Mora se podmlađivati, jer starije igračice ne mogu da izdrže tempo

"Crna Gora je, kao i Rusija, dugo igrala sa iskusnim, starim igračicama, kao što su Popovićeva i druge. Pridržavali smo se i jedni i drugi tih timova, ali je sada vrijeme za nove", kaže Kralj Tref
80 pregleda 1 komentar(a)
Jevgenij Trefilov, Foto: Ehf-euro.com
Jevgenij Trefilov, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 13.12.2016. 11:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Helsingborg - Kada se pomene njegovo ime, zaljubljenici u rukomet širom svijeta se prvo sjete njegovih performansa na klupi, vike, dreke i pogleda koji ledi krv u žilama rukometašicama Rusije.

Utisak da je u pitanju kabadahija bi mogao da se stekne i u miks-zoni, kroz koju ne prođe svaki put, iako mu je to obaveza, a i kada se pojavi zna da odbrusi: "No question".

To je otprilike i jedino što zna da kaže na engleskom jeziku...

Kada nije u dvorani, narogušeni div se pretvara u nešto sasvim drugo. Nasmijan je, raspoložen za šalu i spreman da dugo odgovara na pitanja.

U hotelu "Marin plaza" u Helsingborgu je juče čitav sat razgovarao sa Janom Pitlikom, koji je sa njim pravio intervju za dansku TV2.

Nakon što je završio razgovor i nekoliko puta se izgrlio sa čovjekom koji je kao selektor Danske osvojio olimpijska zlata u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine, Jevgenij Trefilov je pristao i na razgovor za "Vijesti".

Kralj Tref, kako su ga prozvali ruski mediji, iskreno je prokomentarisao izdanja svog tima, koji je nakon osvajanja olimpijskog zlata potpuno promijenjen.

"Moja ekipa nije formirana do kraja, igramo rukomet koji je daleko od vrhunskog nivoa. Bilo bi nam mnogo lakše da u ovom sastavu igramo šampionat svijeta, nego Evropsko prvenstvo. Doživjeli smo poraz u 2. kolu od veoma dobre selekcije Rumunije, ali smo promašili mnogo šuteva sa šest metara", podsjetio je Trefilov na činjenicu da je njegov tim sa crte šutirao 10-5, a sa krila očajnih 18-5 protiv Rumunki.

"Sada igramo sa Danskom, koja još nije izgrađena kao ekipa, ali ima kvalitet da, ako se bude pela stepenicu po stepenicu, u budućnosti bude na vrhu. To je veoma interesantan mladi tim".

U Riju ste osvojili olimpijsko zlato, ali na ovom šampionatu u Švedskoj nema čak osam rukometašica iz tog tima. Zašto ste izvršili toliko promjena?

"Samo nekoliko igračica je ostalo, ali nove generacije dolaze i to je normalno. Princip je bio da se zahvalimo starijim i isprobamo mlade djevojke".

Smjenu generacija je napravila i Crna Gora, koja je na EP došla sa najmlađim timom. Šta mislite o tom potezu?

"Crna Gora je, kao i Rusija, dugo igrala sa iskusnim, starim igračicama, kao što su Popovićeva i druge. Pridržavali smo se i jedni i drugi tih timova, ali je sada vrijeme za nove. Ne mogu da pričam o onome što je Crna Gora uradila na ovom šampionatu, jer sam je gledao samo na televiziji, a ne uživo. Mislim, ipak, da je to dobar potez, zato što nam primjer Španije govori da nije dobro zadržati staru ekipu. Veoma iskusne igračice ne mogu da izdrže jak tempo mlađih. Norveška je mlada ekipa, Danska je mlada, a mladost može mnogo".

Trenersku karijeru ste počeli kao trener muških ekipa, a kruna tog rada je stigla 1997. godine, kada ste kao prvi pomoćnik selektora osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu. Poslije toga ste se prebacili na rad sa ženama. Šta je teže?

"Mnogo je složenije raditi u ženskom rukometu. Sa muškarcima je mnogo lakše, svako kaže ono što misli na treningu. To su me pitali i danski novinari i odgovorio sam da je kod njih dalo rezultat kada je čovjek iz ženskog došao u muški rukomet (Ulrik Vilbek, prim.a.) i stvorio budućeg olimpijskog šampiona. Ima različitih primjera šta je bolje. Kod nas u Rusiji se pokazalo da je to prelazak sa muškog na ženski, zar ne?"...

Smatra se da je rukomet doživio najveće promjene od svih sportova u posljednje vrijeme. Šta su ključne, pogotovo u ženskom?

"Fizičke. Moć i snaga su sada veoma bitni i u ženskom rukometu. Nekada su krila bila veoma važna samo u muškom rukometu, sada su i u ženskom, jer od njihovih atletskih sposobnosti dosta zavisi. Vidjećemo kakve nas promjene još čekaju. Nekada su samo muškarci igrali brzi centar, sada to rade i žene, a posljednja promjena pravila je omogućila da igramo sa sedam igračica. Ali, možda to donosi i veći broj grešaka", zaključio je Trefilov.

Omogućeno mi je da radim kako želim

Jevgenij Trefilov je posljednjih dana 1999. postao selektor rukometašica Rusije. Za 12 i po godina je osvojio četiri titule prvaka svijeta, bio olimpijski vicešampion u Pekingu 2008. godine, te osvojio srebro i dvije bronze na prvenstvima Evrope.

Otpušten je poslije Olimpijskih igara u Londonu 2012. i 6. mjesta. Naslijedio ga je Vitalij Krohin, ali se nakon samo 12 mjeseci Kralj Tref opet vratio na kormilo "zbornaje", koja nije ni izborila plasman na Svjetsko prvenstvo 2013.

Bio je tek 14. na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je nakon toga sve krenulo bolje njegovom timu. Samo 20 mjeseci nakon tog debakla, Rusija je postala olimpijski šampion.

"U tom periodu se promijenilo rukovodstvo Ruske rukometne federacije, a sve kreće od vrha. Novi ljudi su zainteresovani za rezultat, to nam je i omogućilo da postignemo taj uspjeh. Drugi važan momenat je da mi je dozvoljeno da stvaram ekipu kakvu želim. Ozbiljno smo se pripremali, mnogo smo svi zajedno proveli na terenu i to nam je pomoglo da osvojimo olimpijsko zlato".

Bonus video: