Bojana Popović i Mara Jovanović: Tandem snova za novu medalju

Prvi trening u "Morači“ su odradile Bojana Popović i Marija Jovanović. Ako budu spremne, Crna Gora će u Riju juriti novu medalju
97 pregleda 17 komentar(a)
Bojana Popović i Marija Jovanović, Foto: Filip Roganović
Bojana Popović i Marija Jovanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.07.2016. 20:09h

Mislilo se da će Crna Gora biti "tanka" na bekovskim pozicijama, da Dragan Adžić neće imati dovoljno igračica da rotira, a onda je dobio dva poklona.

I to kakva - prvi trening u pripremama za Olimpijske igre danas u "Morači" su odradile Bojana Popović i Marija Jovanović.

Legendarna rukometašica se oprostila nakon olimpijskog srebra u Londonu, rodila dvoje djece, ali je odlučila da se vrati na teren i ide u Rio de Žaneiro. Kapitenka je, s druge strane, prije nešto više od četiri mjeseca operisala prednje ukrštene ligamente, ali čini sve da "pobijedi" ljekarske prognoze i bude spremna za nastup u Brazilu.

Neće joj biti nimalo lako, jer se poslije takvih povreda pauzira bar šest mjeseci.

U narednih nekoliko dana će Adžić moći da snimi situaciju i vidi u kakvom su stanju dva fenomenalna beka, a hoće li putovati u Brazil biće poznato 19. jula, kada mora da se pošalje konačni spisak učesnica.

"Prije četiri godine sam u izjavama, ne razmišljajući da bi to moglo da se stvarno desi, rekla da bi samo Olimpijske igre mogle da me motivišu da se vratim. Jednostavno ko nije osjetio to, ne može da shvati kako je biti dio Igara. Taj me je motiv natjerao da se angažujem ljetos, iako je to sve mnogo teže sa dvoje djece i poslije četiri godine pauze", rekla je 36-godišnja Popovićeva.

Rukometašica koja je šest puta osvojila Ligu šampiona je imala dužu pauzu u karijeri, kada je operisala prednje ukrštene ligamente. To, međutim, ne može da se poredi sa ovako dugim "brejkom".

"Tada sam pauzirala šest mjeseci, ali sam cijelo vrijeme bila u rukometu. Ovo je, ipak, pauza od četiri godine. Od januara sam radila neke specijalne vježbe, jedino se plašim kako će tijelo da mi reaguje, jer je rukomet gruba igra. Samo da me povrede zaobiđu, da ne dođe do jačih upala ramena, koljena ili zglobova, jer je svaka pauza za mene velika. Žao mi je što nemam više vremena", zaključila je Popovićeva.

Jovanovićeva je rekla da se za Olimpijske igre sprema na svoju odgovornost, jer doktori nisu htjeli da joj garantuju da može da se vrati.

"Pokušavam da ubrzam stvari od početka oporavka, koliko mi mišići i koljeno dozvoljavaju. Daću sve od sebe da se spremim i budem od koristi. Doktori ne žele da preuzmu tu odgovornost, ali je meni bilo dovoljno da mi kažu da je moguće da se pripremim. Definitivno je nastup na Olimpijskim igrama ogroman motiv da požurim sa oporavkom. Svjesna sam da je to ogroman rizik za moju karijeru, ali je ovako nešto vrijedno svega. I dan-danas sam veoma ponosna na ono što smo uradile prije četiri godine, a samim tim što sam sada tu je velika stvar", naglasila je Jovanovićeva.

Bonus video: