Let u nepoznato

"Jedina smo reprezentacija koja će se stvarati na ovom takmičenju. Nijedna druga rukometna sila nema potrebu za tim", kaže Adžić
56 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Facebook
Rukometašice Crne Gore, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.12.2016. 13:17h

Početak decembra je pet prethodnih godina bio vrijeme kada su se budili veliki snovi navijača rukometašica Crne Gore. Gdje god da su „lavice” odlazile, maštalo se o medalji, a stigla je samo iz komšiluka, i to ona najsjajnija - zlatna sa Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine.

Sada, na početku novog olimpijskog ciklusa, pred novom generacijom Dragana Adžića je let u nepoznato. Podmlađena ekipa, u kojoj najstarija igračica ima 27 godina i svega 24 nastupa u dresu sa državnim grbom, danas su preko Beča i Kopenhagena otputovale u Malme, gdje će igrati mečeve grupe C Evropskog prvenstva u Švedskoj.

Šta očekivati? Teško je reći, ali bi realan domet u konkurenciji Danske, Češke i Mađarske bio jedne od prva tri mjesta i plasman u glavnu fazu.

"Jedina smo reprezentacija koja će se stvarati na ovom takmičenju. Nijedna druga rukometna sila nema potrebu za tim, već samo zamijeni jednu igračicu od 30 sa drugom od 28 ili 27 godina. Mi moramo da stvaramo. Do sada smo uspijevali, vjerujem da ćemo i u narednom periodu", poručio je Adžić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Selektor je poslije neuspjeha na Olimpijskim igrama potpuno podmladio ekipu i odrekao se dugogodišnjih simbola „lavica”. Preuzeo je rizik i poručio da stvara ekipu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Teže prvenstvo od predstojećeg u Švedskoj neće imati...

"Ovo je najizazovnije takmičenje na tom putu, jer imamo pet-šest igračica koje bi trebalo da nose igru, a ovo će im biti prve utakmice na velikim šampionatima. Svjesni smo neiskustva i potencijala koje imaju ovih 17 djevojaka. Znamo svoj put i vjerujem da ćemo se vratiti uzdignutog čela, te da ćemo napraviti prvi korak ka stvaranju reprezentacije koja u ovom olimpijskom ciklusu može da bude konkurentna".

Crna Gora je od Svjetskog prvenstva u Brazilu 2011. naovamo na svako takmičenje išla kao jedan od favorita za osvajanje medalja. Osvojila ih je dvije iz sedam pokušaja, a sada bi uspjeh bio i plasman u glavnu rundu, što bi donijelo lakšeg rivala u baražu za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

"Plasman u drugu fazu bi apsolutno bio zadovoljavajući i na fonu ostvarenja zacrtanog cilja, a to je nastup na Igrama u Tokiju. U tako jakoj konkurenciji, sa ovom mladošću i problemima koje smo imali sa povredama tokom dvije sedmice priprema, plasman u drugu fazu i prvi šešir u baražu za Svjetsko prvenstvo bio bi pravi uspjeh. Dobili bismo još tri utakmice, što bi bilo neprocjenjivo iskustvo", dodao je Adžić.

Da li Vam je žao što ova talentovana generacija nije ranije dobila i šansu u Budućnosti?

"Uvijek nam je na prvom mjestu bio kvalitet reprezentacije, a na drugom rezultat Budućnosti. Ne bi trebalo zaboraviti da su iz generacije ’96. Đurđina Malović, Vanesa Agović i Dijana Ujkić, a ranije i Ema Ramusović, bile povrijeđene i nisu bili stvoreni preduslovi da se napravi rez kao 2012. Tada smo se nakon osvajanja Lige šampiona potpuno okrenuli stvaranju igračica za reprezentaciju Crne Gore, što nam se odmah vratilo dobrim. Sada je pravo vrijeme da ove djevojke dobiju šansu, a od naredne sezone će igrati i najjače utakmice u dresu Budućnosti", zaključio je Adžić.

Jedna od predvodnica talentovane generacije koju je iznjedrila Maja Savić je Đurđina Malović. Ljevoruka Nikšićanka je kao 17-godišnjakinja igrala na Svjetskom prvenstvu u Srbiji, potom i godinu kasnije na šampionatu Evrope u Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je njen napredak usporio težak lom noge. Sada je zdrava i spremna da bude prva napadačka opcija na desnom beku, gdje je godinama nezamjenljiva bila Katarina Bulatović.

"Reprezentacija jeste podmlađena, ali sam sigurna da će, kao i na svakom drugom takmičenju pružiti maksimum. Jako dobro smo se spremile tokom prethodne dvije sedmice, odradile smo treninge i utakmice sa Slovenijom i Hrvatskom, što nam je mnogo značilo. Prvi meč je sa Danskom, koja maltene igra kući i biće izuzetno motivisana. U kontrolnom meču je pobijedila i olimpijskog šampiona Rusiju, a i ostale dvije reprezentacije u grupi su veoma jake", upozorila je Malovićeva.

Raičevićeva: Obećavam jedino borbu i želju da se dokažemo

Sa 26 godina, Milena Raičević je već veteranka u ovom sastavu Crne Gore. Nova kapitenka ima i najviše nastupa (127) i golova (356) u timu koji danas leti ka Švedskoj, a u seniorskoj konkurenciji vjerovatno ima više minuta provedenih na terenu nego pola ekipe zajedno.

"Idemo u mnogo drugačijem sastavu nego prethodnih godina, jako podmlađene, ali sa željom da damo maksimum. Borićemo se koliko god budemo mogle i nadam se da će nam se to vratiti na pravi način. Ne bih ništa obećavala, jedino borbu i želju da se pokažemo u što boljem svjetlu", poručuje odlični bek.

Kako doživljavaš promjenu kursa reprezentacije?

"Već sam jednom bila u ekipi u kojoj je napravljen rez i to je bilo dobro. Neće mi biti teško da se snađem, jer sam i tada označena kao jedan od nosilaca igre, a vjerujem da ćemo zajedno stvoriti dobru atmosferu, što je preduslov za prave rezultate".

Da li ćete kalkulisati na prvoj utakmici sa Danskom i čuvati se za možda i odlučujući meč sa Češkom?

"Nećemo se čuvati, od prve utakmice moramo da igramo najbolje što možemo i da pokažemo koliko znamo".

Dosta se priča o Danskoj i Češkoj, a gotovo nimalo o posljednjim suparnicama u grupi, Mađaricama. Dobile ste ih ubjedljivo na Svjetskom prvenstvu, ali ste bile u mnogo jačem sastavu. Imate li sada recept za njih?

"O njima smo najmanje razmišljale, ali doći će vrijeme i za njih. Pokazale smo da imamo recept za njih sa ekipom sa kojom smo tada igrale, ali vjerujem da ćemo i sa ovim mladim timom uspjeti da im pariramo", poručila je nova kapitenka „lavica”.

Bonus video: