Pejović: Žitnjikov drži sve konce u igri Rusije

"Momci su pravi, uz ovakav pristup i odnos prema svemu može da se napravi ne samo rezultat sada, već temelj za sve ono što čeka reprezentaciju i sve igrače", rekao je 30-godišnji bek francuskog Dankerka.
103 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Pejović, Foto: Zoran Đurić
Žarko Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.06.2016. 11:15h

Prije skoro pet mjeseci, rukometaši Crne Gore su protiv Rusije igrali meč koji im je bio biti ili ne biti na Evropskom prvenstvu. Bili su potpuno nemoćni, „zbornaja” je slavila veoma lako (28:21), otišla u drugu fazu i poslala „lavove” kući.

Žrijeb baraža za Svjetsko prvenstvo je, kao i dvije godine ranije, spojio Rada Mijatovića i drugove sa timom koji ih je eliminisao sa šampionata Starog kontinenta. U junu 2014. je Bjelorusija spriječila Crnu Goru da se domogne Mundijala u Kataru, a sada će puleni Ljubomira Obradovića učini sve da se preko velikana svjetskog rukometa domognu prvenstva u Francuskoj. Biće, naravno, vraški teško, ali nadu da mogu da sruše veliku Rusiju im niko ne može uskratiti.

U odsustvu povrijeđenih Vuka Borozana i Miloša Božovića, selektor je morao da pronađe rješenje za bekovsku liniju i poslije duže pauze u nacionalni tim je pozvao Žarka Pejovića.

"Godinu i po nisam bio sa momcima, čast mi je i zadovoljstvo što sam opet tu. Mislim da imam još šta da pokažem i dokažem u dresu reprezentacije. Čini mi se da je u ekipi pozitivan naboj i dobra atmosfera. Momci su pravi, uz ovakav pristup i odnos prema svemu može da se napravi ne samo rezultat sada, već temelj za sve ono što čeka reprezentaciju i sve igrače", rekao je 30-godišnji bek francuskog Dankerka.

Iskusni Mojkovčanin smatra da su „lavovi” dosta promijenili igru otkada ga nije bilo u dresu sa državnim grbom.

"Bio sam na početku sa Ljubom, nije moglo sve da se promijeni preko noći. Čini mi se da je igra napredovala na planu brzine, vuku se kontre i brzi napadi, što ranije nije bio slučaj. Momci dobro trče, ali moramo da budemo svjesni da brzina nosi rizik. Možemo da platimo danak neiskustvu, ali mislim da su javnost i ljudi koji prate reprezentaciju toga svjesni, da će ispoštovati ovaj tim i sačekati prave podvige ovih momaka".

Brzina, ipak, mora da bude adut Crne Gore protiv Rusije, čiji su igrači znatno viši, teži i jači.

"Svjesni smo da se teško nadgornjavati sa Rusima u visini i snazi. Rusija je jako iskusna reprezentacija i moramo da budemo brzi u protoku lopte, ali i strpljivi, da ne pokušamo da koristimo polušanse, već da čekamo prave prilike", dodaje Pejović.

Učesnik Evropskog prvenstvau Danskoj 2014. posebno apostrofira jednog igrača Rusije, srednjeg beka Dmitrija Žitnjikova, koji je prije četiri dana u pobjedi nad Njemačkom u Manhajmu (27:25) dao osam golova.

"Rusija je kroz čitavu istoriju igrala odbranu 6-0, ali sada ima novi model. Pored jake defanzive, ima dobar i stabilan napad, što je pokazala pobjedom protiv Njemačke. Žitnjikov daje ekipi lucidnost, drži konce igre. Vidi se napredak u njegovoj igri, jer je ove sezone radio sa Kadenjasom u Visli. Taj spoj njegove lucidnosti i visokih šutera pravi ozbiljnu ekipu. Biće nam teško, ali nema predaje i posustajanja. Idemo samo naprijed", zaključio je Pejović.

Prvi meč baraža igra se sjutra u 14 časova po našem vremenu u Moskvi. U odnosu na utakmicu u Gdanjsku, odigranu 20. januara, u timu Crne Gore neće biti Fahrudina Melića, koji se oprostio, te Mirka Milaševića i Branka Kankaraša, jer nisu pozvani. U „zbornaji” nema dugogodišnjeg simbola, 37-godišnjeg pivota Aleksandra Černoivanova, kao i Ruslana Daška i Valentina Buzmakova.

Bonus video: