Danska prvi veliki ispit za "lavice"

„Lavice” sjutra (20.45) igraju sa Danskom, a meč odluke je na programu u srijedu sa Češkom
99 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: RSCG
Crnogorske rukometašice, Foto: RSCG
Ažurirano: 04.12.2016. 12:01h

Prvo takmičenje u ciklusu zvanom Tokio 2020. je na pragu - rukometašice Crne Gore su juče stigle u Malme, gdje će sjutra veče (20.45) protiv Danske igrati prvi meč na 12. Evropskom prvenstvu.

Dragan Adžić je u Skandinaviju doveo najmlađi tim, čiji je jedini cilj plasman u drugu fazu. Jedna pobjeda bi bila dovoljna, stalno se priča o Češkoj kao najvećoj šansi, ali niko ne pomišlja na predaju timu Klavs-Bruna Jergensena. Bez obzira na to što će se Stine Jergensen i drugarice u Malmeu osjećati kao kod kuće, jer je Kopenhagen udaljen svega 20-ak kilometara, mlade „lavice” najavljuju borbu do kraja.

"Atmosfera u timu je odlična. Čitav dan smo putovale, ali se nadam da ćemo umor istjerati iz sebe i spremne dočekati Dansku. Zna se koliko nam je teška grupa i bio bi veliki uspjeh da prođemo u glavnu fazu, s obzirom na to da je ekipa potpuno podmlađena. Ali, stvarno vjerujem u ovaj tim i sve djevojke i nadam se prolasku grupe", poručila je Đurđina Jauković.

Nikšićanka koja je baš protiv Danske odigrala najbolju utakmicu u seniorskoj karijeri, jer je postigla devet golova u pobjedi na Svjetskom prvenstvu, cijeni prvog rivala.

"Danska kao da igra kući, biće dosta njenih navijača. Igrale smo nekoliko puta sa njom, a prethodnih dana smo je dosta analizirale, kao i Češku. Te dvije ekipe ne mogu da nas nečim posebnim iznenade. Dankinje imaju vrhunske bekove i krila, a golmanka Toft je odlično branila u pripremnim mečevima", naglasio je 19-godišnji lijevi bek.

S obzirom na to da je duel sa Češkom najveća šansa za prolazak u glavnu fazu, moguće je da Adžićev tim neće previše „zapinjati” protiv Danske. To se može između redova zaključiti i po riječima Jaukovićeve.

"Prvi meč je sa Danskom i pripremamo se na najbolji mogući način za njega. Ali, možda će baš taj duel sa Češkom odlučivati ko će proći u narednu fazu".

Da li je mladost prednost ili nedostatak Crne Gore?

"Mislim da je to naš adut zbog želje, jer mi mlade nismo ništa osvojile. Imamo veliku želju za dokazivanjem, a ovo će biti i veliko iskustvo za sve nas", poručila je Jaukovićeva.

Jedna od najiskusnijih u redovima „lavica” je Andrea Klikovac. Igračica skopskog Vardara je prije četiri godine debitovala na velikim takmičenjima i odmah osvojila evropsko zlato u Srbiji. Sada je to nemoguće, ali je ulazak među 12 najboljih dostižan cilj. Prva prepreka na tom putu je Danska.

"Došle smo da odigramo najbolje što znamo i umijemo. Možda je naš adut što protivnice ne poznaju neke igračice, tako da možemo da ih iznenadimo. S druge strane, mi dobro poznajemo sve suparnice", ističe djevojka koja je među starijima sa 25 godina.

Šta je cilj Crne Gore?

"Prolazak grupe i da odigramo najbolje što se može u ovom sastavu. Najbitnija nam je utakmica sa Danskom, želimo dobro da je odigramo, pa ćemo onda razmišljati o Češkoj. Naravno da će nam taj meč mnogo značiti, ali da ne pričamo sad o njemu", poručila je Klikovac.

Bonus video: