Predrag Nikač preko prvog favorita do svjetskog zlata!

Predrag Nikač i njegov trener Zdravko Vuković upravo su proslavili zlatnu medalju na 14. IBCA Svjetskom pojedinačnom prvenstvu za osobe sa smetnjama vida u Kaljariju, u konkurenciji 86 šahista
2210 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Nikač
Predrag Nikač
Ažurirano: 14.04.2019. 16:10h

Crnogorski šahista Predrag Nikač je svjetski prvak! Četvorostruki prvak Crne Gore u apsolutnoj konkurenciji, Nikač, prvo svjetsko zlato zaslužio je u drugom učešću na Svjetskom prvenstvu za šahiste sa oslabljenim vidom u italijanskom Kaljariju.

A do zlata došao je u direktnom obračunu sa prvim favoritom, poljskim velemajstorom Marčinom Tazbirom (2.540), dok Nikač ima rejting 2.297, i uz to je Poljak imao prednost početnog poteza.

- Presrećan sam! U direktnom duelu natjerao sam rivala u partiji koja je odlučivala o zlatu da ponudi remi. Iako crnim figurama, izgradio sam odličnu poziciju, bolju od Poljaka ali mi je i remi bio dovoljan za osvajanje prvenstva i prihvatio sam ponuđenu podjelu boda - priča za "Vijesti" vidno uzbuđeni Nikač.

Prvo učešće na svjetskim prvenstvima za osobe sa oštećenim vidom, Nikač je u Grčkoj završio na četvrtom mjestu, a već na drugom u Italiji je stigao do zlata.

- Sa sekundatom i trenerom Zdravkom Vukovićem sam se odlično pripremio i bez poraza sam završio turnir skorom od šest pobjeda i tri remija. I za odlučujući meč smo se sjajno pripremili, jer da je Poljak dobio on bi osvojio zlatnu medalju, dok sada čeka rasplet na ostalim tablama i u slučaju pobjede Rusa Smirnova biće tek treći - objasnio je Nikač.

Na 14. IBCA Svjetskom pojedinacnom prvenstvu za osobe sa smetnjama vida u Kaljariju, Nikač je slavio protiv Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova, bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama, Ukrajinaca Vladislava Kolpakova i Olega Tuke. Osim sa prvim favoritom, remizirao je protiv Poljaka Anžeja Migala i Alekseja Smirnova iz Rusije.

Nikač je na Šahovskoj olimpijadi za osobe sa oštećenim vidom osvojio zlato i to na najjačoj, prvoj tabli. U apsolutnoj konkurenciji Nikač je svoje ime upisao u anale i pobjedom na prvom Prvenstvu Crne Gore u šahu u nezavisnoj Crnoj Gori 2006. godine.

Bonus video: