Obradović: Rusija ozbiljan rival, Crna Gora ima svoje šanse

1 komentar(a)
Ljubomir Obradović, Foto: Boris Pejović
Ljubomir Obradović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2016. 14:05h

U junu 2012. je srušena Švedska na putu ka Svjetskom prvenstvu u Španiji, godinu kasnije su u Podgorici i Njemačkoj zatvorena vrata šampionata Evrope u Danskoj, a prije 12 mjeseci je bod protiv Srbije donio vizu za prvenstvo Starog kontinenta u Poljskoj.

Da li je kucnuo čas za novu junsku magiju, za novi skalp giganta? Odgovor na to pitanje nećemo dugo čekati, jer će rukometaši Crne Gore 12. juna u Moskvi i tri dana kasnije u Baru sa velikom Rusijom igrati baraž za odlazak na Mundijal u Francuskoj.

Favorit je, naravno, „zbornaja”. Tim Dmitrija Torgovanova je znatno iskusniji i kvalitetniji, što je dokazao i 20. januara u Gdanjsku, kada je savladao „lavove” sa 28:21, ali Ljubomiru Obradoviću i njegovim pulenima niko ne može da uskrati nadu. Bez obzira na to što su Vuko Borozan i Miloš Božović pod velikim znakom pitanja.

„Zna se ime i težina protivnika, šta su naši problemi, ali vidjećemo da to prevaziđemo. Igrali smo sa Rusijom u grupi, nismo bili kompletni, a vidjećemo kakva je situacija sa Božovićem i Borozanom, koji je jako bitan šraf u našoj mašineriji”.

„Nadam se da će moći da nam pomogne bar u napadu, u odbrani nam nije potreban. Božović mi je rekao da nije spreman i da ne bi da uzima mjesto nekome ko je spreman i zdrav. To je korektno i ljudski”, naglasio je Obradović.

Čovjek poznat po nadimku Profesor smatra da Rusija nije nepobjediva.

„Ima dosta nedostataka, ali i mnogo kvaliteta. Moramo da iskoristimo neke stvari, a to je prvenstveno tranzicija Rusa iz napada u odbranu. Svejedno da li primimo gol ili ne, moramo da pokušamo da postignemo brzi pogodak”.

„Pokušaćemo da im ne dozvolimo formiranje odbrane, koja im je jače oružje, jer imaju i visinu i težinu. Moramo i da zaustavimo kontre krila Dibirova i Šiškarjova. Imamo načina da im se suprotstavimo, samo da nas zaobiđu povrede. Ako budemo strpljivi, ako nas ne povuče polušansa, imamo lijepu priliku. Ako budemo srljali, neće biti dobro”, zaključio je Obradović.

Srednji bek Bogdan Petričević je istakao da je atmosfera u ekipi izvanredna.

„Rusiju dobro poznajemo, ostaje nam da se spremimo i razmišljamo optimistički. Nadam se da će nas zaobići povrede, koje su nam zadavale dosta problema i prije i tokom Evropskog prvenstva”.

„U meč sa Rusijom smo tada ušli dosta oslabljeni zbog povreda i temperature, nismo pružili ni dio onoga što možemo ako sada budemo kompletni”, poručio je 26-godišnji Cetinjanin.

Kapisoda: Melić je davao primjer, reprezentacija je puno izgubila

Fahrudin Melić se jednom već oprostio od reprezentacije Crne Gore, ali se vratio. Sada je i definitivno odlučio da kaže zbogom timu kojem je mnogo dao.

„Ako bude mogao da dođe na utakmicu sa Rusijom, na prigodan način ćemo se oprostiti od Melića. Davao je primjer u svakom smislu, reprezentacija je puno izgubila na kvalitetu, ali se otvorio prostor za neke druge”, rekao je direktor reprezentacije Petar Kapisoda, koji je i doveo Melića među „lavove” kada su bili saigrači u sarajevskoj Bosni.

Obradović: Milašević i Kankaraš nisu otpisani, za Simića ja nisam selektor

U odnosu na Evropsko prvenstvo, na spisku za baraž sa Rusijom nema Mirka Milaševića i Branka Kankaraša, ali selektor napominje da za njih nisu zatvorena vrata.

„Niko nije završio, osim Melića. Drugi, dok god igraju ili ne odluče da se zahvale reprezentaciji, biće u konkurenciji”, rekao je Obradović.

Zašto ne zovete Nebojšu Simića?

„Ne znam zašto je meni postavljeno to pitanje. Simić je izjavio da ja kao selektor ne sastavljam ekipu. Ja ne znam ko je za njega selektor. Neka taj njegov selektor to objasni. Sa druge strane, jako sam zadovoljan sa tri golmana koja imamo, i kao i igračima, i kao ljudima. Ne vidim razlog zašto bih nešto mijenjao”.

Bonus video: