Da igra bude kao protiv Danske...

Biće ovo šesti duel Crne Gore i Češke. Samo je prvi izgubljen - 1. decembra 2006. u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, „crvene” su u češkom Hebu poražene od domaćih sa 24:23.
67 pregleda 4 komentar(a)
Itana Grbić, Foto: Swe2016.ehf-euro.com
Itana Grbić, Foto: Swe2016.ehf-euro.com
Ažurirano: 07.12.2016. 11:59h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Malme - Tri promašena sedmerca, lopta zalijepljena za stativu, dva šuta koja su izmigoljila kroz ruke odlične Ljubice Nenezić... I gol 38 sekundi prije kraja za poraz od Danske na otvaranju 12. Evropskog prvenstva.

Da su neka druga vremena, vjerovatno bi takav epilog loše uticao na rukometašice Crne Gore, možda bi se uvukao i crv sumnje u ekipu koja je na svako veliko takmičenje dolazila po medalju. Sada, bez osam igračica sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, sa najmlađom ekipom na šampionatu u Švedskoj, takav poraz će biti samo podstrek za Dragana Adžića i njegove izabranice.

To tvrde i oni i nema razloga da ne bude tako. Jeste da je zaslužen makar bod, da je praktično bio u džepu, ali razloga za tugovanje nema. Ova nova generacija je na prvom velikom takmičenju i mora da dokaže da može da se nosi sa najvećim reprezentacijama. Sudeći po prvom meču, može...

"Možda je ovo bila naša najbolja poziciona odbrana protiv Danske, iako smo prethodne mečeve dobijali. Nedostajalo nam je iskustvo u napadu, širina koju nismo imali prema krilima, ali je ovo bilo dobro iskustvo. Ima još potencijala i rezerve u svakoj igračici", jasan je Adžić.

„Lavice” su dale sve što su mogle u prvom meču, igrale do granica izdržljivosti, ali ih tek čekaju najvažniji dueli - večerašnji obračun sa Češkom (18.30) i sa Mađarskom u petak. Pobjeda u drugom ispitu u „Malme Isstadionu” bi mogla ne samo da im otvori vrata glavne faze, već i da im omogući da u nju prenesu dva boda.

"Volio bih da svakoj utakmici priđemo sa stavom „biti ili ne biti”, kao što smo protiv Danske. Ako tako bude, siguran sam da će rezultat biti za gol ili dva bolji i da ćemo protiv Češke valorizovati trud i jedinstvo. Vjerujem da ćemo podići nivo u napadu i iskoristiti slabosti koje je Češka ima u odbrani", naglasio je Adžić.

Protiv Dankinja na svom nivou nisu bile samo Marina Rajčić i Đurđina Jauković. Bez odbrane, tj. gola njih dvije, minimalan poraz je još i dobar.

"Pokazale smo kakva smo ekipa i šta možemo. Očekujem veliku borbu na meču sa Češkom, a kad damo sve od sebe onda pobjeđujemo. Protiv Dankinja nam je falilo malo sreće, ali mislim da će protiv Češke sve da „legne” kako bi trebalo", poručila je Rajčićeva.

"Žalimo što nismo uzele bar bod, ali sa onakvom igrom ova generacija obećava i možemo da se nadamo prolasku u sljedeću fazu. Odbrana je bila na visokom nivou, posebno na početku 2. poluvremena, kada smo napravile seriju 4:0. Na kraju nismo imale sreće, dosta je vidjeti onaj Suzanin šut, kada se lopta zalijepila za stativu, kao i tri promašena sedmerca", nadovezala se najmlađa članica reprezentacije, koja 24. februara slavi tek 20. rođendan.

Gorostasna Nikšićanka priznaje da nije bila na nivou protiv Danske, ali najavljuje bolja izdanja u preostala dva meča u grupi C.

"Zona 3-2-1 nama visokim igračicama manje leži, jer nemamo šuteve sa devet metara i moramo da idemo na prolaz i tražimo rupe. Ni Češka ni Mađarska ne igraju takvu odbranu i naš napad će bolje funkcionisati".

Češka je iznenadila u 1. kolu pobjedom nad Mađarskom (27:22), mada je tim Kima Rasmusena zbog povreda praktično bez čitave prve postave u Švedskoj.

"U mečevima koje smo analizirale smo vidjele da Češka nije nimalo naivan protivnik, iako su svi govorili da je autsajder, da ispada iz grupe. Ima Knedlikovu, desno krilo Đera, kao i nekoliko dobrih bekova šutera. Izgledala je veoma dobro protiv Mađarske i biće nam potrebno da odigramo odbranu kao u 2. poluvremenu protiv Danske", jasna je Jaukovićeva.

Dobro je da se Ljubica i ja nadopunjavamo

Marina Rajčić je srećna što je njena zamjena bila dobra protiv Danske.

"Nikad nisam stegnuta, samo nije bilo moje veče. Tu je bila Ljubica, koja je spasla situaciju i bila fantastična na golu. Dobro je da se nadopunjavamo na ovakav način, da kad jednoj ne ide tu bude druga - poručila je čuvarka mreže francuskog Meca, koja je sa 17 godina i tri mjeseca igrala na Evropskom prvenstvu 2010, pa je i dalje najmlađa crnogorska debitantkinja na velikim takmičenjima", kaže Marina.

Luzumova: Biće teško protiv crnogorske odbrane

Kada bi neko gledao samo statistiku, ne bi mogao da shvati ko je glavna igračica Češke, djevojka oko koje se sve vrti. Iveta Luzumova je protiv Mađarske šutirala 9-1, jedini gol je dala sa svoje polovine terena, ali je vukla tim svih 60 minuta. Ako zaustave srednjeg beka Tiringera i prekinu njenu saradnju sa pivotkinjom Petrom Adamkovom, „lavice” će odraditi pola posla.

"Crna Gora je mlada i kvalitetna ekipa, igra odlično u odbrani i moramo dobro da se pripremimo za meč. Bilo je gusto u naša dva prethodna susreta, ali su se obje ekipe mnogo promijenile. Mislim da možemo da dobijemo i drugu utakmicu i uradićemo sve što je u našoj moći da to uradimo", rekla je Luzumova za „Vijesti”.

Šesti duel sa Češkom, a samo je Milena igrala prethodnih pet

Biće ovo šesti duel Crne Gore i Češke. Samo je prvi izgubljen - 1. decembra 2006. u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, „crvene” su u češkom Hebu poražene od domaćih sa 24:23.

U preostala četiri meča sve pobjede: u baražu za SP u Brazilu junu 2011. je bilo 42:26 i 33:26, a u martu 2014. u kvalifikacijama za EP 24:23 i 25:22. Sve te mečeve je igrala samo jedna igračica - Milena Raičević, tada Knežević.

Raičevićeva, međutim, zbog povrede ramena neće igrati i šesti meč protiv Češke.

Nije ni 'ladno, al' standard...

Znate za onu čuvenu izjavu koja se vezuje za jugoslovenske gastarbajtere u Švedskoj - 'Ladno, al' standard.

Malme se nalazi na samom jugu zemlje, pa zime nisu hladne kao sjevernije. Na to utiče činjenica da se treći po velični švedski grad nalazi na obali, te da topliju temperaturu donosi i Golfska struja. Temperature ispod nule nisu česte, a otkada su „lavice” ovdje preko dana je bilo 7-8 stepeni Celzijusa. Duduše, s mora gotovo stalno duva vjetar, pa bude hladnije nego što bi se reklo po temperaturskoj skali.

Ali, drugi dio gastarbajterske rečenice je tačan. U Malmeu, kao i u čitavoj zemlji, živi se lagodno, bez mnogo stresa. Šveđani nemaju primanja kao Danci i Finci, pogotovo ne kao Norvežani, ali im ništa ne fali. Stan ili kuća, dobar automobil i godišnje dva ili tri putovanja su standard za sve. Socijalni sistem je među najboljima na svijetu, pa se ne može desiti da iko ostane gladan. Jedino što lokalcima smeta je veliki broj izbjeglica sa Bliskog istoka, koji su podigli stopu kriminala, pa Švedska više nije bezbjedna kao nekada.

Bonus video: