Bez Lipovine jure minus sedam

Desni bek se naljutio zato što je malo igrao u Moskvi, pa je odlučio da napusti saigrače pred revanš baraža za Svjetsko prvenstvo
3 komentar(a)
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2016. 12:33h

Crnogorski rukomet ne može bez skandala. Pred odlučujući meč za plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, „lavovi” su ostali bez jednog od najboljih igrača, Vladana Lipovine.

Desni bek njemačkog Veclara se naljutio na selektora Ljubomira Obradovića i odbio da otputuje sa saigračima u Bar, gdje se danas (18 časova) igra revanš baraža protiv Rusije.

Ljevoruki Cetinjanin je igrao jako malo u prvom meču u Moskvi, koji je Crna Gora izgubila 29:22. Šansu je dobio u završnicama prvog i drugog poluvremena, umjesto raspoloženog Stefana Čavora, ali je imao samo nekoliko promašenih šuteva. Zbog toga je Lipovina odlučio da napusti nacionalni tim.

"Moraćete njega da pitate zašto je napustio tim. Mislim da nije trebalo to da uradi, već da sjedne i da popričamo ako imamo nesporazum. Razgovarao sam sa njim, rekao mi je da ostaje pri svojoj odluci. Nemam nikakav komentar na to, ko je tu, tu je", rekao je za „Vijesti” Obradović, koji će u tim umjesto Lipovine ubaciti srednjeg beka Boža Anđelića.

Gest 23-godišnjeg Cetinjanina nije korektan, makar prema saigračima, ali bi i selektor Obradović morao da bude malo veći diplomata, jer prelako otpisuje igrače. Ranije se zahvalio iskusnim Drašku Mrvaljeviću, Mladenu Rakčeviću, Igoru Markoviću, Marku Simoviću..., ne poziva ni Stevana Vujovića i Nebojšu Simića, a sada je doživio i skandal sa Lipovinom. Crna Gora ne smije da dozvoli sebi luksuz da gubi toliko igrača, jer ih nema dovoljno.

Uostalom, u reprezentaciji je nekoliko članova drugoligaških klubova, a sada je otišao jedini koji za narednu sezonu ima siguran ugovor u najjačem nacionalnom takmičenju na svijetu, Bundesligi.

Obradoviću bi za nauk trebalo da posluži situacija sa njegovim prethodnikom Zoranom Kastratovićem. Čovjek koji je odveo Crnu Goru na Svjetsko prvenstvo u Španiji i šampionat Starog kontinenta u Danskoj je dobio otkaz nakon svađe sa igračima i famoznih pisama koje su obje strane uputile predsjedniku RSCG Predragu Boškoviću...

Selektor je juče poručio da ne odustaje od borbe za Francusku, ali je priznao da je sedam golova veliki minus.

"Moguće je sve da se dostigne, ali bi bilo neobjektivno da kažem da ćemo ih izbaciti. Nada, ipak, posljednja umire. Ne smijemo da ponovimo greške iz prvog meča, kada smo poklonili Rusima dosta golova, ne samo posljednja dva. Presjekli su nam dosta lopti, ako to eliminišemo i riješimo problem nesaradnje u odbrani, možemo da budemo dobri. Nisu nas Rusi u Moskvi nadigrali, samo su iskoristili naše greške u osnovim stvarima. Nažalost, ne mogu za dva dana da promijenim navike igrača iz klubova", poručio je Obradović, uz napomenu da je bilo kakva pobjeda bitna, jer će Rusija u novembru doći u Crnu Goru na utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

"Tada će biti bitni bodovi, a ne golovi. Nadam se da ćemo tada prvi put biti kompletni, jer za ove dvije godine koliko sam selektor nismo nijednom bili zbog povreda, ženidbi i porođaja supruga", zaključio je Profesor.

Čavor: Naravno da postoji nada

Iako su u prvom meču izgubili 29:22, rukometaši Crne Gore vjeruju da mogu da nadoknade ogroman minus i plasiraju se na Mundijal u Francuskoj.

"Naravno da postoji nada. U prvom meču smo napravili nekoliko grešaka koje nismo smjeli, nismo imali koncentraciju do kraja. Nadam se da ćemo se ispraviti i uz pomoć publike, u pravoj atmosferi, pokušaćemo prvo da dobijemo meč, a onda da razlika bude što veća u našu korist", rekao je Stefan Čavor.

Rusi su u Muskvi igrali sa samo tri beka - Dmitrijem Žitnjikovim, Pavelom Atmanom i Sergejom Šeljmenkom. Nije bilo sjajnog šutera Sergeja Gorboka i jasno je da u zaustavljanju tog trija leži ključ uspjeha.

"Ne bih rekao da je izostanak Gorboka veliki minus, jer je on šuter, a Atman igra više za ekipu. Rusi imaju odličnu bekovsku liniju i pivota, dobri su i u odbrani, zbog čega je neophodno da malo bolje i pametnije šutiramo", jasan je 21-godišnji Budvanin.

Bonus video: