Svijet dolazi da uči od Omladinca

Omladinac je najbolji klub u Podgorici, Žarko Raković trener, dok su Mario Hodžić i Bojan Bošković bez premca u Crnoj Gori
2918 pregleda 1 komentar(a)
Raković sa vođama ekipe Omladinca - Boškovićem, Dulovićem i Hodžićem, Foto: Boris Pejović
Raković sa vođama ekipe Omladinca - Boškovićem, Dulovićem i Hodžićem, Foto: Boris Pejović

Najbolji sportista Crne Gore, najbolji mladi sportista u državi, najbolji sportista Podgorice, najbolji klub Glavnog grada...

Sva ta priznanja rezultatima je opravdao karate klub Omladinac. Trener Omladinca Žarko Raković nakon 12 godina velikog rada u klubu sezonu je krunisao najboljim sportistom Crne Gore i Podgorice, Mariom Hodžićem, najboljim mladim sportistom, Bojanom Boškovićem, ali i brojnim drugim priznanjima. Omladinac je u 2019. godini osvojio 19 medalja sa najvećih takmičenja pod okriljem Svjetske karate federacije - WKF. Ipak, najznačajnija seniorska - srebra sa Evropskog prvenstva u Gvadalahari i 2. Evropskih igara u Minsku, Hodžićev su rezultat.

- Prezadovoljan sam rezultatom kojim sam promovisao Crnu Goru, naš karate sport, klub, i sebe na najvećim takmičenjima. Priznanja od Crnogorskog olimpijskog komiteta, mog grada Podgorice, novinara i Karate saveza, potvrda su da sam imao sjajnu sezonu. No, tu ne želim da stanem. Cilj mi je zlato na Evropskom prvenstvu u Bakuu. To je prvo naredno takmičenje, a u maju moram biti spreman i za kvalifikacioni olimpijski turnir u Parizu. Nadam se plasmanu i na Olimpisjke igre, jer u Gradu svjetlosti neće biti četvorice najboljih rivala koji će prema rejtingu obezbijediti norme. Ja sam, zbog brojnih povreda isuviše propustio i teško da se prije Pariza mogu domoći učešća na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri - kazao je 21-godišnji borac Omladinca Mario Hodžić.

On je i prije prethodne sezone osjetio značaj osvajanja seniroske medalje jer ima bronzu sa Evropskog prvenstva 2017. godine. Potvrda Hodžićevog nesvakidašnjeg talenta su i šest medalja sa največih takmičenja prije seniorskih nastupa. U kadetima ima svjetsko zlato i evropsku bronzu, u juniorima evropsko zlato i bronzu, a u mlađim seniorima i svjetsku i evropsku bronzu....

NIKO NIKAD KAO BOJAN

U istoriji crnogorskog sporta niko nikada nije kompletirao tri naslova najboljeg u mlađim uzrasnim kategorijama prije Boškovića. Mladi borac Omladinca kompletirao je ove godine, fudbalskim rječnikom het-trik, a koliko je to teško pokazuje podatak da nijedan sportista u mlađim uzrastima nema ni dva priznanja. U ženskoj konkurenciji po dva naslova imaju atletičarke Marija Vuković, Kristina Rakočević i bokserka Bojana Gojković.

Boškoviću su te naslove donijeli svjetsko kadetsko zlato 2017. evropsko juniorsko srebro 2018. i svjetsko juniorsko zlato na posljednjem prvenstvu u Čileu. Koliko je nevjerovatan kontinuitet sjajnih rezultata Boškovića polkazuje podatak da je jedini odbranio naslov svjetskog prvaka u starijem uzrastu, iako se crnogorski karate nikada od 2006. godine sa najvećih takmičenja u mlađim uzrastima nije vratio bez medalje.

Hodžić
Hodžić na dodjeli priznanja COK-a(Foto: COK)

- Samo ličnom predanom, ali i sistematskom i stručnom radu u klubu, dugujem takav rezultat. Nisam talentovan kao Hodžić, ali sam neuporedivo veći radnik. Uz to, u svaki meč savršeno taktički ulazim spreman i tome dugujem posljednju titulu, jer sam u borbi za finale u Santjagu u posljednjih 12 sekundi preokrenuo minus od dva poena, a u finalu sam evropskog prvaka iz Rusije dobio zahvaljujući savjetima trenera Rakovića. Bio sam mirniji u finalu i sačekao sam šansu u finišu borbe da osvojim zlato - kazao je 18-godišnji Bošković.

On je jedini iz Crne Gore bio sa normom i na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu.

- Tada mi je poen nedostajao da osvojim medalju i to soptvenom greškom, jer sam potcijenio rivala u prvoj borbi kojeg sam ranije lako dobijao. Naučio sam iz toga, i dokazao to u Čileu. Teže mi je bilo osvojiti juniorsko nego svjetsko kadetsko zlato. U Gvadalahari sam bio nepoznat i dok su se rivali privikli na moj stil ja sam bio neuhvatljiv, a u Santjagu su se svi taktički spremali za borbe sa mnom, jer sam jedan od vodećih boraca na svjetskoj rang-listi - zaključio je Bošković.

RAKOVIĆ SPREMA NAPAD NA EKIPNE MEDALJE

Za 12 godina, koliko se na čelu struke u KK Omladinac nalazi Žarko Raković, klub je posljednje sezone zaslužio čak četvrti naslov najboljeg kluba u Podgorici.

- Iako je bilo uspješnih sezona, posljednja je bila definitivno najbolja u 46 godina dugoj istoriji kluba. Do tog rezultata došli smo velikim i bespoštednim, planskim i sistematičnim radom. Od ukupnog broja medalja, ipak, najveći značaj imaju dva srebra Hodžića, pa seniroske medalje Marine Raković na Premijer ligama, a čak 12 medalja osvojili su moji borci sa Premijer liga u mlađim uzrastima. Bošković je juniorski svjetski prvak, Milena Jovanović evropska juniorska viceprvakinja, dok je mlađi senior Nenad Dulović osvojio bronzu na istom takmičenju u Danskoj. Dulović, ali i Jelena Maksimović su izgubili borbe za medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu i njihova peta mjesta su takođe respektabilan rezultat - sumirao je najznačajnije rezultate Raković.

Rad Omladinca je prepoznat i van granica Crne Gore...

- Svake godine organizujemo besplatne kampove i već početkom godine biće nam gosti u sali borci iz Bugarske i Hrvatske. Naš rad je prepoznat i dolaze sa svih strana da besplatno uče. Uprkos usjesima, imam još velikih motiva, prije svega da napokon moja ekipa osvoji medalju na najvećem takmičenju. To je posebrno priznaje trenerovog rada. Greške sudija koštale su nas barem srebra 2015. godine kada je ženska ekipa u borbama bila nadomak finala. Sada imamo u klubu jake i žensku i mušku ekipu u borbama i nadam se ekipnoj medalji - optimsta je Raković.

Stara sala donosi sreću

Rezultati Omladinca prepoznati su i izvan granica, a klub je u 2019. uspio da izgradi i svoju salu za treninge na Starom aerodromu.

- Imamo sada svoju novu salu, ali prvi tim i dalje trenira u staroj, jer smatraju da im donosi sreću. Ima podrške sponzora i grada koji nam daje i sale u SC “Morača”, pa uspijevamo da uz veliki rad održimo kontinuitet rezultata. Ipak, sezona je duga i naporna, mi nemamo hiperbarične komore i druga pomagala i stručnu pomoć za brzi oporavak, pa su i povrede neminovne. Klub je dobio tek 6.000 eura u raspodjeli, a jedna Premijer liga nas košta najmanje dvije hiljade, a čak ih je 12 u kalendaru. Pripreme takođe koštaju.... Neshvatljivo je da neki klub bez rezultata u drugoj opštini dobije i nekoliko desetina hiljada eura, ali bez obzira na to, naša vrata su svima otvorena - kazao je trener Žarko Raković.

Bonus video: