Sanjale polufinale, ostale i bez kvalifikacija za Tokio

U posljednjem meču glavne faze, rukometašice Crne Gore izgubile od Danske 24:23 i 13. Evropsko prvenstvo završile na 10. mjestu
961 pregleda 1 komentar(a)
Tuga crnogorskih rukometašica nakon poraza od Danske
Tuga crnogorskih rukometašica nakon poraza od Danske
Ažurirano: 12.12.2018. 22:18h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

San je bio medalja, cilj plasman od 5. do 8. mjesta i šansa da se približe kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju...

I onda, pad kada ga niko nije očekivao - rukometašice Crne Gore su izgubile od Danske u posljednjem meču glavne faze (24:23) i 13. Evropsko prvenstvo završile na 10. poziciji. Iako su bile jedna od rijetkih selekcija koja je u Francusku stigla u najjačem sastavu...

Tim koji je u prethodna tri meča bio očajan i doživio nokaute od Srbije, Francuske i Rusije trebalo je da bude samo prepreka „lavicama” ka Parizu i meču za 5. mjesto.

Per Johanson i njegove izabranice su se čak nadali i u čudu Srbije protiv Francuske, koje bi ih poguralo ka polufinalu, ali Grad svjetlosti će vidjeti samo sjutra, kada sa aerodroma „Šarl de Gol” polete avionom „Montenegro erlajnsa” ka Podgorici.

Sve je krenulo po zlu od starta. Dankinje su prolazile do linije od šest metara kao da odbrane nema, a na drugoj strani su se ređale tehničke greške i promašaji, pa je već u 4. minutu bilo 0:4.

Milena Raičević je nakon pet minuta i 35 sekundi dala prvi gol za Crnu Goru, ali je brzo opet bilo minus četiri (3:7, 4:8, 5:9 i 6:10).

Johansonov tim je nekako došao do daha, prišao na 10:9, ali je opet popustio zaštitni znak „lavica” - odbrana.

Dankinje su prolazile kao od šale i serijom 4:0 stigle do pet golova razlike (14:9), nakon čega je švedski trener zamijenio indisponiranu Marinu Rajčić i ubacio Ljubicu Nenezić.

Mlada Podgoričanka, koja je na startu meča već odbranila sedmerac Lote Grigel, odmah je primila gol nakon šuta iste igračice za 15:10 u 29. minutu, ali je tada „spustila roletnu” i za gotovo četvrt sata samo jednom vadila loptu iz mreže.

U tome joj je pomogla i odbrana, koja je bila znatno bolja nego u prvom poluvremenu, a rival je konačno uhvaćen u 46. minutu, kada je Jovanka Radičević iz kontre zatresla praznu mrežu za 17:17.

Andrea Klikovac je pogodila za 18:18, ali se opet Danska odvojila i natjerala Johansona da uzme tajm-aut pri rezultatu 21:18 u 51. minutu.

U seriji 3:0 dva gola je dala Đurđina Jauković i jedan Radičevićeva, pa je tri minuta prije kraja na semaforu stajalo 23:23.

Dankinje su tačno minut kasnije povele srećnim pogotkom Mete Tranborg, jer je lopta dodirnula blok i prevarila Nenezićevu.

„Lavice” su krenule po remi, koji bi im donio borbu za 5. mjesto u Parizu, ali nisu našle rješenje za bedem ispred gola raspoložene Sandre Toft, koja je 50 sekundi prije kraja nakon šuta Raičevićeve iz teške pozicije upisala 17. odbranu i stavila tačku na „i”.

Dankinje su u tom trenutku vidjele Pariz, ali u glavni grad Francuske ide Švedska, koja je savladala nezainteresovanu Rusiju (39:30) i pretekla je na tabeli.

Samim tim, i gurnula Crnu Goru na 5. mjesto grupe 1, odnosno 10. na šampionatu...

DANSKA - CRNA GORA 24:23 (15:11)

Nant - Dvorana „XXL”. Gledalaca: 3.811. Sudije: A. Kovaljćuk i I. Kovaljćuk (Moldavija). Sedmerci: Danska 2 (1), Crna Gora 1 (1). Isključenja: Danska 10, Crna Gora 6 minuta.

Danska: TOFT (18 odbrana), Rajnhart, Iversen, HANSEN 6, VOLER 4, Hajndal 2, Haugsted, Grigel 3 (1), BODHOLT-NILSEN 1, TRANBORG 2, K. Jergensen 1, ESTERGORD-JENSEN 3, S. JERGENSEN 2, Dornonvil de la Kur, Hejlund.

Crna Gora: RAJČIĆ (tri odbrane), Nenezić (pet odbrana i sedmerac), RADIČEVIĆ 7, JAUKOVIĆ 4 (1), A. Bulatović, Klikovac 3, Ujkić, Premović, K. BULATOVIĆ 1, BRNOVIĆ 1, Pavićević, Ramusović, MEHMEDOVIĆ 1, Despotović, RAIČEVIĆ 6, Grbić.

Bonus video: