Dragan Đukić novi selektor crnogorskih rukometaša

„Crnogorska reprezentacija ima potencijal za velike stvari. Ne želim, ipak, da unaprijed stavljam bilo kome veliku odgovornost na leđa. Pred nama je dosta rada, a prvi zadatak će nam biti da napravimo drugačiju atmosferu”, rekao je Đukić za „Vijesti”
95 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Đukić, Foto: Rukometnitrener.com
Dragan Đukić, Foto: Rukometnitrener.com
Ažurirano: 30.11.2016. 17:19h

Najusijanija klupa u evropskom rukometu je pripala Draganu Đukiću - 54-godišnji srpski stručnjak je sedmi selektor u desetogodišnjoj istoriji crnogorske rukometne reprezentacije.

Trener koji je našim ljubiteljima rukometa najpoznatiji sa klupe Izraela, sa kojim je u dva navrata pobjeđivao „lavove” u kvalifikacijama za evropska prvenstva, sinoć je dobio povjerenje predsjednika RSCG Zorana Radojičića i članova Upravnog odbora.

„Smatram da crnogorska reprezentacija ima potencijal za velike stvari. Ne želim, ipak, da unaprijed stavljam bilo kome veliku odgovornost na leđa. Pred nama je dosta rada, a prvi zadatak će nam biti da napravimo drugačiju atmosferu”.

„Najvažnije je bude sloge na svim nivoima. Nije vrijeme za velike priče, već za veliki rad”, rekao je za „Vijesti” trener lidera izraelskog šampionata, Makabija iz Tel Aviva.

Đukić je bio selektor mlade reprezentacije SR Jugoslavije, Jordana, Makedonije, Švajcarske, Velike Britanije i Izraela, kao i trener Župe iz Aleksandrovca, Metaloplastike, Kolubare, ŽRK Napretka, Severa iz Subotice, Crvene zvezde, Vardara, Pik Segedina i Madeire.

Poznat je po odličnom radu sa mladim igračima, jer je u Župi lansirao nekadašnjeg reprezentativca SRJ Ivana Lapčevića, Danijela Anđelkovića u Kolubari, Danijela Budaja u Segedinu, Andija Šmida u reprezentaciji Švajcarske...

Te činjenice, kao i veliko prijateljstvo sa selektorom rukometašica Crne Gore Draganom Adžićem i dobri odnosi sa doskorašnjim predsjednikom RSCG Predragom Boškovićem, preporučili su ga za nasljednika Ljubomira Obradovića.

Đukiću je prvi zadatak da u nacionalni tim vrati Nebojšu Simića i Vladana Lipovinu, a možda će u konkurenciji biti još neki igrači koje je njegov prethodnik otpisao - Stevan Vujović, Marko Simović, Igor Marković, Mladen Rakčević, Ivan Perišić...

„Moja filizofija je da odbrana donosi rezultat i trudiću se da izaberem igrače koji mogu da omoguće da igramo nešto što je prepoznatljivo za crnogorski rukomet. U tom dijelu ću donijeti neke novine i izabrati igrače koji mogu da se uklope u sistem koji je Crnoj Gori i donio najveće rezultate”.

„Nije dobro da samo kopiramo. Možemo da igramo moderan rukomet, brzo i atraktivno, ali je važno da budemo i čvrsti i borbeni”, istakao je Đukić, koji je time između redova najavio povratak na odbranu 3-2-1, jedan od specijalitetat bivših selektora Miloševića i Kastratovića.

Novi selektor će debitovati u januaru na turniru u Hrvatskoj protiv domaćina i Srbije, a prve zvanične mečeve će voditi u maju protiv Slovačke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

Crna Gora je u teškoj situaciji, jer je ubjedljivo izgubila od Švedske (36:21), a potom remizirala sa Rusijom u Baru (24:24).

„Jako je teška situacija sa rezultatima koji su ostvareni protiv Švedske i Rusije, čak je i do statusa najbolje trećeplasirane selekcije teško doći. Jedini siguran put do Evropskog prvenstva su sve četiri pobjede”.

„Najvažnije je da sredimo redove, a onda ništa neće biti nemoguće. Nikome ne prijetimo, ali se nikoga i ne plašimo”, zaključio je Đukić.

Povratak Lisičića, Božoviću i Abramoviću mlađe selekcije

Novom selektoru će najbliži saradnik biti jedan od najboljih crnogorskih igrača svih vremena, Blažo Lisičić.

Jedini Podgoričanin koji je napravio veliku rukometnu karijeru se vratio na mjesto direktora muških reprezentacija, koje je napustio u septembru 2013.

U njegovom mandatu, sa Kastratovićem na klupi, „lavovi“ su krenuli iz pretkvalifikacija i stigli do Svjetskog prvenstva u Španiji velikom pobjedom nad Švedskom u baražu, a potom na putu do šampionata Starog kontinenta u Danskoj 2014. eliminisali i veliku Njemačku.

RSCG je odlučio da izabere i trenere mlađih selekcija. Šef stručnog štaba Budvanske rivijere Brano Božović, kojem je Obradović volšebno uzeo funkciju i odlučio da sam vodi sve generacije, ponovo će trenirati juniore, dok su bivšem treneru Lovćena Zoranu Abramoviću, koji sada odlično vodi mlade igrače u svom klubu Perper, povjereni kadeti.

Bonus video: