Pitlik: Crnogorke su borci, igraju srcem

Slavni selektor Danske, Jan Pitlik, koji je sa tom zemljom osvojio olimpijska zlata u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine, tokom Evropskog prvenstva radi kao stručni konsultant za dansku televiziju TV2
50 pregleda 0 komentar(a)
Jan Pitlik, Foto: Www.dhf.dk
Jan Pitlik, Foto: Www.dhf.dk
Ažurirano: 09.12.2016. 11:32h

Pred kraj treninga, Andrei Klikovac je prišao njen nekadašnji trener u Vardaru Jan Pitlik. Slavni selektor Danske, koji je sa tom zemljom osvojio olimpijska zlata u Sidneju 2000. i Atini 2004. godine, tokom Evropskog prvenstva radi kao stručni konsultant za dansku televiziju TV2.

Odvojio je nekoliko minuta za „Vijesti” i prokomentarisao novi tim Crne Gore.

"Nakon Olimpijskih igara je dobro pokušati da izgradite novi tim i dati šansu svim mladim igračicama. Mislim da je to najbolja ideja, jer morate da imate dugoročan cilj. Sve ove mlade djevojke treniraju u Budućnosti i dobro poznaju sistem, a to je lako i primijetiti kada igraju. Uzgred, igraju srcem, borci su i bilo ih je dobro vidjeti kako pobjeđuju Češku. Crnoj Gori su potrebne možda dvije godine da izgradi tim", rekao je 49-godišnji stručnjak, koji je drugi mandat na klupi Danske završio nakon 8. mjesta na prethodnom Evropskom prvenstvu.

Kako vam se svidjela igra Adžićevog tima protiv vaše bivše selekcije?

"Danska ima malo problema, jer igra previše duboku, otvorenu odbranu, a Crnogorke su to odlično koristile u situacijama jedan na jedan. Za pobjedu im je, međutim, nedostajao učinak šutera.

Ovdje nema vaše druge nekadašnje igračice, Jovanke Radičević. Šta mislite o tome?

"Jovanka je malo starija igračica, a kada je bila u Vardaru imala je problema sa stopalom. Možda joj je bilo potrebno da se odmori, ali ne znam kakvi su joj planovi, hoće li se vratiti u nacionalni tim. Znate, ponekad je dobro da mlade igračice pored sebe imaju neku stariju, jer ako odgovornost podijelite samo mladima, to može da im bude teško. Možda bi bilo dobro da se u jednom trenutku vrati Katarina Bulatović, a u nekom Joka ili neka druga igračica".

Kako Vam se čini kvalitet rukometa na ovom prvenstvu?

"Mnogo timova je promijenilo puno igračica poslije Rija, zbog čega je nivo rukometa malo opao, ali će opet porasti. To je normalno".

Ko je favorit za zlato?

"Norveška, opet. Tako je dosadno da je uvijek prvi favorit, ali je to slučaj, jer je to veoma jaka reprezentacija, u kojoj se odlično radi. Mislim da i Francuska ima šansu za medalju, a vjerovao sam da će i Rusija biti kandidat za zlato, ali ima mnogo oscilacija zbog nekoliko mladih igračica", poručio je Pitlik.

Bonus video: