„Lavice” u težoj polovini: Lako do glavne faze, a onda pakao

Crna Gora će u prvoj rundi igrati sa Mađarskom, Danskom i Češkom, a u glavnoj fazi će se ukrstiti sa timovima iz izuzetno jake grupe D, u kojoj su Norveška, Rusija, Rumunija i Hrvatska
5 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Rukometašice Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.06.2016. 11:46h

Neko bi na prvi pogled pomislio da će biti lako, jer će rukometašice Crne Gore na Evropskom prvenstvu u Švedskoj igrati u grupi C u Malmeu sa Mađarskom, Danskom i Češkom.

U drugu fazu idu po tri ekipe, koje prenose bodove iz međusobnih mečeva, a to sigurno neće izmaći „lavicama”. Ali, tamo ih čeka pravi pakao - preseliće se u Helsingborg i ukrstiti se sa timovima iz izuzetno jake grupe D, u kojoj su Norveška, Rusija, Rumunija i Hrvatska.

Mnogo lakša je druga polovina žrijeba, jer su u grupi A Švedska, Srbija, Španija i Slovenija, a u B Holandija, Francuska, Njemačka i Poljska. Mjesta u polufinalu će biti samo za po dvije najuspješnije selekcije iz novih grupa, dok će trećeplasirane igrati meč za 5. mjesto.

"Ukrštamo se sa izuzetno jakom grupom", bila je prva impresija Dragana Adžića, koji se potom osvrnuo na rivale u prvoj fazi.

"Mađarska će sa selektorom Kimom Rasmusenom biti mnogo jača, jer do sada nije bila na nivou igračica koje ima. Znamo kako da igramo sa Danskom, pogotovo ako ostane ovaj stručni štab, a i sa Češkom smo igrali u kvalifikacijama za prethodno prvenstvo. Dosta toga zavisi u kojem ćemo sastavu ići u Švedsku. Vidjećemo nakon Olimpijskih igara kakav je motiv kod najiskusnijih, volio bih da sve koje budu igrale u Riju budu i na Evropskom prvenstvu. Ako neko već razmišlja da završi reprezentativnu karijeru, bolje da to uradi tada. Zavisi i šta će mijenjati rivali, jer prvo Evropsko prvenstvo nakon Olimpijskih igara bude interesantno", dodao je selektor koji je sa „crvenima” 2012. poslije srebra na OI u Londonu osvojio zlato na EP u Beogradu.

Crna Gora je igrala sa Mađarskom i Danskom i u grupi na decembarskom Svjetskom prvenstvu i slavila sa čak 32:15, odnosno 23:21. Od domaćina je potom izgubila meč za plasman od 5. do 8. mjesta sa 28:20.

Češka je bila rival u baražu za Svjetsko prvenstvo 2011. godine, kada su „lavice” slavile sa 42:26 i 33:26, te u kvalifikacijama za EP 2014, u kojima je bilo znatno uzbudljivije (24:23 i 25:22).

„Crvene” su i u svom prvom kvalifikacionom ciklusu igrale sa Češkom i 1. decembra 2006. u Hebu izgubile od domaćih sa 24:23.

Evropsko prvenstvo u Švedskoj održaće se od 4. do 18. decembra. Prva faza igraće se u Stokholmu, Kristijansandu, Malmeu i Helsingborgu, koji će biti domaćin i glavne runde uz Geteborg, gdje će se igrati i završni vikend.

Bonus video: