Čekajući "XXL senzaciju": Može li Crna Gora čudom do polufinala?

Rukometašice Crne Gore moraju danas u posljednjem kolu da savladaju Dansku (15.45 h) i obezbijede bar 3. mjesto u grupi 1. Da bi stigle do polufinala, potrebno im je i čudo Srbije u duelu sa Francuskom (21 h)
182 pregleda 0 komentar(a)
Majda Mehmedović
Majda Mehmedović

Do posljednjeg čina u dvorani „XXL” u Nantu živjeće nada da je čudo moguće, da rukometašice Crne Gore mogu do polufinala 13. Evropskog prvenstva, do šanse za treću medalju u istoriji...

Ali, da bi ta nada tinjala, da bi ostale u igri do kraja i čekale “XXL senzaciju” - pobjedu Srbije protiv Francuske, rukometašice Crne Gore moraju da odrade ono što je do njih - da u današnjem meču (15.45) pobijede Dansku i osiguraju bar 3. mjesto u grupi 1.

- Odradili smo veoma dobar posao do sada, dobili smo tri utakmice i bili vrlo blizu protiv Rusije, a sad nas čeka još jedan izuzetno važan sustret. Ako pobijedimo Dansku, biće ovo veoma dobar šampionat za nas. Rival će dati sve od sebe, jer još ima šansu da stigne do Pariza. Nije igrao dobro na posljednje dvije utakmice, ali će se spremiti za duel sa nama i ne smijemo da ga potcijenimo - naglasio je Per Jonahson.

Dankinje su u seriji od tri poraza, i to veoma ubjedljiva - od Srbije su na zatvaranju glavne faze izgubile 25:30, a potom u glavnoj fazi od Francuske (23:29) i Rusije (21:32).

- I mi smo izgubili od Rusije i Francuske, doduše na drugačiji način od Danske, ali je važna samo činjenica da ni mi ni oni nismo uzeli bod iz tih duela. Znam skandinavski mentalitet, znam da se Dankinje neće predati, jer ako odigraju još jednu lošu utakmicu, biće ih sramota da se vrate kući. Uradiće sve da nas pobijede, ali znamo da smo i mi jaki. Ako budemo na nivou, biće Danskoj teško da nas pobijedi. Svakome je to bio problem, osim Francuskoj - dodao je švedski trener.

Nije potrebno ni spominjati koliki je Johansonov motiv protiv svojih komšija, a još se pamti njegov „gaf” sa Svjetskog prvenstva, kada je selektora Japana Ulrika Kirkelija nazvao „tipičnim Dancem”. Sada poručuje da mu nije cilj trijumf nad Danskom zbog rivaliteta, već činjenice da bi to dovelo Crnu Goru do Grada svjetlosti.

- Motiv mi je da dovedem svoj tim što dalje. Želim da pobijedimo Dansku i da onda sjednem na tribine i čekam da Srbija savlada Francusku. Veća motivacija mi nije potrebna.

Johanson priznaje da Crna Gora teško može do polufinala, ali ne odustaje od nade da će Srbija šokirati domaćina prvenstva.

- Ako razmišljam srcem, onda kažem da može. Ali ako malo trezvenije sagledam stvari i upotrijebim mozak, vidim da je šansa mala. Ipak, ona postoji. Želimo da pobjedom nad Danskom prvo osiguramo mjesto u Parizu, ali i onda da vjerujemo do kraja da možemo do polufinala, iako znamo da je nada jako tanka - zaključio je 48-godišnji stručnjak.

Prva golgeterka Crne Gore na šampionatu u Francuskoj, Đurđina Jauković, premotava film sa utakmice sa Srbijom, koju su „lavice” poslije mnogo oscilacija i drame dobile 28:27 i ostale u igri za polufinale.

- Bio je izuzetno težak meč. Dobro smo ušle, dale dosta lakih golova, ali nas je stigao umor, što je Srbija odmah iskoristila. Zaostatak od tri gola na poluvremenu smo brzo nadomjestile i na kraju zasluženo slavile protiv vrhunske reprezentacije - naglasila je djevojka koja je na pet mečeva u Francuskoj dala 30 golova.

Rukometašice Crne Gore još mogu do polufinala, ali znaju da je teško očekivati da će Srpkinje zaustaviti Francuskinje na putu ka medalji.

- Imamo trunku nade da to mogu da urade. Znamo, ipak, da će to biti teško, posebno zbog toga što je Francuska domaćin.

„Lavice” odlično poznaju Dankinje, sa kojima će se sastati šesti put u posljednje tri godine.

- Danska ima vrhunske igračice, a nedavno smo sa klubom igrale protiv Odenzea, u kojem je dosta reprezentativki. Odlično se poznajemo, na terenu ćemo vidjeti kome će to biti prednost - poručila je Jaukovićeva.

Često se sjetim slavlja pred 10.000 Danaca

Crna Gora i Danska su igrale na posljednja dva svjetska prvenstva, a ovo će im biti treći duel na šampionatima Evrope, a drugi zaredom.

- Dansku dosta dobro znamo, jer na skoro svakom prvenstvu igramo sa njom. Znamo njen sistem, imale smo vremena da pogledamo i utakmice sa ovog prvenstva. Ništa specijalno nije mijenjala, želimo da damo maksimum i bilo bi dobro da glavnu fazu završimo sa sve tri pobjede - naglasila je Đurđina Jauković.

Mlada Nikšićanka se svijetu najbolje predstavila baš protiv Danske, kada je u pobjedi na Svjetskom prvenstvu u Herningu (23:21) 11. decembra 2015. dala sedam golova.

- Prisjetim se često tog meča, pogotovo toga kako smo ih pobijedile pred 10.000 navijača, a uvijek ću pamtiti kako je cijela arena pjevala himnu. To je bio poseban osjećaj i fenomenalno je slaviti pobjedu pred toliko njihovih navijača - govori Jaukovićeva, koja je tada imala 18 godina, devet mjeseci i 17 dana.

7 puta je do sada Crna Gora igrala protiv Danske i vodi 4:3 u pobjedama. Čak tri puta je pobijedila na njenom terenu - u Herningu 2010. na Evropskom prvenstvu (30:29) i 2015. na šampionatu svijeta (23:21), te 2016. na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Arhusu (26:22), a tim trijumfom je i osigurala nastup u Rio de Žaneiru. Savladala ju je i prošle godine u grupi na Svjetskom prvenstvu (31:24)

22:21 bio je rezultat u dva od tri poraza „lavica” od Dankinja. Prvi put se to dogodilo u osmini finala Svjetskog prvenstva u Srbiji 2013. Te 2013. godine, kada je gol Katarine Bulatović za produžetke stigao sa nekoliko stotinki zakašnjenja, a potom i na kontinentalnom šampionatu u Švedskoj, gdje je Dragan Adžić vodio podmlađenu ekipu. U međuvremenu, nezainteresovana Crna Gora je izgubila od Danske i u meču za plasman od 5. do 8. mjesta na SP 2015. (28:20)

Bonus video: