Glupiranjem u nedostižan poraz

Umjesto da organizuju miran napad i pokušaju da priđu na više nego prihvatljivih minus četiri, „lavovi” su sa dvije glupe greške doživjeli gotovo nedostižan poraz - 29:22
40 komentar(a)
Vasko Ševaljević, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Vasko Ševaljević, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Ažurirano: 12.06.2016. 13:56h

Posljednji minut prvog meča baraža je uništio snove rukometaša Crne Gore o plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Umjesto da organizuju miran napad i pokušaju da priđu na više nego prihvatljivih minus četiri, „lavovi” su sa dvije glupe greške doživjeli gotovo nedostižan poraz od Rusije u Moskvi - 29:22.

U 60. minutu je prvo Mile Mijušković očajno bacio loptu u kontru, koja je umjesto u rukama saigrača završila pravo kod Rusa, pa je Danijl Šiškarjov dao gol iz kontre.

U posljednjem napadu, Crna Gora je opet ostala bez lopte, a Šiškarjov je iz nove kontre pogodio za ogromnih plus sedam (29:22) pred revanš u Baru, koji je zakazan za srijedu.

Da je bilo malo više pameti i strpljenja, moglo je da bude 27:23. To bi u „Topolici” moglo da bude dostignuto, a ovih 29:22 djeluju kao planina na koji se nemoguće ispeti...

Čavor držao priključak, Čipurin, Šeljmenko i Žitnjikov za minus 4

U pozorišnjoj atmosferi, pred svega 300 gledalaca na povratku „zbornaje” u glavni grad poslije 14 godina, Crna Gora se dobro držala na startu.

I to najviše zahvaljujući Stefanu Čavoru, koji je bio najzaslužniji za sedam izjednačenja, jer je od prvih sedam golova Crne Gore direktno učestvovao kod pet - dao je dva, izborio dva sedmerca, a u 15. minutu lucidno asistirao Mirku Radoviću za 7:7.

Tada je na scenu stupio iskusni pivot Mihail Čipurin, koji je dao dva pogotka u seriji 3:0 za 10:7, a nakon toga je Sergej Šeljmenko postigao šesti, a Dmitrij Žitnjikov svoj drugi gol za plus četiri (12:8).

Od zicera Rusa za plus osam do 20:17, pa opet u ambis

Ista razlika je bila i na odmoru (13:9), da bi u 33. minutu Rusi tri puta tresli mrežu nemoćnog Radivoja Ristanovića za 17:10.

Šiškarjov je imao zicer u kontri za 19:11, ali je šutirao preko prečke, što je dalo krila momcima u žutim dresovima da u 43. minutu preko Bogdana Petričevića priđu na 20:17 i natjeraju Dmitrija Torgovanova na tajm-aut.

Rusi su se ponovo odvojili, poveli 25:19, a pri rezultatu 25:21 je Mijušković zaustavio zicer do tada nepogrješivog Čipurina.

Jedan od dvojice golmana iz Nikšića je do kraja imao još nekoliko odličnih odbrana, ali je sve uprskao sa dvije loše bačene lopte.

Da je 30-godišnji čuvar mreže bio malo strpljiviji, Crna Gora je mogla da ostvari rezultat koji bi joj dao nadu da može do Francuske. Ovako je gotovo nemoguće.

Rusija - Crna Gora 29:22 (13:9)

Moskva - Dvorana „Krilatskoje”. Gledalaca: 300. Sudije: Dobrovic i Tajok (Mađarska). Sedmerci: Rusija 4 (2), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Rusija 12, Crna Gora 10 minuta.

Rusija: PAVLJENKO (15 odbrana), Kirejev, Kiseljev, Šiškarjov 4, KOVALJOV 2 (1), ATMAN 3, Kotov, VASILJEV 1, Čipurin 4, Kalaraš, ŠELJMENKO 7, DIBIROV 1, Saroka 2 (1), Valijuljin, Celišćev, ŽITNJIKOV 5.

Crna Gora: MIJATOVIĆ (odbrana i sedmerac), Mijušković (četiri odbrane), Ristanović (dvije odbrane), VUKIĆEVIĆ, Popović 3, ČAVOR 4, Lazović, Pejović, B. Vujović, RADOVIĆ 3, M. VUJOVIĆ 2 (1), Ševaljević 7 (3), PETRIČEVIĆ 1, Lasica, GRBOVIĆ 2, Lipovina.

Bonus video: