Pljevaljska snaha na krovu Evrope: Svake godine smo u Crnoj Gori

Pobjednički pehar podigla je kapitenka rukometašica Francuske, Siraba Dembele Pavlović, supruga nekadašnjeg golmana Rudara Igora Pavlovića
6356 pregleda 5 komentar(a)
Siraba Dembele Pavlović, Foto: Jure Erzen / kolektiff
Siraba Dembele Pavlović, Foto: Jure Erzen / kolektiff
Ažurirano: 18.12.2018. 11:26h

Iako su sa velikim ambicijama otputovale u Francusku, rukometašice Crne Gore se nisu domogle završnog vikenda u Parizu, gdje se pojavilo šest najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Crna Gora je, makar posredno, imala predstavnicu u najvažnijem meču u ženskom rukometu u 2018. godini, finalu Evropskog prvenstva. I to ne bilo koju, već kapitenku novog evropskog prvaka Francuske, Sirabu Dembele Pavlović.

Crnogorska snaha je podigla pehar koji je Francuska čekala decenijama, a nakon spektakularnog slavlja u „Bersiju” je izdvojila nekoliko minuta i za intervju za „Vijesti“.

Supruga nekadašnjeg crnogorskog golmana Igora Pavlovića, sa kojim se upoznala dok su oboje branili boje skopskog Vardara, nasmijala se kada je upitana da li dolazi u Crnu Goru.

- Naravno da dolazim. Muž mi je iz Pljevalja, ponekad odemo tamo. Sviđa mi se, imamo stan u Budvi i svake godine dolazimo - istaklo je jedno od najboljih lijevih krila svijeta.

Igor Pavlović je svojevremeno branio za Rudar, a potom u Makedoniji bio član bitoljskog Pelistera, Metalurga i Vardara. Sada traži posao.

- Sada je trener golmana i trudi se da nađe tim u kojem bi radio - rekla je 32-godišnjakinja, koja se ljetos nakon šest sezona u inostranstvu (Randers, Vardar i Rostov) vratila u Tulon.

Francuska je u fenomenalnoj atmosferi u „Bersiju” savladala Rusiju sa 24:21, a kapitenka „izazivačica“ je bila u ekstazi i sat nakon pobjednike ceremonije.

- Osjećaj je tako dobar. Atmosfera je bila fenomenalna, publika je gorjela, kao i mi. Ovo je nezaboravno.

Tim Olivijea Krumbolca je prošle godine bio šampion svijeta, što je Sirabi bila šesta medalja sa velikih takmičenja. Sedma joj je najmilija.

- Teže je bilo osvojiti zlato nego prošle godine. Prije svega, Evropsko prvenstvo je teže od šampionata svijeta, zbog koncentracije kvaliteta, a i nije nimalo lako dva puta zaredom osvojiti velika takmičenja. Ovo je ogroman uspjeh, a još je ostvaren pred našim navijačima.

Francuskinje nisu oduševile tokom Zlatne lige pred šampionat Evrope, potom su u Nansiju poražene na otvaranju baš od Rusije (23:26), ali su bile prave kada je bilo najbitnije.

- Evropsko prvenstvo je dugo, tako da smo se tokom priprema čuvale. Bilo nam je bitno da polako dižemo formu i da budemo spremne kada je najvažnije.

Norveška je tri puta istovremeno bila prvak Evrope i svijeta, jednom Dankinje, a sada i Francuskinje. I ne žele da se zaustave na tome.

- Kada počneš da osvajaš, samo želim da ostaneš na tom putu. Naša sreća je što smo mlad tim, možemo da nastavimo sa ovom generacijom - rekla je Siraba, a onda na opasku da ona više i nije tako mlada uz osmijeh odgovorila:

- Nisam ja, ali veliki dio ekipe jeste. Ambicija nam je da ostanemo u vrhu.

Naredni cilj za Francusku je olimpijsko zlato u Tokiju. Prije dvije godine je bila blizu, ali je izgubila baš od Rusije u finalu u Rio de Žaneiru (22:19).

- Teško je reći šta će biti za više od godinu i po. Ruskinje su veoma dobre, Norvežanke su jako razočarane zbog plasmana na Evropskom prvenstvu i vratiće se sa velikom vatrom u očima, sa željom da opet budu najbolje. Sada ćemo da se opustimo, a imamo kad da radimo. Naravno, sada će nam biti lakše nego ranije, jer znamo kako se osvajaju velika takmičenja - zaključila je Dembele Pavlović.

Crna Gora nije bila loša, nijanse su odlučivale

Nekadašnja saigračica Andree Klikovac i Jovanke Radičević u Vardaru, te Katarine Bulatović u Rostovu, prokomentarisala je i učinak „lavica” na Evropskom prvenstvu.

- Crna Gora je i dalje veoma jaka ekipa. Mislim da nije odigrala loše ovo prvenstvo, imala je nekoliko veoma dobrih utakmica, a na nekima su nijanse odlučivale i gubila je minimalnom razlikom. Tako je to na šampionatima Evrope, kada su sve ekipe izjednačene. Naravno, komplikovano joj je bilo što je bila u grupi sa nama i Rusijom - istakla je Dembele Pavlović.

Bonus video: