Obračun u sjenci odlaska selektora

Gostovanje švedskoj selekciji u sjenci je incidenta na treningu i ostavke selektora crnogorske reprezentacije Ljubomira Obradovića.
0 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2016. 09:59h

Pripreme za obračun sa Švedskom, možda i ključni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, pale su u potpuno drugi plan u utorak veče.

Dvije noći pred večerašnji duel u Lundu (19.15 časova), rukometaši Crne Gore su ostali bez selektora, jer je Ljubomir Obradović podnio ostavku nakon rasprave sa Stevanom Vujovićem koji je zahtijevao da mu objasni zašto ga ne zove u nacionalni tim.

U sjenci Profesorovog odlaska je protekao i cijeli jučerašnji dan i dobro je što su ga „lavovi“ proveli daleko od Crne Gore.

Na putu preko Dubrovnika i Zagreba do Švedske nisu imali puno vremena da razmišljaju o onome što se desilo noć ranije, što sigurno ne bi bio slučaj da su igrali u svojoj zemlji. Možda će im ta izolacija pomoći da zaborave na probleme i odigraju najbolje što mogu.

Ako tako bude, trijumf u gradu čiji je rukometni simbol Zoran Roganović neće biti previše daleko, jer je Švedska tek na putu stvaranja nove reprezentacije...

"Nisam 10 mjeseci bio tu, uželio sam se igara za reprezentaciju. Svašta se u međuvremenu izdešavalo, ali ne želim da pričam o tome, već samo o utakmici sa Švedskom. Promijenila je čitavu reprezentaciju i selektora, tako da nam je to otežavajuća okolnost za pripremu meča, jer ne znamo ništa o tim igračima. Mislim, ipak, da imamo šanse za pobjedu, jer smo već dobijali tu selekciju", jasan je Vuko Borozan.

Momak koji je sa svega 22 godine glavni adut „lavova“ i čiji se izostanak i te kako osjetio u tri meča sa Rusijom (jednim na Evropskom prvenstvu, dva u baražu za SP), smatra da ih Šveđani ne mogu iznenaditi.

"Neće se ništa mijenjati u njihovom stilu igre. Lopta će ići brzo, a mi ćemo imati šansu samo ako ih svedemo na mali broj golova i budemo igrali duže napade. Igraju isto kao Danci, a dokazali smo da umijemo protiv predstavnika skandinavske škole. Imamo šansu i vjerujemo da ćemo da se vratimo sa dva boda, a onda ćemo da vidimo šta ćemo protiv Rus"a.

Preskočio si sva tri meča sa Rusijom, da li ti je zbog toga motiv veći?

"Jeste. I igram sa nekim Rusima u klubu, i gazda mi je Rus, tako da je to dodatni motiv", poručio je bombarder Vardara, koji je u pet mečeva ove sezone u Ligi šampiona postigao 16 golova.

Da li je vrijeme za Mrvaljevića?

Ljubomir Obradović je prošlost, rukometaši Crne Gore će dobiti i sedmog selektora nakon Pera Miloševića, Ranka-Bane Popovića, Kasima Kamenice, Miodraga-Miška Popovića, Zorana Kastratovića i popularnog Profesora.

Čelnici RSCG kažu da su pokušali da ubijede Obradovića da promijeni odluku, ali da je to bilo uzaludno.

"Bezuspješni su bili svi pokušaji da ga nagovorimo da ostane", rekao je predsjednik RSCG Zoran Radojičić za „Vijesti”.

Hoćete li narednih dana pokušati da ga nagovorite da ostane?

"Sa ljudima treba razgovarati dok god postoji mogućnost dogovora. Nisam od onih koji predviđaju šta može neko da uradi, ali sam u svakom slučaju za razgovor", diplomatski je poručio Radojičić.

Pred čelnicima nacionalne kuće rukometa je težak zadatak, jer su igrači praktično smijenili dva posljednja selektora. Moraju da odaberu nekoga ko će biti autoritet, ali i imati dovoljno „šlifa” da izađe na kraj sa momcima čiji mentalitet teško ko sa strane može da shvati. Od crnogorskih trenera koji nisu „potrošeni” u igri bi mogli da budu Ratko Đurković ili Branko Dumnić, ali se čini da bi favorit bio čovjek koji još nije ni osjetio čari trenerskog posla - Draško Mrvaljević.

Nekadašnji kapiten i jedini pravi srednji bek crnogorske reprezentacije još igra za izraelski Makabi Rehovot, ali mu je velika želja da bude selektor. Nije tajna da je u odličnim odnosima sa bivšim predsjednikom RSCG Predragom Boškovićem, koji ga je vidio kao rješenje za budućnost, ali je pitanje da li bi se Radojičić složio sa njegovim dolaskom.

Od trenera iz okruženja u igri bi mogao da bude Sead Hasanefendić. Bivši selektor BiH, Srbije i Tunisa, kao i trener brojnih njemačkih, francuskih, španskih klubova i Celja je slobodan nakon prošlogodišnjeg raskida saradnje sa Libekom, gdje je trenirao Vuka Borozana.

Bonus video: