Adžić: Nisam htio da se povučem pred najvećim izazovom

Pred Adžićem je izuzetno ozbiljan zadatak. Anđela Bulatović se oprostila od nacionalnog tima, blizu te odluke su i Jovanka Radičević, Sonja Barjaktarović i Marija Jovanović, a za EHF nedjelju nisu pozvane ni Katarina Bulatović i Biljana Novović.
0 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Reuters
Dragan Adžić, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2016. 07:29h

Poslije poraza od Rumunije, kojim je tada još aktuelni olimpijski vicešampion ostao bez šansi da se plasira u četvrtfinale Olimpijskih igara, Dragan Adžić je povukao očekivan, logičan i moralan potez - podnio je ostavku na mjesto selektora rukometašica Crne Gore.

Mjesec i po kasnije, Adžić je ponovo izabran za selektora?! Novi Upravni odbor RSCG, kojim je prvi put od 2009. predsjedavao Zoran Radojičić, odlučio je da reizabere 46-godišnjeg trenera za novi olimpijski ciklus.

Navedeno je i da je Bojana Popović, koja je u međuvremenu izabrana za vršioca dužnosti selektora, obavijestila novog-starog predsjednika UO da zbog porodičnih i obaveza u ŽRK Budućnost ne može da preuzme tu funkciju.

Kako god, pred Adžićem je izuzetno ozbiljan zadatak. Anđela Bulatović se oprostila od nacionalnog tima, blizu te odluke su i Jovanka Radičević, Sonja Barjaktarović i Marija Jovanović, a za EHF nedjelju nisu pozvane ni Katarina Bulatović i Biljana Novović.

Neke od njih bi mogle da budu u konkurenciji do kraja ciklusa, čija bi kruna trebalo da budu Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali su u fokusu sada neke druge.

Vrijeme je, izgleda, da šansu dobije izuzetno talentovana generacija 1996-1997, u kojoj su Đurđina Jauković, Đurđina Malović, Ema Ramusović, Itana Grbić, Vanesa Agović, Dijana Ujkić, Ljubica Nenezić, Ivona Pavićević...

Ali, one bi prvo trebalo da dobiju pravu priliku u Budućnosti, gdje je takođe Adžić trener, a ne da igraju tek po nekoliko minuta. I da se prekine sa praksom da imaju mnogo veći prostor u reprezentaciji nego u klubu, jer tako ne mogu da napreduju.

"Nisam se pokajao što sam podnio ostavku, već su se nakon objavljivanja te odluke u Riju neke stvari poklopile. Nakon analize i smjernica koje sam dao, rekao sam da sam spreman da ponudim pomoć. I da smo osvojili zlato, čekao bi nas izuzetno težak period, a moj plan je dobio odobravanje Upravnog odbora, kao i novog i starog predsjednika. Preda mnom je najveći izazov u karijeri i nisam bio spreman da se sada povučem. Drago mi je da je Bojana prihvatila da bude uz mene, da nije ona tu, ne bih bio ni ja", rekao je Adžić za „Vijesti”, uz informaciju da je trener golmana reprezentacije Vlatko Đonović tražio odmor i da će ga na toj poziciji zamijeniti Novak Ristović.

Da li su djevojke kojih nema na spisku za EHF nedjelju otpisane?

"Nije nijedna, ali s obzirom na to da je cilj Tokio, želimo da provjerimo djevojke koje su sada na spisku, a ranije nisu bile u našem sistemu. Sve igračice koje budu u vrhunskom rukometu kada se bude igralo Evropsko prvenstvo u Francuskoj, koje je prvo izborno za Olimpijske igre, biće pozvane. Imam i obavezu i želju da porazgovaram sa svim djevojkama koje su dale nemjerljiv doprinos crnogorskoj reprezentaciji, a na njima je odluka da li će nastaviti da igraju. Ponavljam, nijedna nije otpisana, ali će fokus biti na onima koje budu vidjele sebe u timu do kraja olimpijskog ciklusa", zaključio je Adžić.

Lige kreću 22/23. oktobra

Na sjednici su usvojene Propozicije takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji za takmičarsku sezonu 2016/17.

"Takmičenja u crnogorskim ligama počeće 22. ili 23. oktobra. Sve obaveze prema RSCG klubovi su dužni da izmire do 17. oktobra ukoliko žele da učestvuju u takmičenjima. Klubovi u takmičarskoj sezoni 2017/18 dužni su da imaju licenciranog trenera po RINCK konvenciji, odnosno da su treneri koji rade u klubovima dužni da upišu odgovarajući studijski program ili da dostave diplomu usklađenu sa standardima RINCK konvencije", piše u saopštenju.

Odlučeno je i da se izradi strategija razvoja rukometa u periodu od 2016. do 2024. godine.

"Za direktora liga izabran je Milorad Vujošević, funkciju komesara za suđenje obavljaće Nebojša Vujisić, a komesara za bezbjednost Veselin Radetić. UO je odlučio da preuzme na sebe plaćanje taksi službenih lica u svim ligama u organizaciji RSCG za sezonu 2016/17", saopšteno je iz RSCG.

Bonus video: