Potvrđen prvi slučaj dopinga u istoriji crnogorskog sporta

Karatistkinja Ana Drašković zvanično je suspendovana na dvije godine zbog korišćenja zabranjene supstance furosemida. Iz njenog tima tvrde da je antidoping postupak u Taragoni bio neregularan
2364 pregleda 1 komentar(a)
Odluka Svjetske karate federacije o suspenziji za Anu Drašković
Odluka Svjetske karate federacije o suspenziji za Anu Drašković

Crnogorska karatistkinja Ana Drašković kažnjena je zabranom takmičenja u trajanju od dvije godine zbog dopinga, objavila je Svjetska karate federacija (WKF).

U obrazloženju odluke navodi se da je Draškovićeva tokom Mediteranskih igara u Taragoni 2018. koristila nedozvoljenu supstancu - furosemid.

Kako je navedeno, suspenzija je počela 23. juna 2018, a završava se 22. juna 2020.

U pitanju je prvi slučaj dopinga u istoriji crnogorskog sporta.

Ana Drašković

Crnogorska ekipa osvojila je prošle godine na Mediteranskim Igrama u španskoj Taragoni srebro i dvije bronze.

Draškovićeva je osvojila srebrnu medalju, koja joj je odmah oduzeta.

"Ne znamo kako je do toga došlo, Draškovićeva tvrdi da nije uzela preparat koji služi za smanjenje kilaže. U pripremnom periodu je bila na granici od 53 kilograma,a takmičila se do 55. Priča da je svjesno uzela diuretik je laž. U nemogućnosti da to dokaže morala je da potpiše i izbjegne četvorogodišnju suspenziju", kazao je selektor ženske karate reprezentacije Žarko Raković.

"Cio antidoping postupak je bio neregularan, iz razloga što naš ljekar nije bio prisutan. Posude nije birala već su joj unaprijed odredili kao i tečnost, koja joj je prilikom postupka data iz otvorene flaše... Istina je i da smo mi bili needukovani oko postupaka i nismo reagovali na pravi način. A riječ je o sjajnoj sportistkinji", istakao je Raković.

Bonus video: