkurenciju će sačinjavati i norveška Valerenga, klub aktualnog prvaka svijeta, Magnusa Karlsena. Mada oslabljena njegovim neigranjem, ekipa se nalazi u samom vrhu nakon pobjede protiv iskusne ekipe Slovena iz Rume i češki Novi Bor koji je minimalno savladao Genk.

Sjajno su igrali crnogorski klubovi. Mladi crnogorski igrači cetinjskog Crnogorca su priredili publici još jedno prijatno iznanađenje pobjedom nad Tamerom iz Finske 4:2. Zahvaljujući pobjedam inspirisanog Aleksandra Tomića i najmlađih, Sava Vujovića u prelijepoj partiji i Peka Đurovića na šestoj tabli, mladost crnogorskog šaha je uz remije Luke Draškovića na prvoj i Danila Pobora na trećoj tabli. Posebne pohvale zaslužuje mladi Savo Vujović, koji je neporažen u pet kola i trinaestogodišnjeg Peka Đurovića, bisera crnogorskog šaha. Jovo Batrićević je sjajno ukomponovao ekipu koja je pobrala sve simpatije na ovom prestižnom takmičenju.

Budućnost je pokazala svoju snagu sa ubjedljivih 5:1 protiv danskog Bronshoja. Sigurni su bili naš šampion Nikola Đukić kao i mladi Darko Šuković i Marko Vučković. Kalezić i Andrej Šuković su remizirali, dok je konačan rezultat postavio pobjedom u debiju, na ovom takmičenju, prvak svijeta za slabovide, Predrag Nikač.

Šahisti Rudara su poraženi od belgijskog Gambita.

U konkurenciji dama, gruzijska Nona je nakon 2:2 u prvom kolu, zaigrala u najboljoj formi. Ekipa sastavljena od reprezentativki Gruzije savladala je ekipu Monaka, prošlogodišnjeg šampiona sa 3:1. Prvi favorit po rejtingu je ekipa Kijeva koju predvode sestre Muzičuk. Sjutrašnji duel Kijeva i None vjerovatno će odlučiti ko će iz Ulcinja otići sa laskavom titulom. Šansu za visok plasman u preostala dva kola tražiće i šahistkinje Oldara iz Azerbejdžana, češkog Novog Bora i ruske Ugre.

Naše dame u ekipi MNE tim, oslabljene neigranjem Aleksandre Milović, nijesu mogle više od časnog poraza protiv izraelskog Rišona 3:1. Remizirale su Jovana Vojinović i ovogodišnja seniorska prvakinja Nikolina Koljević na prve dvije table.

Sjutra je na programu šesto kolo, koje će suziti krug pretendenata za visok plasman. Podsjetimo da je 35. Kup šampiona za muškarce odžava se u Ulcinju u hotelskom kopleksu "Holiday Villages", iz Karisma hotelske grupe.

Bonus video: